Steeds vaker wordt patiënten- of cliëntenorganisaties gevraagd om mee te denken met wetenschappelijk onderzoek. In deze online cursus komen diverse thema's aan bod die spelen bij een beoordeling van wetenschappelijk onderzoek.
Opzet
De cursus bestaat uit 3 online bijeenkomsten die je steeds thuis voorbereidt.
Voor de voorbereiding vanuit huis schatten we in dat je in totaal 4 uur bezig bent.
De online bijeenkomsten nemen in totaal samen zo’n 5 uur in beslag.
Voor zowel de voorbereiding als voor het volgen van de online bijeenkomsten verwachten we van je dat je voldoende tijd reserveert. De cursus is pas afgerond als je alle stappen hebt doorlopen.
Globaal ziet dit er zo uit:
- Bij de bevestiging van de cursus ontvang je inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot ons online leerplatform Daar staat dan de eerste voorbereiding voor je klaar. Reserveer hiervoor een klein uur.
- De eerste online bijeenkomst is op 17 februari 2021.
Je maakt kennis met de trainer en met je medecursisten. En het programma wordt toegelicht. Deze bijeenkomst duur 1 uur.
- Na de bijeenkomst staan op het platform de volgende materialen klaar die je ter voorbereiding van de tweede online sessie doorneemt. Hiervoor heb je zo’n anderhalf uur nodig.
- De tweede online bijeenkomst is op 3 maart 2021 en duurt 2 uur. Je gaat dan oefenen in het beoordelen van een onderzoeksvoorstel (casus) aan de hand van het door jouw organisatie gebruikte beoordelingsformulier. Doel is om in kleine subgroepen tot consensus te komen.
- Na deze bijeenkomst staat op het platform het ‘huiswerk’ klaar voor online sessie 3. Dit kost je naar schatting minder dan een uur.
- De derde en laatste online bijeenkomst is op 17 maart 2021. Deze duurt ook 2 uur en staat wederom in het teken van oefenen in het beoordelen. In deze bijeenkomst ligt het accent op het bondig formuleren, gericht op de ontvanger d.w.z. de onderzoeker waarvan je het voorstel beoordeeld hebt.
- Tot slot staat na deze laatste bijeenkomst op het platform een toets klaar waarmee je jezelf kunt testen. Je ontdekt wat je al goed kunt en waar misschien nog wat meer oefening nodig is. We schatten in dat je hier een kwartier voor nodig hebt.
- Alle bijeenkomsten starten om 14.00 uur.
Tijdens de online bijeenkomsten worden de voorafgaande opdrachten besproken en ga je met elkaar in gesprek, afwisselend in subgroepen en plenair.
Inhoud
Tijdens de cursus komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:
- de opbouw van een onderzoeksprotocol
- het gebruik van bij het beoordelingsformulier van een onderzoeksvoorstel
- kritisch lezen van een wetenschappelijke tekst
- effectief formuleren van feedback naar de aanvragers
- leren beoordelen van het Patiënt Informatie Formulier (PIF)
- het belang van uitkomstmaten in klinische studies voor het beoordelen van relevantie
- de ZonMw-matrix voor de beoordeling van relevantie en kwaliteit