Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Coronavirus: informatie voor patiëntenorganisaties

Informatie over onze dienstverlening in coronatijd, antwoorden op veelgestelde vragen en handige tips over communiceren met elkaar en met je doelgroepen.

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Door alle veiligheidsmaatregelen ontstaan er lastige situaties. Ook voor patiënten- en cliëntenorganisaties.

We houden deze pagina zo actueel mogelijk en breiden periodiek uit. Hou ook zelf de officiële maatregelen in de gaten.
Heb je een suggestie voor aanvulling? Graag! Stuur een mail naar ons communicatieteam.

 1. Gevolgen voor dienstverlening PGOsupport
 2. Gevolgen voor patiëntenorganisaties
 3. Handige tips

1. Gevolgen voor dienstverlening PGOsupport

Bereikbaarheid PGOsupport

Ons vaste nummer is niet bereikbaar, omdat medewerkers thuiswerken. Alle medewerkers zijn via mail of mobiel bereikbaar. Contactgegevens medewerkers PGOsupport.

PGOsupport-congres geannuleerd

Ons congres verplaatsen we naar een datum in het najaar. Laat je gegevens achter, dan houden we je op de hoogte. Hou me op de hoogte.

Fysieke cursussen en bijeenkomsten op kleine schaal mogelijk

Sinds 1 juni organiseren wij op kleine schaal weer een aantal cursussen. Uiteraard houden we ons bij bijeenkomsten en cursussen op onze locaties aan alle actuele richtlijnen en adviezen van het RIVM. Minder mensen en extra aandacht voor hygiëne.

Helaas gaan in juni en juli nog niet alle geplande cursussen door. Deelnemers informeren we hierover tijdig per e-mail.

Inschrijven voor cursussen ná 1 september

De cursusagenda voor het najaar starten we weer op voor zover mogelijk binnen de richtlijnen. Inschrijven voor de cursussen na 1 september kan via de cursusagenda op de website. 

Ruimte huren

Patiënten- en cliëntenorganisaties kunnen op kleine schaal weer een ruimte bij PGOsupport huren. Om de 1,5 meter-maatregel goed te kunnen handhaven, kunnen we niet meer dan 10 personen in een zaal toelaten. Ook is er de komende periode maar één zaal beschikbaar. Had je een reservering gemaakt voor een grotere groep? Die annuleren we kosteloos. Organisaties ontvangen hierover een e-mail. We hopen dat vanaf 1 september de maatregelen weer zover versoepeld zijn dat we weer grotere groepen mogen ontvangen.

Wil je een ruimte reserveren? Lees de voorwaarden om een ruimte te kunnen huren en neem contact op met Cathy Kool

 

terug naar het overzicht

2. Gevolgen voor patiëntenorganisaties

PGOsupport krijgt vragen van patiëntenorganisaties over de gevolgen van de coronamaatregelen voor hun dagelijks werk. We zetten de belangrijkste antwoorden op een rij.

Help elkaar via LinkedIn

Je kunt elkaar helpen, door kennis en ervaring uit te wisselen in de PGOsupport LinkedIn-groep. Met meer dan 1.000 leden die actief zijn voor een patiënten- of cliëntenorganisatie zijn er altijd mensen van collega-organisaties die in deze bijzondere tijden met je mee kunnen denken. Ook onze adviseurs vind je er.

Online ALV mogelijk

Veel verenigingen hebben hun ALV uitgesteld omdat hun statuten digitale besluiten niet toestaan. De spoedwet die een rechtsgeldige ALV via elektronische middelen mogelijk maakt, is op 24 april gepubliceerd in de Staatscourant. De wet geldt met terugwerkende kracht vanaf 16 maart. De spoedwet vervalt op 1 september 2020. Als het nodig is kan hij steeds met 2 maanden verlengd worden.

De spoedwet stelt aan een digitale ALV onder meer als voorwaarden:

 • leden kunnen tot 72 uur voor de vergadering schriftelijk of elektronisch vragen stellen
 • deze vragen worden uiterlijk tijdens de vergadering beantwoord
 • de antwoorden worden toegankelijk gemaakt voor leden.

