Ga direct naar de content

Online inspiratiesessie: Van belangenbehartiger naar partner

Een patiëntenvertegenwoordiger in zorg, welzijn en onderzoek kan verschillende rollen aannemen. Van belangenbehartiger tot samenwerkingspartner. Met welke rol bereik je het meeste succes? Deze online inspiratiesessie op 22 september (16.00 - 17.00 uur) heeft de opzet van College Tour: het publiek wordt bij het gesprek betrokken.

Deel deze pagina:

Online: van belangenbehartiger naar partner

 • Donderdag 22 september | 16.00 - 17.00 uur
 • Deelname is kosteloos
 • Meld je aan

Patiëntenvertegenwoordigers worden steeds vaker betrokken bij ontwikkelingen in zorg, welzijn en onderzoek. Zo ook in het proces van medicijnontwikkeling. Of je nu aan een beleidstafel, in een onderzoekscommissie of in een commissie medicijnontwikkeling zit, je hebt de keus hóe je je daar opstelt. Breng je vooral de belangen van je achterban naar voren, en vind je dat het aan de gesprekspartners is om daar verder op in te gaan? Of kies je een houding van partnerschap en werk je actief mee in het hele proces? Natuurlijk zijn er ook allerlei varianten mogelijk. De belangrijkste vraag is: wat is wanneer het meest effectief?

Prikkelende vragen

In deze online inspiratiesessie gaan de deelnemers, vanuit hun eigen ervaringen, in gesprek over:

 • Welke rol is het meest effectief en waarom?
 • Hoe bepaal je in welke situatie je voor een bepaalde rol kiest?
 • Hoe kun je de samenwerkingsrelatie veranderen?
 • Vraagt de rol van partner andere vaardigheden?
 • Hoe zorg je ervoor dat je de belangen van je achterban voldoende behartigt als je je opstelt als partner?

College Tour: gesprekspanel

Deelnemers gesprekspanel: Wim Altena, Barbara Sneller, Dominique Hamerlijnck en Safae Hamkour

 • Wim Altena, patiëntenvertegenwoordiger bij Nierpatiënten Vereniging Nederland, en fellow van de EUPATI NL opleiding (lees interview)
 • Barbara Sneller, patiëntenvertegenwoordiger en Critical Friend vanuit ReumaZorg Nederland en actief als vertegenwoordiger van Chronisch Zieken in de gemeente Alphen aan den Rijn. Tevens behartigt zij de belangen van chronisch zieken bij het maken van een landelijke richtlijn voor arbeidsdeskundigen.
 • Dominique Hamerlijnck, patiëntenvertegenwoordiger bij het Longfonds en fellow van de Europese EUPATI opleiding (lees interview).
 • Safae Hamkour, doet promotieonderzoek bij reumatologie & klinische immunologie bij UMC Utrecht, en werkt samen met een patiëntenvertegenwoordiger (lees interview op Participatiekompas.nl).

Voorzitter: Dries Hettinga, directeur PGOsupport

Samen met EUPATI NL opleiding

Deze online inspiratiesessie wordt live verzorgd vanaf de netwerkbijeenkomst in Utrecht van EUPATI NL – de opleiding voor patiëntenvertegenwoordigers in medicijnontwikkeling. De deelnemers aan de netwerkbijeenkomst worden bij het gesprek betrokken. Iedereen is van harte welkom de inspiratiesessie online bij te wonen, en zo ook een kijkje in de keuken van EUPATI NL te krijgen.

Meld je aan voor deze inspiratiesessie!

Andere online inspiratiesessies

In de aanloop naar het congres organiseert PGOsupport 4 online inspiratiesessies in september. In deze sessies staan inhoudelijke trends centraal die belangrijk zijn voor de toekomst van de patiënten- en gehandicaptenbeweging. Lees meer over de 4 online inspiratiesessies.