Ga direct naar de content

PGOsupport-congres 2022

Het PGOsupport-congres was een groot succes. In 2022 waren meer dan 250 vrijwilligers en medewerkers van patiëntenorganisaties aanwezig bij Theater Spant in Bussum. Een inspirerende middag met als thema: 'stappen zetten naar de toekomst'. Heb je het gemist? Bekijk dan het fotoverslag en de video's.

Deel deze pagina:

Sprekers op het congres

In het plenaire programma zoomden 3 inspirerende sprekers in op onderwerpen die relevant zijn voor de toekomst van de patiëntenbeweging: actuele ontwikkelingen in zorg en welzijn, patiëntenparticipatie en succesvol samenwerken.

sprekers congres 2022: marieke schuurmans, hester van de bovenkamp en robin bremekamp

  • Marieke Schuurmans, Chief Healthcare Organization bij de NZa en hoogleraar Verplegingswetenschap UMC Utrecht. Wat betekenen actuele ontwikkelingen in de zorg voor patiënten? Presentatie (pdf)
  • Hester van de Bovenkamp, hoogleraar Patiëntwetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Wat werkt wel en wat werkt niet bij patiëntenparticipatie? Presentatie (pdf)
  • Robin Bremekamp, Partner en adviseur samenwerken bij Common Eye gaf allerlei praktische tips. Hoe kunnen patiënten- en gehandicaptenorganisaties succesvol samenwerken? 

nienke oosting deelt hartjes uit en gaat in gesprek met congresdeelnemers over impact

Congres in beeld

Een aantal mooie momenten van de congresmiddag legden we vast in een fotoverslag. Zoals een hartjes uitdelende Nienke Oosting, de innerlijke gezichten van Jolanda van Dijk, de rij voor de websitescan van Anne van Voorthuizen en swingen tijdens het plenaire programma.

Rap Daisy Veenstra

De rappende psycholoog Daisy Veenstra (100.000 volgers op TikTok) maakte een prachtige rap-up van het PGOsupport-congres. De rap gaat over het zoeken naar verbinding tussen 2 werelden: de wereld van de zorg en de wereld van patiënten.

Bekijk de studio-opname van de rap-up (ondertiteld):

Online inspiratiesessies

In aanloop naar het congres waren er 4 online inspiratiesessies over belangrijke trends voor de toekomst van de patiëntenbeweging. Bekijk hieronder de video's (met ondertiteling).

Samenwerken voorbij de grenzen van jouw aandoening

Welke strategieën volgen patiënten- en cliëntenorganisaties om (aandoeningsoverstijgende) samenwerking op te zoeken? Veel tips voor betere samenwerking in de praktijk. Lees de impressie van deze sessie en bekijk de video (1 uur, ondertiteld): 

Sprekers:

  • Menne Scherpenzeel, directeur Crohn & Colitis NL
  • Marieke van Noort, adviseur lokale participatie bij PGOsupport
  • Dries Hettinga (gespreksleider), directeur PGOsupport

Succesvol organiseren om van waarde te blijven

Hoe zorg je ervoor dat je als patiënten- of cliëntenorganisatie de goede dingen doet? Hoe pakken organisaties buiten de patiëntenbeweging dit aan? Bekijk de video van deze sessie (1 uur, ondertiteld): 

Sprekers:

  • Victor van Haeren, zakelijk directeur Akoesticum, trainingscentrum voor muziek, dans en theater
  • Jolanda van Dijk, adviseur leren en ontwikkelen bij PGOsupport
  • Wil Verschoor (gespreksleider), directeur Stichting Hoormij

Van belangenbehartiger naar partner

Een patiëntenvertegenwoordiger kan verschillende rollen aannemen. Van belangenbehartiger tot samenwerkingspartner. Met welke rol bereik je het meeste succes? Lees de impressie van deze sessie en bekijk de video (1 uur, ondertiteld):

Sprekers (v.l.n.r.):

  • Dominique Hamerlijnck, patiëntenvertegenwoordiger Longfonds en EUPATI EU-fellow
  • Wim Altena, patiëntenvertegenwoordiger Nierpatiënten Vereniging Nederland en EUPATI NL-fellow
  • Safae Hamkour, arts-onderzoeker UMC Utrecht, werkt samen met een patiëntenvertegenwoordiger 
  • Barbara Sneller, patiëntenvertegenwoordiger en Critical Friend vanuit ReumaZorg Nederland 
  • Dries Hettinga (gespreksleider), directeur PGOsupport

Bereik je brede achterban

Hoe bereik je iedereen in je achterban en zorg je voor meer diversiteit binnen je organisatie? Bijvoorbeeld jongeren en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Bekijk de video van de sessie (1 uur, ondertiteld):

Sprekers:

  • Eline van der Meulen, projectmedewerker JongPIT
  • Karen Prantl, beleidsmedewerker Nierpatiënten Vereniging Nederland
  • Nienke Oosting (gespreksleider), voormalig adviseur impact en bereik PGOsupport.