Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening

Casper Schoemaker

"Uiteindelijk wil ik dat de inbreng van patiënten leidt tot onderzoek met meer impact op het leven van gewone mensen."

portret Casper Schoemaker

Impact

Ik help onderzoekers en patiënten om gelijkwaardig samen te werken in wetenschappelijk onderzoek. Met Eva Vroonland leid ik meerdere duo-intervisiegroepen van onderzoekers en patiënten die samen onderzoek doen.

Ik heb veel ervaring als onderzoeker en als patiëntenvertegenwoordiger bij het Longfonds en de Jeugdreumavereniging. Uiteindelijk wil ik dat de inbreng van patiënten leidt tot onderzoek met meer impact op het leven van gewone mensen.  

Neem contact op met Casper

Meedenken  

Het is nog lang niet overal in de onderzoekswereld vanzelfsprekend dat patiënten meedenken en meebeslissen. Gelukkig zijn er veel jonge onderzoekers die dat wel willen, maar nog niet zo goed weten hoe. Het is heel dankbaar werk om hen op weg te helpen, zodat ze samen met hun patiëntpartners een werkrelatie kunnen ontwikkelen die bij hen beiden past. Samen met patiënten onderzoek doen is namelijk veel leuker en leerzamer en leidt uiteindelijk tot resultaten waar iedereen wat aan heeft.   

Dubbelrol 

Omdat ik zowel onderzoeker ben als patiënt en naaste, kan ik me goed inleven in beide rollen. Vanuit die dubbelrol bedenk ik nieuwe spannende projecten en onderwijsvormen die nog niet bestaan. Ik ben goed thuis in de wetenschappelijke literatuur over evidence based medicine (EBM). Ik word geïnspireerd door de Britse invulling daarvan. Daar zijn ze al een stuk verder met patiëntenparticipatie.  

Ik heb jarenlang gewerkt bij het RIVM als senior onderzoeker en projectleider. De laatste jaren werk ik in het UMC Utrecht als adviseur patiëntenparticipatie in onderzoek: dat blijf ik ook doen. Voor het Longfonds beoordeel ik onderzoeksvoorstellen vanuit patiëntenperspectief. Voor de Jeugdreumavereniging zat ik in de richtlijncommissie en schreef ik samen met een kinderreumatoloog een hoofdstuk. Met een andere kinderreumatoloog leidde ik de onderzoeksagenda voor jeugdreuma.

Wil je meer weten over patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek?

Neem contact op met Casper Schoemaker, adviseur patiëntenparticipatie:

E-mail: c.schoemaker@pgosupport.nl
Telefoon: 06 2825 9900
Werkdagen: maandag en dinsdag