Ga direct naar de content

10 tips om bestuursleden te werven

10 januari 2022

Lukt het jouw organisatie om nieuwe bestuursleden te werven? Wij geven je 10 tips die je verder helpen.

Deel deze pagina:

Nee, gemakkelijk is het werven van nieuwe bestuursleden voor de meeste organisaties niet. Toch zijn er patiëntenorganisaties die het wel voor elkaar krijgen. Wat is de kern van hun succes? 

1. Weet wie je in huis hebt

Wanneer je weet welke ervaringen en competenties de huidige bestuursleden hebben, weet je ook wat je nodig hebt. Diversiteit is belangrijk, dus zoek niet naar jezelf. Wat kan jouw bestuur gebruiken? Formuleer dat zo concreet mogelijk.

2. Ken je cultuur

Hoe gaan de huidige bestuursleden met elkaar om? Formeel of informeel? Vergadertijgers of niet? Alles in documenten beschrijven of juist mondeling toelichten? De nieuwe bestuurder moet daarbij passen. In wat voor een omgeving werkt de kandidaat graag zelf? Vraag ernaar. En beoordeel of dit bij jullie past. 

3. Weet wat de kandidaat komt halen

Wat levert werken bij jouw organisatie een potentiële bestuurder op? Kan hij bestuurlijke ervaring opdoen of het eigen CV uitbreiden? Zich inzetten omdat er een persoonlijke betrokkenheid is via de familie? Alleen vragen is niet voldoende. Maak duidelijk wat er voor de kandidaat te halen valt.

4. Zorg voor een aantrekkelijke vacaturetekst

Als je weet wat je nodig hebt in jouw bestuur en wat je te bieden hebt, dan rolt daar een profiel uit. Dat profiel bouw je vervolgens om tot een vacaturetekst. Pas op voor algemeenheden en wollig taalgebruik. Lees onze 7 tips voor een pakkende vacaturetekst.

5. Gebruik diverse wervingskanalen

Persoonlijk, schriftelijk, digitaal. Gebruik alle werveringskanalen die je beschikbaar hebt. En gebruik niet alleen je eigen kanalen en middelen, maar zet eventueel ook externe bronnen in. Zoals de vacaturebank voor vrijwilligers of de website Goede doelen Nederland.

6. Selecteer

Ben je zo radeloos dat je tegen iedereen "ja" zegt? Dat is vragen om problemen. Het profiel leidt je naar een kandidaat die voldoet aan je wensen. Vraag in een gesprek naar de persoonlijke motieven van de kandidaat en probeer daarbij aan te sluiten. Geef je grenzen aan en durf ‘Nee’ te zeggen. 

7. Wees snel

Na een kennismakingsgesprek laat je iemand niet 6 weken wachten. Ook al is de volgende bestuursvergadering nog niet geweest, zorg voor een snelle reactie.

8. Werk de aspirantbestuurder in

Jouw organisatie kent veel aspecten. Zorg dat er een goed inwerkprogramma klaarligt voor de aspirantbestuurder. Zorg voor relevante documenten en doseer: maak een stappenplan zodat je het aspirantbestuurslid niet overspoelt met informatie. En zorg voor een naam, telefoonnummer en e-mailadres voor als de nieuwe collega vragen heeft. 

9. Evalueer

Spreek van tevoren af dat er na 3 maanden meelopen een gesprek volgt. Om te bespreken - over en weer - hoe het bevalt, wat er beter kan, wat er goed gaat.

10. Bereid de ALV voor

Zorg dat de voordracht op de ALV goed kan verlopen. Bereid dit voor. Ook het afscheid van een mogelijk vertrekkend bestuurslid is belangrijk. Besteed hier aandacht aan.

Hulp nodig?

Eenvoudig is het niet. Mogelijk is het wel. Als je wilt oogsten, zul je eerst moeten zaaien en zorgen voor omstandigheden voor optimale groei. Voor advies en ondersteuning daarbij, kun je aankloppen bij Marloes Biegel of Betsie van Dort, adviseurs vrijwilligersmanagement bij PGOsupport.

En leer van andere patiëntenorganisaties: lees bijvoorbeeld hoe het werven van bestuursleden bij Plusminus en de Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON) wel goed lukt. 

Meer weten?

Neem contact op met
Marloes Biegel

Marloes Biegel

adviseur vrijwilligersmanagement

Meer weten?

Neem contact op met
Betsie van Dort

Betsie van Dort

adviseur vrijwilligersmanagement / achterbanraadpleging