Cursusaanbod

Hieronder treft u het complete cursusaanbod van PGOsupport. De actuele cursussen vindt u in de agenda.

Belangstelling doorgeven

Wilt u één of meer van onderstaande cursussen volgen die niet in de agenda staan? Meld ons uw belangstelling via 1 van onderstaande links en wij mailen u zodra de cursus van uw keuze weer in de agenda komt.

Ja, mail mij zodra een nieuwe datum bekend is:

Voor vragen over het cursusaanbod kunt u ook contact opnemen met Karin Hoek (foto links) of Marjel de Vries van de academie:

Cursusaanbod

Het aanbod is onderverdeeld in 4 thema's. Klik aan om op deze pagina meteen bij uw thema uit te komen:

Basiscursussen

Marketing & communicatie

Bestuur & management

Inbreng cliëntperspectief

Het actuele cursusaanbod van maart tot en met juni 2017 vindt u in de cursusleaflet.

Variatie in aanbod

Masterclasses
Speciaal voor ervaren professionals van patiëntenorganisaties hebben wij een verdiepend aanbod: de masterclass. Binnen een kleine groep met deelnemers van gelijk niveau maakt u een verdiepingsslag. Zo brengt u uzelf en uw organisatie weer een stap verder. Lees meer over het aanbod bij Masterclasses.


Blended learning
Verschillende cursussen zijn een mengvorm van online leerstof en een klassikale les. Deze mix noemen we blended learning. Karin Hoek, adviseur leren en ontwikkelen, vertelt in een online college over de voordelen en mogelijkheden van blended learning. Bekijk het online college over blended learning

Basiscursussen

Intervisie

Je verder ontwikkelen in je vak door te sparren met collega’s van andere organisaties over praktijksituaties waarin je knelpunten ervaart. Onder deskundige begeleiding volgens een beproefde interviesiemethodiek. Cursus voor diverse doelgroepen, bijvoorbeeld vrijwilligerscoördinatoren, communicatiemedewerkers

 

4 dagdelen

Communiceer bewust, versterk elkaar!

Patiëntenverenigingen bestaan per definitie uit een bont gezelschap van vrijwilligers, professionals, bestuurders, ervaringsdeskundigen. Hoe zorgt u dat persoonlijkheden niet botsen, maar elkaar versterken? Met goede interne communicatie.

 

3 dagdelen

Presentatievaardigheden

Hoe houdt u op een goede manier de aandacht vast en hoe brengt u de boodschap overtuigend over? In deze cursus leert u om op een effectieve manier te presenteren.

 

2 dagen

Presenteer uw organisatie op een beurs

Met een informatiestand op een beurs, congres of manifestatie bereikt u veel mensen. In deze cursus leert u hoe u de stand van uw organisatie tot een succes maakt. Hoe presenteert u uw organisatie, hoe geeft u kort en krachtig voorlichting en hoe werft u leden?

1 dag
Terug naar boven

Samenwerken, ook als het lastig is

Samenwerken kan prachtig en inspirerend zijn, maar soms ook lastig. In deze cursus leert u adequaat en prettig omgaan met lastige situaties, lastige samenwerkingspartners en uw eigen lastige kanten.

2 dagen

Individueel lotgenotencontact: telefonisch en in persoon

Lotgenotencontact is een belangrijke dienst die patiënten- en gehandicaptenorganisaties hun leden bieden. Lotgenoten kunnen terecht voor een luisterend oor, uitwisselen van ervaringen of praktische tips.

2 dagen

Individueel lotgenotencontact GGZ: telefonisch en in persoon

Lotgenotencontact is een belangrijke dienst die patiënten- en gehandicaptenorganisaties hun leden bieden. Lotgenoten kunnen terecht voor een luisterend oor, uitwisselen van ervaringen of praktische tips. Deze cursus is specifiek voor patiëntvertegenwoordigers uit GGZ-organisaties.

2 dagen

Groepsgewijs lotgenotencontact

Een lotgenotencontactgroep is efficiënt en effectief naast individueel lotgenotencontact. Leer vol vertrouwen en succesvol lotgenotencontactgroepen te leiden.

2 dagen
Terug naar boven

Aan de slag met fondsenwerving

Effectieve fondsenwerving is  een vorm van ondernemen. Het kan: extra inkomsten binnenhalen bij vermogensfondsen, donateurs en sponsors. Maar het komt niet vanzelf. U leert in dit traject hoe u volgens een beproefde aanpak uw fondsenwerving tot een succes kunt maken.

traject

Fondsenwerving voor uw regionale afdeling

Effectieve fondsenwerving is een vorm van ondernemen. Het kan: extra inkomsten binnenhalen bij vermogensfondsen, donateurs en sponsors; óók in de regio's. In deze cursus gaan vertegenwoordigers van regionale afdelingen en van landelijke bureaus samen leren hoe ieder dat vanuit de eigen rol kan aanpakken.