Wil je aan de slag met de voorbereidingen, heb je vragen over de ALV? Jolanda van Dijk helpt je graag verder!

Kijktip: webinar 'De digitale ALV'

De Nederlandse Associatie organiseerde op 24 april een webinar over 'De digitale ALV'. Het webinar van een half uur, met veel tips en trucs én praktijkvoorbeelden is terug te zien op Vimeo.

terug naar het overzicht

Versoepeling verantwoording instellingssubsidie

Op 7 april is in de Staatscourant een besluit van het ministerie van VWS gepubliceerd over versoepeling van subsidieregelingen in verband met de coronacrisis. Dat betreft ook het beleidskader subsidiëring patiënten- en gehandicaptenorganisaties. De wijzigingen betreffen:

 • Uitstel voor het indienen van de verantwoording met maximaal 3 maanden, voor instellingen met een subsidiebedrag tussen de € 25.000 en € 125.000
 • Geen rapport van feitelijke bevindingen bij de verantwoording voor instellingen met een subsidiebedrag boven de € 125.000
 • Latere ambtshalve vaststellingen in verband met uitstel voor het reageren op vragen uit de steekproef voor instellingen met een subsidiebedrag onder € 25.000.

Zie verder de informatie op de subsidiepagina van het ministerie.

Subsidietermijnen ZonMw verlengd

ZonMw heeft openstaande subsidieoproepen met een deadline tussen 17 maart t/m 30 april met 2 maanden verlengd. Nieuwe subsidierondes starten niet voor 13 april. Zie voor de actuele data de subsidiekalender. Dit uitstel geeft je de tijd om je aanvraag perfect voor te bereiden. Wil je sparren of een adviseur laten meelezen? Nienke Oosting en Renske Noordhuis hebben alle tijd om je te helpen. Stuur ze een berichtje.

terug naar het overzicht

3. Handige tips

Vereniging in coronatijd

 • Webinar: van ALV uitstellen tot Zoom-vergaderen. Wat betekent de coronacrisis voor je vereniging? Over keuzes maken en prioriteiten stellen. Het belang van contact onderhouden met je achterban. Directief leidinggeven versus ruimte geven aan innovatieve of creatieve intiatieven. In een halfuurtje praat Marike Kuperus, verenigingsadviseur je bij.

Communicatiemateriaal over corona voor verschillende doelgroepen

 • Beschikbaar communicatiemateriaal over corona voor algemeen publiek, laaggeletterden, anderstaligen, jongeren en kinderen. Alles van betrouwbare bronnen. Handig. Verzameld door adviseur (online) overheidscommunicatie Renata Verloop.
 • Corona-woordenlijst op de website van expertisecentrum Pharos. 80 moeilijke woorden over het coronavirus uitgelegd in eenvoudige taal. 

Hulp en ondersteuning voor mensen die thuis zitten

 • Tips voor mensen die thuis zitten vanwege het coronavirus. De Patiëntenfederatie biedt een overzicht van mogelijkheden voor zorg en ondersteuning in coronatijden. Van luisterlijnen tot hulp bieden en vragen tot activiteiten voor thuisblijvers.

Thuiswerken en online vergaderen

 • Stichting Accessibility heeft de toegankelijkheid van videoconferentietools in kaart gebracht
 • Bits of Freedom bracht in kaart hoe videobeltools omgaan met privacy
 • De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een pagina met corona-informatie over privacy en corona, corona op de werkvloer en veilig thuiswerken
 • Veiliginternetten.nl Een website waar je tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg vindt over wat je kunt doen en laten om veilig te internetten. De website is een initiatief van onder meer het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid.
 • Tips voor online vergaderen op de website van de VRT, de Nederlandstalige openbare omroep voor radio en televisie in België.

terug naar het overzicht

Heb je vragen over #coronacommunicatie?

Onze communicatieadviseurs denken graag met je mee!

Bel, app of mail Marjo Zijp