Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
Martine Versluijs

Martine Versluijs

adviseur patiëntenparticipatie

Al puzzelend naar impact!

Impact realiseren, dat is een behoorlijke puzzel. Die puzzel bestaat uit heel wat stukken. In elkaar gelegd, zorgen ze voor de juiste impact. Plezier is een belangrijk stuk. Samen met Nienke presenteer ik je daarnaast 5 andere succesfactoren, puzzelstukjes die we terugzagen bij de genomineerden en winnaars van de Impactprijzen 2020.

6 succesfactoren voor impact

Wat zijn we onder de indruk van de ingediende projecten voor de impactprijzen 2020! In alle projecten is hard gewerkt om zoveel mogelijk het verschil te maken voor de achterban.

Bij de winnaars zien we bovendien de wauw-factor: een combinatie van succesfactoren die hun projecten laat vliegen. Met welke stukjes leggen de winnaars de impactpuzzel? Hier komen ze.

Je ziet op deze illustratie in zwarte inkt en aquarelverf onze collega’s Martine Versluijs (links) en Nienke Oosting (rechts) enthousiast aan de slag met het in elkaar zetten en tegelijkertijd tonen van een puzzel. Ieder puzzelstukje toont een letter. Als je mee puzzelt, zie je dat ze bij elkaar brengen hoe je tot IMPACT komt.
Illustratie: Leontine Hoogeweegen, www.leontinehoogeweegen.com

 

Bij de winnaars zien we de wauw-factor.

1. kartrekker met twinkeling

Om een impactvolle verandering überhaupt te starten, heb je op de eerste plaats een kartrekker nodig. Een opperpuzzelaar met energie en gedrevenheid, die de juiste mensen enthousiasmeert.

Bij alle winnende projectleiders zien we die twinkeling in de ogen, dat vuur om resultaat te boeken. Stel ze een vraag over hun project en ze lopen over van enthousiasme. En dat brengen ze over op de ambassadeurs die met lef op pad gaan om de juiste samenwerkingspartners te vinden en te overtuigen met een goed verhaal.

Bij alle winnende projectleiders zien we die twinkeling in hun ogen.

2. behoefte brede achterban

Impact begint met goed weten welke behoeften je brede achterban heeft. Dat weten de prijswinnaars precies. Niet alleen van de leden en bekende gezichten van de organisatie, maar van een bredere groep: mensen met hetzelfde probleem of dezelfde zorgvraag.

3. helder doel met focus

Vanuit de behoeftepeiling hebben alle prijswinnaars een duidelijk doel geformuleerd. En daar houden ze de focus op. Ze laten zich niet afleiden door zijpaden te bewandelen. Bij elke actie bepalen ze: draagt dit bij aan ons doel? Zo houden ze koers.

Ze laten zich niet afleiden door zijpaden te bewandelen.

4. sterke samenwerking

De prijswinnaars weten waar de verandering moet plaatsvinden en daarmee met wie ze moeten samenwerken om die te realiseren. Daar hebben ze goed over nagedacht. Want in je eentje krijg je het niet voor elkaar. Vervolgens gaan de handen gezamenlijk uit de mouwen om de impact te realiseren.

In je eentje krijg je het niet voor elkaar.

5. ken je rol en speel ‘m glansrijk

De patiëntenvertegenwoordigers in de prijswinnende projecten zijn zich bewust van hun unieke kennis en deskundigheid. Met flair en oog voor hun omgeving weten ze die kennis op de juiste momenten in te zetten.

6. van project naar praktijk

Denk van tevoren na over brede implementatie, ook al starten projecten soms als pilot. Blijvende verandering in de dagelijkse praktijk is tenslotte je doel. Dan is er ook blijvende financiering nodig.

De prijswinnaars hebben de borging goed geregeld, om te voorkomen dat na het project de impact verdampt.  

Extra stukje: schaalbaarheid

Schaalbaarheid is een extra succesfactor voor nog meer impact. Hoe meer mensen baat hebben bij je oplossing, hoe groter de impact.

Zo heeft toepassing van een bestaand idee binnen je eigen organisatie minder impact dan het ontwikkelen van iets nieuws waar de hele maatschappij van profiteert. Of, een grote investering voor een kleine doelgroep, heeft minder waarde dan diezelfde of soms zelfs een kleinere investering voor een grote doelgroep.

Maar dat is weer een ander verhaal: de impactmeting volgens SROI.

Zin om te puzzelen?

Tot zover 6 belangrijke stukjes voor de impactpuzzel. Er zijn meer stukjes, afhankelijk van je situatie. En het in elkaar passen, is ook een klusje. Wil je hier advies of ondersteuning bij? We puzzelen graag met je mee.

Zelf impactpuzzelen?

Wil je ook aan de slag met impact? Neem contact op met Nienke Oosting, onze impactadviseur.

Bel mij voor meer impact!