2 dagen

Leden vinden en binden - met lijm of elastiek

Uw ledenaantal staat onder druk, vrijwilligers zijn moeilijker te vinden en soms stellen leden zich meer op als klant dan als lid. De mondige burger vindt zijn informatie zelf wel op internet. Maar een flink ledenaantal is voor het behoud van uw vereniging wel noodzakelijk. De cursus leden vinden en binden leert u hoe u leden werft en behoudt.

4 avonden

Effectief coördineren van vrijwilligers

Het leeuwendeel van het werk in pg-organisaties wordt verzet door vrijwilligers. Vrijwilligers in soorten en maten, die (vanuit eigen ervaring) iets willen betekenen. Het is de uitdaging voor de vrijwilligerscoördinator om de motivatie en het plezier van de vrijwilligers goed in te zetten in de organisatie. Leer in deze cursus hoe u deze uitdaging aan kunt gaan. Cursus voor vrijwilligers die als vrijwilligerscoördinator werken.

2 dagen

Terug naar boven

Goede vragenlijsten maken

Een vragenlijst of enquête is de meest gebruikte vorm van dataverzameling in onderzoek. Maar een goede vragenlijst maken, is nog niet zo makkelijk. Ontdek de do's en don'ts in deze cursus.

1 dagdeel

Basistraining enquêtetool

Wilt u graag enquêtes online zetten, een achterbanraadpleging doen of nagaan welke mogelijkheden de enquêtetool uw organisatie biedt? Maak een middag vrij en volg deze basistraining!

1 dagdeel

Marketing en communicatie

PR: hoe krijg je je nieuws in het nieuws

U heeft iets te melden. En dat wilt u zoveel mogelijk mensen laten weten. Maar hoe doet u dat? Hoe kom je in de publiciteit? En: hoe werken media eigenlijk en wat willen journalisten? Ontdek de antwoorden hierop in de cursus PR.

1 dag

Doelgericht filmpjes maken

Krijgt u via uw nieuwsbrieven en website weinig respons? Gooi het eens over een andere boeg. Een kort en krachtig filmpje is erg effectief. Tijdens deze cursus leert u om uw verhaal aantrekkelijk in beeld te brengen met eenvoudige middelen.

3 dagdelen

Welkomsttraject voor nieuwe leden via de e-mail

Voor een goede eerste indruk op leden of donateurs heeft u maar 1 kans. Hoe benut u die optimaal én effectief? Dat kan goed met een welkomsttraject via e-mail. Zo kunt u nieuwe leden en donateurs op een plezierige, betrokken manier welkom heten én zorgen voor binding met uw organisatie.

1 dagdeel

In de mix: communicatie en social media

Kunnen social media de on- en offline communicatiemix versterken? Kiest u voor ingeburgerde kanalen als Facebook en Twitter of is het wellicht effectiever om te investeren in aanstormende platformen? Deze cursus helpt u vérder.

1 dag
Terug naar boven

Bladen maken - voor hetzelfde geld

Wie een tijdschrift maakt, heeft altijd wensen. Mooiere foto’s, professionele auteurs, een ervaren vormgever, een door de wol geverfde eindredacteur, vierkleurendruk op glanzend papier – we zouden het allemaal wel willen, maar het budget ontbreekt doorgaans. We leren u in de cursus wat er met dezelfde middelen anders en beter kan.

3 dagen

Journalistiek schrijven: een beter artikel

Het tijdschrift is een belangrijk communicatiemiddel van de organisatie. Visitekaartje en bindmiddel. Hoe schrijf je een goed, voor een breed publiek toegankelijk artikel?

1 dag

Hoe word ik een goed eindredacteur?

Eindredacteuren zijn diamantslijpers. Ze zorgen dat een tekst foutloos én aantrekkelijk is. Bent u eindredacteur en wilt u dit vak beter in de vingers krijgen? Kom naar de cursus ‘Hoe word ik een goede eindredacteur?’

1 dag

Interviewen: het hemd van het lijf

De gewenste informatie boven tafel halen, begint met de juiste vragen stellen. Goed interviewen is de basis voor sterke artikelen, aansprekende podiumgesprekken en effectieve vergaderingen. Leer in deze cursus hoe u dat doet.

1 dag
Terug naar boven

Mediatraining

Uw organisatie in de media beter voor het voetlicht brengen. Regie houden tijdens een interview, succesvol omgaan met 'lastige' vragen, uw eigen boodschap duidelijk uitdragen. U leert het in deze mediatraining.

