Ga direct naar de content

Achterban raadplegen met online dialoogtool

Voer een online dialoog met je achterban. Een combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Het kan met de online dialoogtool. Met de sterke vragenset voor patiëntenorganisaties hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Of je gaat zelf aan de slag met eigen, specifieke vragen.

Deel deze pagina:

Afhankelijk van wat je wilt achterhalen, is de online dialoogtool van CircleLytics een handig hulpmiddel om meningen of behoeften bij je achterban te peilen.

Ondervraag 10 tot vele 10.000den mensen

Via de tool kun je een online dialoog voeren met 10 tot vele 10.000den mensen tegelijk. De tool combineert de rijke kwalitatieve informatie met kwantitatieve analyse.

Zo kun je online bij veel mensen uit je achterban kwalitatieve informatie ophalen en verwerken. Dat was voorheen meestal alleen haalbaar met bijvoorbeeld focusgroepen.

Zo werkt de online dialoogtool

De online dialoog bestaat uit 2 rondes:

Ronde 1 meningsvorming

Op hun telefoon, computer of tablet geven deelnemers antwoord op vragen en stellingen. Daarin delen ze hun meningen, ervaringen of behoeften. De kracht van de dialoog zit in de open vragen. Zoals:

 • Welke activiteit moet onze vereniging volgens jou heroverwegen of zelfs stoppen? Waarom?
 • Wat zouden we in 2040 bereikt moeten hebben voor onze achterban? Licht je antwoord toe.

Je kiest maximaal 3 sterke open dialoogvragen. Daarnaast kun je ook enkele meerkeuzevragen stellen.

Ronde 2 voortschrijdend inzicht

In ronde 2 krijgen alle deelnemers enkele antwoorden voorgelegd, die anderen in ronde 1 hebben gegeven. Dit is anoniem. Met een score geven zij aan in hoeverre ze een mening of behoefte delen. Daar geven ze een toelichting bij. Zo leren de deelnemers van elkaar. Ze stellen eventueel hun mening bij. Samen komen ze tot een prioritering van meningen of behoeften.

Indicatie voor draagvlak

De ideeën, meningen of behoeften met het meeste draagvlak en de argumenten daarvoor zijn direct, anoniem zichtbaar voor jou als organisator.

Toepassing van de online dialoogtool

Afhankelijk van wat je wilt weten is de online dialoogtool van CircleLytics geschikt voor allerlei soorten meningspeilingen, zoals:

 • input meerjarenplan
 • input belangenbehartiging
 • behoefte lotgenotencontact
 • verbeterpunten kwaliteit van zorg

Voordelen van de online dialoogtool

 • kwalitatief onderzoek op grote schaal
 • anoniem de ruimte om je mening te geven
 • kwalitatieve informatie snel gestructureerd
 • voortschrijdend inzicht en reflectie mogelijk
 • gezamenlijke vorming van ideeën, meningen of behoeften
 • bevordert draagvlak en verbondenheid (samen ontwikkelen)

Ervaring opgedaan

PGOsupport deed in een proefperiode met 4 patiëntenorganisaties ervaring op met het gebruik van deze tool. Ook de Vereniging van Mensen met Brandwonden is er positief over. Je leest het in het interview met voorzitter Titus Radstake.

Ook aan de slag met de online dialoogtool?

PGOsupport biedt op 2 manieren hulp bij de tool:

1. Eenmalig gebruik

Wil je de tool eenmalig gebruiken? Dat kan kosteloos via PGOsupport. Je maakt dan gebruik van onze vragenset. Die bevat goed geformuleerde dialoogvragen over onderwerpen die bij veel patiëntenorganisaties spelen. Met de adviseur van PGOsupport kies je welke dialoogvragen passen bij jullie organisatie en vraagstuk. PGOsupport begeleidt je om er een stevige dialoog van te maken, waar nodig samen met CircleLytics. Een greep uit de vragen in onze vragenset:

 • Waar zou onderzoek zich de komende jaren volgens jou het meest op moeten richten? Waarom?
 • Wat adviseer je onze vereniging om meer te gaan doen of mee te starten? Waarom?
 • Welke informatiebehoefte heb jij waar de vereniging nu nog te weinig of niets aan doet? Graag je toelichting zodat we je goed begrijpen.
 • Als we activiteit X doen kost dat X% van onze begroting. Is dat het waard? Ja/nee, licht je antwoord toe.

Lees ook het nieuwsbericht: Online dialoogtool: probeer 'm nu

2. Vaker een dialoog uitvoeren

Wil je meer mogelijkheden en alles zelf bepalen? Je kunt voor een (meerjarig) abonnement rechtstreeks bij CircleLytics terecht. PGOsupport kan je in contact brengen.

Heb je een vraag aan je achterban? En denk je dat de online dialoogtool je daarbij kan helpen? Neem dan contact op met Caroline Donner.

Meer weten?

Neem contact op met
Caroline Donner

Caroline Donner

adviseur achterbanraadpleging