Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

10 tips om bestuursleden te werven

Nee, gemakkelijk is het niet. Toch valt op dat de ene patiëntenorganisatie gemakkelijk bestuursleden vindt, terwijl het een andere organisatie niet lukt. 10 tips om je verder te helpen.

1. Weet wie je in huis hebt

Wanneer je weet welke ervaringen en competenties de huidige bestuursleden hebben, weet je ook wat je nodig hebt. Diversiteit is belangrijk, dus zoek niet naar jezelf. Wat kan jouw bestuur gebruiken? Formuleer dat zo concreet mogelijk.

2. Ken je cultuur

Hoe gaan de huidige bestuursleden met elkaar om? De nieuwe bestuurder moet daarbij passen. Wat zegt iemand thuis, na een ontmoeting met jullie: "Wat me opviel aan deze mensen was…"?

3. Verplaats je in de kandidaat

Wat vindt een potentieel bestuurder bij jouw organisatie? Kan hij bestuurlijke ervaring opdoen of het eigen CV uitbreiden? Zich inzetten omdat er een persoonlijke betrokkenheid is via de familie? Bepaal wat je wel en niet wilt. Draag uit waar je trots op bent en vertel wat je te bieden hebt. Alleen vragen is niet voldoende. Maak duidelijk wat er voor de kandidaat te halen is.

4. Zorg voor een aantrekkelijke vacature

Als je weet wat je nodig hebt in jouw bestuur en wat je te bieden hebt, dan rolt daar een profiel uit. Dat profiel bouw je vervolgens om tot een vacaturetekst. Pas op voor algemeenheden en wollig taalgebruik. Wees concreet.

5. Gebruik diverse wervingskanalen

Persoonlijk, schriftelijk, digitaal. Gebruik ze allemaal. Ook via PGOsupport kun je gebruikmaken van verschillende externe kanalen. Maak er gebruik van.

6. Selecteer

Ben je zo radeloos dat je tegen iedereen "ja" zegt? Dat is vragen om problemen. Het profiel leidt je naar een kandidaat die voldoet aan je wensen. Luister ook vooral naar de kandidaat: wat wenst hij/zij? Pers iemand niet in een functie waar geen affiniteit mee is.

7. Wees snel

Na een kennismakingsgesprek laat je iemand niet 6 weken wachten. Ook al is de volgende bestuursvergadering nog niet geweest, zorg voor een snelle reactie.

8. Zorg voor een inwerkprogramma

Jouw organisatie kent veel aspecten. Zorg dat er een goed inwerkprogramma klaarligt voor de aspirantbestuurder. Zorg voor relevante documenten, maar maak er geen studie van. En doseer: maak een stappenplan zodat het aspirantbestuurslid niet overspoeld wordt met informatie. En zorg voor een naam, telefoonnummer en e-mailadres voor als de nieuwe collega vragen heeft.

9. Evalueer

Spreek van tevoren af dat er na 3 maanden meelopen een gesprek is. Om te bespreken - over en weer - hoe het bevalt, wat er beter kan, wat er goed gaat.

10. Bereid de ALV voor

Zorg dat de voordracht op de ALV goed kan verlopen. Bereid dit voor. Ook het afscheid van een mogelijk vertrekkend bestuurslid is belangrijk. Besteed hier aandacht aan.

Hulp nodig?

Eenvoudig is het niet. Mogelijk is het wel. Als je wilt oogsten, zul je eerst moeten zaaien en zorgen voor omstandigheden voor optimale groei. Voor advies en ondersteuning daarbij, kun je aankloppen bij PGOsupport.

Ben je geïnteresseerd in Bestuurskracht?

Jolanda van Dijk, adviseur organisatieontwikkeling, helpt je graag verder

Bel of app 06 3894 9836