Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening

Coaching Cystic Fibrosis

Cystic Fibrosis (CF) staat ook wel bekend als taaislijmziekte. Het is een erfelijke, chronische ongeneeslijke ernstige ziekte. Vooral in de longen veroorzaakt taaislijm problemen. Het opgehoopte slijm zorgt daar voor ontstekingen en benauwdheid.

Aanleiding

De diagnose CF via de hielprik komt bij ouders van pasgeboren kinderen keihard aan. Uit wetenschappelijke literatuur is de ernst van de impact op ouders gebleken. Tijdige hulp is hard nodig.

Project

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting biedt ouders 4 keer een gratis sessie aan met een Mental Health Coach bij hen thuis. De coach helpt doelen op te stellen en deze te halen. Zij krijgen het aanbod via de professionele hulpverleners in de CFbehandelcentra. Na de 4e sessie kunnen de ouders deelnemen aan een workshop met andere ouders.

Impact

In de wetenschappelijke pilot is vragenlijstonderzoek gedaan voor en na de coaching. Hieruit blijkt dat verreweg de meeste mensen veel baat hadden bij de gesprekken met een ervaren coach. Ze functioneerden beter, waarbij 90% van de deelnemers aangeeft zijn/haar doelen voor een belangrijk deel te hebben behaald. Ruim 95% zou het coachingtraject adviseren aan andere ouders.

Samenwerkingspartners

Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, Cystic Fibrosis centra, een collectief van Mental Health Coaches, UMCU

Terug naar overzicht genomineerden