Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
Joos Vaessens

Joos Vaessens

voormalig directeur PGOsupport

Belangen delen is verantwoordelijkheid nemen

Een tijdje geleden schreef ik een blog met een pleidooi om over te stappen van belangen behartigen naar belangen delen. Ik kreeg veel reacties; mensen vonden het een semantische discussie.

Dat is het voor mij niet. Sterker nog: ik denk dat belangen delen echt een ander perspectief is dan belangen behartigen en dat het een andere houding vraagt.

In deze kleurige illustratie van zwarte inkt en aquarelverf staan zes gemaskerde figuren naast elkaar. Links staat een mollige man gekleed in een witte broek en een artsenjas (spuit steekt uit de zak, rood kruisje op de borst). Hij draagt een masker van een vogel, een vink. In zijn hand heeft hij een leeuwenmasker dat hij aan zijn buurman aangeeft. Deze buurman draagt een zwart net pak, een bloem op zijn borst en klemt een koffer geld tussen zijn benen. Hij neemt het leeuwenmasker aan terwijl hij met zijn andere hand een muizenmasker afneemt. Achter hem staat een kind met een been in het gips, leunend op krukken. Dit kind draagt een uilenmasker. Boven dit kind zien we de kop van een giraffe die de boel overziet. Deze giraffenkop zit aan een giraffennek, wat het kostuum blijkt te zijn van een vrouw die helemaal rechts in het beeld staat. Naast de giraffenkop en het kind met het uilenmasker staat een zorgverlener, een vrouw, in witte jas met rood kruisje erop. Zij draagt een vossenmasker. Ze kijkt naar het kind. Achter haar, op de grond, zit iemand met een leren boekentas in een kikkerkostuum. Achter hem staat de vrouw met het giraffenpak.
Illustratie: Leontine Hoogeweegen, www.leontinehoogeweegen.com

Nieuw perspectief

Als ik het heel scherp neerzet - en dat helpt bij de discussie - laat je bij belangen behartigen de verantwoordelijkheid voor de oplossing van het probleem bij de ander. Bij belangen delen ontstaat een samenwerking waarbij je werkt aan het vinden van een nieuw perspectief of oplossing.

Dat vraagt om het nemen van verantwoordelijkheid. Dat vraagt ook om de bereidheid om elkaar en elkaars perspectief te begrijpen. Als patiëntenorganisatie word je mede-eigenaar van de oplossing. En ben je dus ook aanspreekbaar op het resultaat.

Bij belangen delen ontstaat een samenwerking waarbij je werkt aan het vinden van een nieuw perspectief of oplossing.

Winst

Wat mij betreft is dat alleen maar winst. Het feit dat je aan te spreken bent op de gekozen oplossing zet aan om na te denken over vragen als: Vanuit welk perspectief denk ik mee? Wat is de beste rol of positie die ik in kan nemen? Gaat het hier om mijn eigen ervaringen of om de ervaringen die ik heb opgehaald bij mijn doelgroep? Wat is mijn legitimiteit, hoe representatief ben ik in de rol van belangendeler? Kan ik straks ook voor de oplossing staan, heb ik een verhaal?

Nieuwe rol

We begeleiden nu een aantal organisaties in zo’n belangendelentraject en zien de worsteling van belangendelers met hun nieuwe rol.

We begeleiden nu een aantal organisaties en zien de worsteling van belangendelers met hun nieuwe rol.

Heel begrijpelijk! Het is ook lastig. Oplossingen zijn nooit helemaal perfect. De wereld is vaak complex. Begrip voor wat je hebt kunnen bereiken kan lastig te organiseren zijn omdat de beste stuurlui aan wal stonden.

Verantwoordelijkheid nemen

Mocht je denken: die nieuwe rol is wel wat voor mij, maar hoe pak ik dat aan? Laat het ons weten. We helpen je graag met advies of workshops over hoe je die verantwoordelijkheid kunt nemen.

 

Belangen-delen?

Joos verwijst in deze blog naar zijn blog Belangen-delen? van 15 november 2017.