1 dag

Schrijven voor het web

Hoe stemt u uw webteksten af op de ongeduldige webbezoeker? Welke eisen stelt het zap- en scangedrag aan tekstopbouw en schrijfstijl? Hoe verleidt u behalve de bezoeker ook de zoekmachine? De cursus 'Schrijven voor het web' geeft u praktisch gereedschap waarmee u uw online teksten onmiddellijk kunt aanscherpen.

1 dag

Meer bereik en interactie met social media

Hoe zorg je nu dat de inhoud van je berichten op social media zo aantrekkelijk is dat (potentiële) leden/donateurs ze gemakkelijk vinden en er grif op klikken? In deze cursus krijgt u tips en adviezen over het voorbereiden en plaatsen van berichten en meten van de effectiviteit op sociale media.

1 dagdeel

Facebook voor gevorderden

In de cursus ‘Facebook voor gevorderden’ leert u om meer te halen uit social media.

1 dagdeel
Terug naar boven

Online netwerken via LinkedIn

LinkedIn is hét sociale platform voor (zorg)professionals. Ontdek hoe u LinkedIn kunt inzetten als netwerkinstrument voor uw organisatie.

1 dagdeel

Google Adwords

In deze cursus leert u hoe u Google-advertenties in AdWords maakt en beheert. De cursus is relevant indien uw organisatie een AdWords-account heeft.

1 dag

Google Analytics

Haal meer uit uw website door de bezoekersstatistieken te gebruiken. Op welke zoekwoorden vindt men uw site, waar komen bezoekers vandaan en welke informatie zoeken zij op uw site?

1 dag

Zoekmachineoptimalisatie

Vindbaar zijn in Google is voor iedere website belangrijk. Maar hoe krijgt u dat voor elkaar? In deze training Search Engine Optimization (SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie) leert u dat hier geen trucjes voor nodig zijn.

1 dag

Terug naar boven

Bestuur / management

Ondernemen voor besturen

Wat is dat eigenlijk ‘ondernemerschap’ en is het nodig dat uw organisatie meer ondernemend wordt? Deze cursus gaat over een andere houding, ondernemend gedrag, lef en risico’s, kansrijke verbindingen, anders denken en doen en een andere focus. We verkennen in de cursus de ondernemende route die bij patiënten- en gehandicaptenorganisaties past: de route van besturen én ondernemen.

1 dag

Besturen voor bestuurders

Besturen is een vak. En dat kan geleerd en ontwikkeld worden. Zoals bij ieder vak is een goede en stevige basis belangrijk. In deze cursus komen theorie en praktijk aan bod.

2 dagdelen

Effectief beïnvloeden en zo uw doel bereiken

Om de belangen van uw leden te behartigen gaat u veelvuldig in gesprek. U wilt invloed uitoefenen op andere spelers in het veld: zorgverzekeraars, zorgverleners, overheid. Hoe krijgt u dat effectief voor elkaar? In deze praktische training met rollenspel leert u gesprekspartners effectief te beïnvloeden. Dat gebeurt met uw eigen praktijkvoorbeelden.

2 dagen

Effectieve gespreksvoering voor gevorderden

Als bestuurder bent u al gewend om uiteenlopende gesprekken te voeren. U beheerst de basisvaardigheden maar u wilt meer overtuigingskracht in uw onderhandelingen met bijvoorbeeld gemeenten, zorgverzekeraars en zorgverleners? Nadrukkelijker uw stempel drukken op patiëntenparticipatie? Dan is de cursus effectieve gespreksvoering voor gevorderden iets voor u.

1 dag

Terug naar boven

Intervisie voor directeuren

Je verder ontwikkelen als directeur / bestuurder door te sparren met collega-directeuren over praktijksituaties waarin je knelpunten ervaart? In dit intervisietraject bieden we u die ruimte onder deskundige begeleiding en volgens een beproefde intervisiemethodiek.

4 dagdelen

Projectmanagement

U wilt u goed voorbereiden op de uitvoering van uw project. Sturen, communiceren en draagvlak creëren. Ook als uw project al loopt. Dan is de driedaagse cursus projectmanagement voor projectleiders en andere sleutelfiguren van patiënten- en gehandicaptenorganisaties iets voor u.

3 dagen

Penningmeester

De cursus Penningmeester bespreekt de vaardigheden van het penningmeesterschap aan de hand van de toolkit 'penningmeester'. Zo leert u de beginselen die nodig zijn om een goede penningmeester van uw patiënten- of gehandicaptenorganisaties te worden.

