Ga direct naar de content

Hoe zet je studenten effectief in voor je patiëntenorganisatie?

12 januari 2024

De Endometriose Stichting heeft ruime ervaring met de inzet van studenten. Zoals met Mirthe van der Linden, die onlangs afstudeerde aan de kunstacademie met een stripverhaal over endometriose. De frisse blik van studenten kan veel opleveren voor je patiëntenorganisatie. Maar dan moet je ze wel optimaal inzetten. Waar moet je op letten?  

Deel deze pagina:

Spannend vond ze het. Want zouden ze haar voorstel wel goed genoeg vinden? Toch klopte Mirthe van der Linden (23) met haar schetsen aan bij de Endometriose Stichting. Om haar opleiding aan de kunstacademie St. Joost in Breda af te ronden, moest ze alleen nog een vrije eindopdracht maken. Dus waarom niet met een strip over haar eigen aandoening…

"Ik liep al veel langer met het idee een graphic novel te maken over endometriose", vertelt Mirthe. "Niet alleen omdat ik die ziekte zelf heb, maar ook omdat de ziekte nog zo onbekend is. Endometriose wordt zichtbaar bij de eerste menstruatie, maar de klachten zijn heel verschillend. Daarom leek het me goed een soort magazine met ervaringsverhalen te maken, bedoeld voor jonge meiden tussen de 12 en 18 jaar."

Beelden uit het stripverhaal over Endometriose, van Mirthe van der Linden
Beelden uit het stripverhaal Mirthe van der Linden over Endometriose

Gelukkig kwam er al snel een enthousiaste reactie op Mirthes voorstel. Haar idee bleek naadloos aan te sluiten bij een eigen project van de stichting; die was namelijk bezig met het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal en een lesprogramma voor het voortgezet onderwijs. "Dat kwam dus mooi uit. Ik kon aan de slag!"

Je moet altijd rekening houden met begeleiding van de student. Dat kost aandacht en tijd.
Bianca de Bie, voorzitter Endometriose Stichtingfoto bianca de bie, endometriose stichting

"Voor de Endometriose Stichting was Mirthe niet de eerste student. De afgelopen jaren is er steeds meer belangstelling voor endometriose in de media. Dat leidde als vanzelf ook tot steeds meer vragen vanuit opleidingen", zegt bestuursvoorzitter Bianca de Bie terugkijkend. De afgelopen jaren kon zij hierdoor ervaring opdoen met het begeleiden van hbo-studenten. Soms verliep dat soepel, maar soms ook niet.

Studenten inzetten betekent dat je een heel andere energie binnenhaalt, zeker omdat ze vaak een stuk jonger zijn dan de gemiddelde vrijwilliger. Hun handigheid met social media is vaak mooi meegenomen voor patiëntenorganisaties. "Maar denk niet dat je je met die inzet ‘zomaar’ verzekert van extra mankracht", waarschuwt Bianca. "Je moet altijd rekening houden met begeleiding van de student en het bespreken van vragen. Dat kost aandacht en tijd."

portretfoto mirthe van der lindenBij het afstudeerproject van Mirthe viel dat mee. Nadat Mirthe enkele eerste schetsen had laten zien, ging zij zelfstandig aan de slag. Tussendoor volgde enkele malen telefonische overleg met Bianca. Bijvoorbeeld over de gebruikte teksten en de informatie over endometriose die Mirthe in het boekje verwerkte.

"Dat verliep allemaal heel plezierig’, zegt Mirthe. "Bianca kwam bijvoorbeeld met het advies alle uitleg niet achter in het boekje te zetten, maar op plekken waar dat in de strip nodig is. Waar ik in het stripverhaal bijvoorbeeld naar de gynaecoloog ga, hebben we een informatiepagina geplaatst met extra uitleg over wat zo’n arts doet."

Het verhaal slaat aan. Ik hoor dat veel jonge meiden zich hierin herkennen.
Mirthe van der Linden

Mirthe en Bianca zijn allebei blij met het eindresultaat. Er ligt nu een mooi vierkant boekje met een stripverhaal over endometriose, aan de hand van Mirthes eigen ziekteproces. Dat was een zoektocht van 8 weken voordat de diagnose werd gesteld.

"Uiteindelijk is het dus geen magazine geworden met meerdere ervaringsverhalen; daarvoor was de tijd te kort", zegt Mirthe. "In plaats daarvan heb ik mijn persoonlijke verhaal beschreven, met hier en daar ook wat grapjes om het luchtig te houden. En gelukkig, dat slaat aan: ik hoor dat veel jonge meiden zich hierin herkennen."

"Ook voor ons was dit een lucky shot", vult Bianca tevreden aan. "Ik was heel blij met het initiatief, de creativiteit en de passie van Mirthe. Haar boekje kunnen we nu goed gebruiken bij ons educatieve project ‘Ongewoon ongesteld in de klas’, een les over endometriose die bij biologie kan worden gegeven."

Dit was voor ons een lucky shot. We kunnen het boekje nu goed gebruiken bij ons educatieve project.
Bianca de Bie

Onderling spraken Mirthe en Bianca af dat de rechten van het boekje volledig bij Mirthe zouden blijven. "Ik heb aan het begin wel voorzichtig aangegeven dat het mijn boekje moest blijven", zegt Mirte. "Dat vond ik best spannend. Gelukkig bleek dat helemaal geen punt; het ging Bianca echt om het samenwerken. Maar goed, ik heb wel geleerd dat je dit soort dingen het beste meteen aan het begin schriftelijk kunt vastleggen."

Binnenkort is het boekje te bestellen via de website van Mirthe. Als de stichting volgend jaar een campagne start om het lesmateriaal te gaan verspreiden, wil Mirthe haar boekje ook graag aanbieden aan docenten, zodat scholen het kunnen bestellen.

Do's en Dont's

  • Realiseer je dat de student een ander belang heeft dan je patiëntenorganisatie. Bedenk daarom vooraf waarvoor je studenten wilt inzetten en wat hun inzet kan toevoegen voor de organisatie. Anders kost het je alleen maar tijd en energie.
  • Formuleer een heldere opdracht en maak duidelijke afspraken. Zo kun je gaandeweg gericht bijsturen op wat er is afgesproken, zowel op de inhoud, het proces als de relatie. Leg ook vast wie de begeleiding doet en op welke tijdstippen die plaatsvindt.
  • Vertaal de uitkomsten naar wat relevant is voor jouw patiëntenorganisatie. Maak ook hierover vooraf afspraken, zodat de onderzoeksresultaten een vertaalslag krijgen naar de praktijk.
  • Sluit het project goed af. Laat een student die echt iets voor elkaar heeft gekregen bijvoorbeeld een presentatie geven binnen de organisatie. Voor de student betekent zo'n afronding aandacht en erkenning, terwijl de organisatie er op die manier ook wat aan heeft. Dus markeer dat moment.
  • Maak het resultaat van het project ook breder kenbaar, bijvoorbeeld op social media of met een artikel in je eigen blad. Voor iedereen die betrokken is bij je organisatie is het leuk om te lezen dat je met studenten werkt. Je laat hiermee zien dat je als organisatie met beide benen in de wereld staat. 

Lees meer

De beelden in dit artikel komen uit het boekje dat Mirthe van der Linden maakte over Endometriose. Bekijk meer beelden uit het stripverhaal op haar website: mirthevanderlinden.com. Hier is het boekje binnenkort ook te bestellen.

Magazine PGOsupport

Dit artikel is verschenen onder de titel 'Frisse blik' in Supporter #15, december 2023. Supporter is het magazine van PGOsupport. Lees meer over Supporter.