Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

7 aanbevelingen voor digitale zorg die werkt

Patiënten gebruiken e-health alleen als ze dat nuttig, gebruiksvriendelijk en veilig vinden. Het lijkt daarom een open deur om patiënten bij de ontwikkeling van toepassingen te betrekken. Maar in de praktijk gebeurt het nog onvoldoende en zeker niet structureel.

Om te voorkomen dat digitale toepassingen voortijdig op het digitale kerkhof belanden, is het cruciaal om vanaf het begin samen te werken met patiënten. Hoe dat het beste kan, is met 7 aanbevelingen in een handreiking beschreven.

Samenwerken met patiënten = digitale zorg die werkt

Om patiëntenparticipatie bij e-health te stimuleren, is de handreiking ‘Samenwerken met patiënten = digitale zorg die werkt’ uitgebracht.
De handreiking is een initiatief van PGOsupport samen met patiëntenorganisaties Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en adviesorganisatie IKONE.

Voor alle betrokkenen bij e-health

De uitgave is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van e-health: opdrachtgevers, financiers, projectleiders, zorgverleners, ontwerpers, tekstschrijvers en natuurlijk ook patiëntenvertegenwoordigers.
In 7 aanbevelingen krijgen zij praktische tips en praktijkvoorbeelden om van meet af samen te werken met patiënten. De handreiking wil daaraan bijdragen, met antwoord op vragen als: hoe organiseer je samenwerking met patiënten? Waar moet je rekening mee houden?

Plaatje '7 aanbevelingen voor succesvol samenwerken met patiënten aan digitale zorg' 1. Doe het in elke fase 2. Combineer verschillende vormen 3. Zoek de juiste mensen bij de juiste kluw 4. Reserveer budget 5. Ondersteun en informeer 6. Maak kennisuitwisseling en scholing mogelijk 7. Evalueer regelmatig

7 aanbevelingen

De 7 aanbevelingen die de auteurs in de handreiking uitwerken zijn:

 1. Ontwikkel digitale zorg samen met patiënten en betrek hen in alle fasen
 2. Combineer verschillende vormen van patiëntenparticipatie
 3. Zoek de juiste mensen bij de juiste klus
 4. Reserveer budget voor patiëntenparticipatie
 5. Ondersteun en informeer patiënten
 6. Maak kennisuitwisseling en scholing mogelijk. Dat helpt het project verder.
 7. Evalueer de samenwerking regelmatig

Handreiking is eerste stap

De initiatiefnemers beschouwen de handreiking als een eerste stap om de samenwerking met patiënten te stimuleren. Vervolgstappen die zij in petto hebben zijn: het ontwikkelen van kennis, werkmethoden, scholing en ondersteuning van succesvolle patiëntenparticipatie. Alleen daarmee komen we tot digitale toepassingen die de zorg verbeteren én mensen helpt aan hun gezondheid te werken.

Digitaal beschikbaar

Geïnteresseerd? Download de handreiking ‘Digitale zorg die werkt’ op de pagina digitale zorg.