1 dagdeel

Analyseren en verwerken van enqueteresultaten

Zet u weleens een vragenlijst uit? Wilt u de fijne kneepjes leren van het analyseren van de resultaten en van gegevens? En hoe u de gegevens verwerkt in een rapportage? U leert het in deze cursus!

1 dagdeel

Terug naar boven

Inbreng cliëntperspectief

Inbreng cliënten- en patiëntenperspectief bij kwaliteit van zorg

Een introductie op de inbreng van het cliënten- / patiëntenperspectief bij de ontwikkeling van richtlijnen, kwaliteits(zorg)standaarden, kwaliteitscriteria, bij zorginkoop en wetenschappelijk onderzoek.

1 dag

Werking, financiering en actualiteit zorg en welzijn

In 1 dag een overzicht van het stelsel van zorg en welzijn. Deze cursus praat u bij over rol en positie van de belangrijkste spelers, wet- en regelgeving, bekostiging en financiering. De belangrijkste marktontwikkelingen, beleidswijzigingen en hervormingen passeren de revue.

1 dag

Patiëntenparticipatie bij richtlijnontwikkeling

Voor de ontwikkeling van een medische behandelrichtlijn is de inbreng van patiënten nodig. Een goede behandeling voldoet immers aan de wensen en eisen van patiënten en zorgverleners. De inbreng van het patiëntenperspectief tijdens verschillende fasen van het traject van richtlijnontwikkeling vormt de kern van deze tweedaagse training.

2 dagen
Terug naar boven

Grade methodiek voor ontwikkeling van richtlijnen

Er is een nieuwe methodiek om de literatuur te graderen: de GRADE-methodiek. Met deze methodiek kan het patiëntenperspectief systematischer ingebracht worden tijdens richtlijnontwikkeling. Leer meer over de methodiek in onze cursus GRADE.

1 dagdeel

Patiëntenparticipatie bij wetenschappelijk onderzoek

Goed beslagen ten ijs komen als vertegenwoordiger van het patiëntenperspectief in wetenschappelijk onderzoek. Of u nu adviseur, ‘referent’, onderzoekspartner of opdrachtgever bent. Met deze eendaagse cursus bent u goed voorbereid!

1 dag

Invloed op zorginkoop door zorgverzekeraar en zorgkantoor

Door de inbreng van cliëntervaringen kunnen patiënten- en gehandicaptenorganisaties de zorgverzekeraars en zorgkantoren helpen om cliëntgerichte zorg van hoge kwaliteit in te kopen. In deze cursus leert u om succesvol invloed uit te oefenen op de inkoop van curatieve en langdurige zorg.

2 dagen

Invloed op zorginkoop door zorgverzekeraar en zorgkantoor voor GGZ

Door de inbreng van cliëntervaringen kunnen patiënten- en gehandicaptenorganisaties de zorgverzekeraars en zorgkantoren helpen om cliëntgerichte zorg van hoge kwaliteit in te kopen. In deze cursus leert u om succesvol invloed uit te oefenen op de inkoop van curatieve en langdurige zorg.

2 dagen
Terug naar boven

Invloed op WMO inkoop door gemeenten

Hoe beïnvloedt u de Wmo-inkoop door gemeenten? Leer hoe u dat succesvol doet door de inbreng van cliëntervaringen. Zo kunnen patiënten- en gehandicaptenorganisaties gemeenten helpen om cliëntgerichte ondersteuning en zorg in te kopen. Tweedaagse cursus met een praktische insteek.

2 dagen

WMO: kansen vanuit GGz cliëntenperspectief

Gemeenten spelen een steeds grotere rol in de ondersteuning voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Wilt u namens uw cliëntenorganisatie invloed uitoefenen op de ontwikkeling van de zorg en ondersteuning in uw gemeente? Schrijf dan in op deze cursus.

2 dagen
Terug naar boven

Masterclasses

Storytelling

Leer bereiken wat u wilt bereiken met uw verhaal tijdens de masterclass Storytelling. Deze masterclass is bedoeld voor de professional die ervaring heeft met het verzorgen van presentaties voor zijn patiëntenorganisatie en voor de ervaren woordvoerder van de organisatie.

Een overtuigend projectvoorstel schrijven

Een projectvoorstel schrijven dat scoort op relevantie en kwaliteit? Deze masterclass geeft u hiervoor de benodigde kennis, inzichten en handvatten. Bedoeld voor de professional met ruime ervaring met het schrijven van projectvoorstellen.

Terug naar boven

Staat uw cursus er niet bij?

Ontbreekt nou net de cursus die u zoekt? Laat het ons weten via de reactiemogelijkheid hieronder of neem even contact op. Dan bekijken we of de verlangde cursus in ons aanbod past.

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Karakters over: 120

Op de hoogte blijven?

Altijd het laatste nieuws