Ga direct naar de content

GGG-congres 2024 'Schakelen naar de toekomst'

23 april 2024

Het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) van ZonMw is een begrip binnen het geneesmiddelenveld. Op 11 april vond de elfde editie plaats. PGOsupport presenteerde zich met het onderwerp patiëntenparticipatie. Adviseur patiëntenparticipatie Annemiek van Rensen vertelde hoe zij het belang van participatie voelde toen zij zelf ineens weer patiënt werd.

Deel deze pagina:

Schakelen naar de toekomst

Het congresprogramma draaide om het thema ‘Schakelen naar de toekomst’. De dag startte met een interessant plenair programma. Met onder meer een presentatie over de invloed van kunstmatige intelligentie op de geneesmiddelensector.

In verschillende parallelsessies gingen de aanwezigen in gesprek over thema’s als dure geneesmiddelen, technologie op maat en de impact van geneesmiddelenonderzoek.

Een boeiend programma dat bezoekers uit alle delen van de geneesmiddelensector nieuwe inzichten en veel gelegenheid tot netwerken gaf.

Toekomst PGOsupport

Saskya Angevare (medewerker EUPATI NL) en Karin de Lange (marketingcoördinator) van PGOsupport vertelden bezoekers aan onze informatiestand vol enthousiasme over het belang van patiëntenparticipatie bij geneesmiddelenonderzoek en over de EUPATI NL-opleiding.

De stand trok de hele dag veel bezoekers. Vooral omdat ook PGOsupport schakelt naar de toekomst met een nieuwe naam: INVOLV. Patiëntenparticipatie komt dan nóg meer centraal te staan.

foto Karin de Lange bij de informatiestand

Foto: rechts Karin de Lange en links op de banner Saskya Angevare.

En dan ben je zelf ineens patiënt…

In een indrukwekkende tweede plenaire sessie vertelden 3 zorgprofessionals wat er gebeurt als je ineens zelf in de rol van patiënt terechtkomt. Hoe ervaar je de zorg en het gebruik van medicatie vanuit je ziekte? Wat kan er beter en wat ontbreekt nog? De professionals deelden hun ervaringen op persoonlijk vlak en vanuit hun werk. Annemiek van Rensen van PGOsupport was een van hen.

Annemiek van Rensen vertelt over haar ervaringen met epilepsie en medicatie
Annemiek van Rensen vertelt over haar ervaringen met epilepsie en medicatie

Annemiek: “Bijzonder om uitgebreid te mogen praten over mijn gecombineerde ervaring als adviseur patiëntenparticipatie bij medicijnontwikkeling én als consument van epilepsiemedicatie.”

Annemiek was, naast haar functie als adviseur bij PGOsupport, ruim 7 jaar lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt, bewaakt en stimuleert goed gebruik van geneesmiddelen. Annemiek: “Ik gebruik nu medicatie, waarvan ik het registratiedossier zelf als CGB-lid heb beoordeeld.”

Brainstorm van medicijnen

Annemiek schreef eerder in haar blog Een brainstorm van medicijnen over hoe ze ineens onvoorspelbare epileptische aanvallen kreeg en de gebruikelijke zoektocht naar medicatie begon.

Als adviseur patiëntenparticipatie bij geneesmiddelenontwikkeling was ze al doordrongen van het belang van ervaringsdeskundigheid en participatie. Maar toen ze de ziekte opnieuw kreeg, bracht dit haar toch weer nieuwe inzichten.

Lees meer

Kijk voor het programma, de sprekers en panelleden op de website van ZonMw.