Ga direct naar de content

Achterban raadplegen met online dialoogtool

Voer een online dialoog met je achterban. Een combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Het kan met de online dialoogtool.

Deel deze pagina:

Afhankelijk van wat je wilt achterhalen, is de online dialoogtool CircleLytics een handig hulpmiddel om meningen of behoeften bij je achterban te peilen.

Ondervraag 10 tot vele 10.000den mensen

Via de tool kun je een online dialoog voeren met 10 tot vele 10.000den mensen tegelijk. De tool combineert de rijke kwalitatieve informatie met kwantitatieve analyse.

Zo kun je bij veel mensen uit je achterban kwalitatieve informatie ophalen en verwerken, wat voorheen voor de meesten alleen haalbaar was met bijvoorbeeld focusgroepen.

Zo werkt de online dialoogtool

De online dialoog bestaat uit 2 rondes:

Ronde 1 meningsvorming

Op hun telefoon, computer of tablet geven deelnemers antwoord op vragen en stellingen. Daarin delen ze hun meningen, ervaringen of behoeften.

Ronde 2 voortschrijdend inzicht

In ronde 2 krijgen alle deelnemers een set antwoorden van anderen op vragen uit ronde 1 geanonimiseerd terug. Met een score geven zij aan in hoeverre ze een mening of behoefte delen en verrijken dat met hun toelichtingen. Zo leren ze van elkaar, stellen eventueel hun mening bij en komen samen tot een prioritering van meningen of behoeften.

Indicatie voor draagvlak

De ideeën, meningen of behoeften met het meeste draagvlak en de argumenten daarvoor zijn direct, anoniem zichtbaar voor jou als organisator.

Toepassing van de online dialoogtool

Afhankelijk van je exacte onderzoeksvraag is de online dialoogtool CircleLytics geschikt voor allerlei soorten meningspeiling, zoals:

 • input meerjarenplan
 • input belangenbehartiging
 • behoefte lotgenotencontact
 • verbeterpunten kwaliteit van zorg

Voordelen van de online dialoogtool

 • kwalitatief onderzoek op grote schaal
 • anoniem de ruimte om je mening te geven
 • kwalitatieve informatie snel gestructureerd
 • voortschrijdend inzicht en reflectie mogelijk
 • gezamenlijke vorming van ideeën, meningen of behoeften
 • bevordert draagvlak en verbondenheid (samen ontwikkelen)

Ervaring opgedaan

PGOsupport deed in een proefperiode met 4 patiëntenorganisaties ervaring op met het gebruik van deze tool.

Ook aan de slag met de online dialoogtool?

We bieden hulp bij de tool op 2 manieren:

 • Eenmalig of incidenteel gebruik
  Gebruik de tool via PGOsupport en maak gebruik van onze vragenset. Dat zijn goed geformuleerde dialoogvragen over onderwerpen die bij veel patiëntenorganisaties spelen. Met de adviseur van PGOsupport kies je welke dialoogvragen passen bij jullie organisatie en vraagstuk. PGOsupport begeleidt je om er een stevige dialoog van te maken, waar nodig samen met CircleLytics.
 • Vaker een dialoog uitvoeren?
  Wil je meer mogelijkheden en alles zelf bepalen? Je kunt voor een (meerjarig) abonnement rechtstreeks bij CircleLytics terecht. PGOsupport kan je in contact brengen.

Heb je een onderzoeksvraag voor een achterbanraadpleging? En denk je dat de online dialoogtool je daarbij kan helpen? Neem dan contact op.

Meer weten?

Neem contact op met
Eva Vroonland

Eva Vroonland

adviseur patiëntenparticipatie