Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Coronavirus: informatie voor patiëntenorganisaties

Op deze pagina verzamelen we antwoorden op veelgestelde vragen van organisaties, en andere behulpzame informatie.

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Door alle veiligheidsmaatregelen ontstaan er lastige situaties. Ook voor patiënten- en cliëntenorganisaties.

We houden deze pagina zo actueel mogelijk en breiden periodiek uit. Hou ook zelf de officiële maatregelen in de gaten.
Heb je een suggestie voor aanvulling? Graag! Stuur een mail naar ons communicatieteam.

  1. Gevolgen voor dienstverlening PGOsupport
  2. Gevolgen voor patiëntenorganisaties
  3. Handige tips

1. Gevolgen voor dienstverlening PGOsupport

Bereikbaarheid PGOsupport

Ons vaste nummer is niet bereikbaar, omdat medewerkers thuiswerken. Alle medewerkers zijn via mail of mobiel bereikbaar. Contactgegevens medewerkers PGOsupport.

Fysieke cursussen en bijeenkomsten geannuleerd tot 1 juni

PGOsupport annuleert alle fysieke cursussen en bijeenkomsten tot 1 juni. Dit is in lijn met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. We informeren alle deelnemers hierover per e-mail.

Online modules kosteloos te volgen

Ondertussen kun je onze online cursusmodules volgen. De komende weken breiden we ons online aanbod uit.

Inschrijven voor cursussen ná 1 juni

Voor de cursussen na 1 juni kun je vooralsnog gewoon inschrijven. We volgen de adviezen van de overheid die gelden voor bijeenkomsten.
Het kan zijn dat je dan, gezien je eigen (gezondheids)situatie, alsnog moet afmelden voor een cursus. Als zich dat voordoet neem dan contact met ons op, dan gaan we in gesprek over de consequenties voor het cursus- of statiegeld.

Help elkaar via LinkedIn

Je kunt ook elkaar helpen, door kennis en ervaring uit te wisselen in de PGOsupport LinkedIn-groep. Met meer dan 1.000 leden die actief zijn voor een patiënten- of cliëntenorganisatie zijn er altijd mensen van collega-organisaties die in deze bijzondere tijden met je mee kunnen denken. Ook onze adviseurs vind je er.

terug naar het overzicht

2. Gevolgen voor patiëntenorganisaties

PGOsupport krijgt vragen van patiëntenorganisaties over de gevolgen van de corona-maatregelen voor hun dagelijks werk. We zetten de belangrijkste antwoorden op een rij.

ALV kan nu nog niet online

Het is wettelijk niet toegestaan een ALV volledig digitaal te organiseren. Uitstel van de ALV is voorlopig de enige mogelijkheid. Wel ligt er inmiddels een spoedwet bij de Raad van State die een rechtsgeldige ALV via elektronische middelen mogelijk moet maken.

Verantwoording instellingssubsidie

Patiëntenorganisaties die instellingssubsidie ontvangen van VWS, hebben vragen over de gevolgen van het niet kunnen uitvoeren van taken uit het jaarplan 2020.

Het ministerie onderzoekt momenteel of datums, termijnen en/of voorwaarden van subsidieregelingen moeten worden aangepast. Bijvoorbeeld dat een subsidie later mag worden verantwoord of dat niet alle activiteiten hoeven te worden afgerond.
Als er aanpassingen zijn, publiceert het ministerie dat in de week van 6 april op de subsidiepagina.

Subsidietermijnen ZonMw verlengd

ZonMw heeft openstaande subsidieoproepen met een deadline tussen 17 maart t/m 30 april met 2 maanden verlengd. Nieuwe subsidierondes starten niet voor 13 april. Zie voor de actuele data de subsidiekalender. Dit uitstel geeft je de tijd om je aanvraag perfect voor te bereiden. Wil je sparren of een adviseur laten meelezen? Nienke Oosting en Renske Noordhuis hebben alle tijd om je te helpen. Stuur ze een berichtje.

terug naar het overzicht

3. Handige tips

Vereniging in coronatijd

  • Webinar: van ALV uitstellen tot Zoom-vergaderen. Wat betekent de coronacrisis voor je vereniging? Over keuzes maken en prioriteiten stellen. Het belang van contact onderhouden met je achterban. Directief leidinggeven versus ruimte geven aan innovatieve of creatieve intiatieven. In een halfuurtje praat Marike Kuperus, verenigingsadviseur je bij.

Communicatiemateriaal over corona voor verschillende doelgroepen

  • Beschikbaar communicatiemateriaal over corona voor algemeen publiek, laaggeletterden, anderstaligen, jongeren en kinderen. Alles van betrouwbare bronnen. Handig. Verzameld door adviseur (online) overheidscommunicatie Renata Verloop.

Hulp en ondersteuning voor mensen die thuis zitten

  • Tips voor mensen die thuis zitten vanwege het coronavirus. De Patiëntenfederatie biedt een overzicht van mogelijkheden voor zorg en ondersteuning in coronatijden. Van luisterlijnen tot hulp bieden en vragen tot activiteiten voor thuisblijvers.

Thuiswerken en online vergaderen

terug naar het overzicht

Heb je vragen over #coronacommunicatie?

Onze communicatieadviseurs denken graag met je mee!

Bel, app of mail Marjo Zijp