Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Online cursus ondersteunt patiëntvertegenwoordigers

De e-learning cursus van het European Patient Ambassador Programme (EPAP) voor patiëntvertegenwoordigers is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Wat zijn de eerste ervaringen?

"Ik zag de link een keer voorbijkomen naar het European Patient Ambassador Programme. Toen dacht ik, laat ik eens kijken wat dat is. Voordat ik er erg in had, was ik er al mee bezig". Dat zegt Cor Schenkenberg, belangenbehartiger van Hematon, vereniging van mensen met bloedkanker.

Nuttige kennis

"De e-learning is een online lesprogramma dat je wegwijs maakt in de regelgeving in Europa en Nederland. Kennis die je nodig hebt, wanneer je als ervaringsdeskundige een bijdrage levert aan beleidsontwikkeling, onderzoek naar medicijnen en dergelijke. Je krijgt ook uitleg over hoe je de patiëntenvereniging kunt promoten. Voor Hematon promoot ik de organisatie met presentaties over kanker en werk. Daar heb ik deze cursus voor gevolgd en dat helpt me enorm."

Ik zag de link een keer voorbijkomen naar het EPAP. Toen dacht ik, laat ik eens kijken wat dat is. Voordat ik er erg in had, was ik er al mee bezig.

Cor Schenkenberg, belangenbehartiger van Hematon

Waar en wanneer je maar wilt

De e-learning is volledig online te volgen waar en wanneer je maar wilt. Cor vindt dat een groot voordeel. "Ik had nog nooit een e-learning gevolgd, maar het is echt praktisch. Je kunt het doen wanneer je wilt. Even terugkijken kan ook. Van de week nog wilde ik even iets opzoeken. Je logt gewoon in en je kunt het opnieuw bekijken. Echt handig."

Onderdeel van opleidingsprogramma

De online cursus is geschikt voor individuele patiëntvertegenwoordigers. Inmiddels bekijkt een aantal grotere patiëntenorganisaties, waaronder Diabetes Vereniging Nederland (DVN), de e-learning voor hun opleidingsprogramma voor vrijwilligers. Past het daarin?

"Niet helemaal", antwoordt Liesbeth Groot. "De cursus richt zich op de individuele belangenbehartiger, ik mis de afstemming en samenwerking met de organisatie. We vinden het wel geschikt als eerste kennismaking met het zorgveld, als vrijwilligers willen weten welke spelers er zijn, met welke zorgverleners ze te maken hebben.

De informatie is laagdrempelig, goed te volgen voor iedereen. Met handige links naar meer informatie. We willen de e-learning inzetten als eerste kennismaking. Met de aantekening dat we als DVN een aantal modules niet relevant vinden, zoals samenwerking met de media en deelname aan wetenschappelijke congressen." Bij DVN worden deze activiteiten vanuit de organisatie opgezet, niet door elke individuele belangenbehartiger zelf.

Adviseurs zorgkwaliteit

Liesbeth is ook te spreken over de online vorm. "We gaan starten met vrijwillige adviseurs zorgkwaliteit. Dat zijn ervaringsdeskundigen die regionaal contact leggen met zorggroepen en deelnemen aan activiteiten waarin het patiëntenperspectief gewenst is, vooral in de eerste lijn." De vrijwilligers komen uit het hele land. Een online kennismakingscursus is prettig voor hen, ze kunnen in eigen tijd en tempo een basis leggen waarop de DVN straks aansluit met haar trainingsprogramma.

Ook geïnteresseerd in EPAP?

Ben je ook geïnteresseerd in de e-learning voor patiëntenvertegenwoordigers? Neem een kijkje op de website van EPAP (registratie vereist).

Klik op het Nederlandse vlaggetje voor de Nederlandse versie. Om toegang te krijgen, is eerst registratie vereist. Die maakt het mogelijk om op elk moment terug te keren naar waar je gebleven bent in het programma.

Vragen over aanvullende cursussen en maatwerktrajecten?

Karin Hoek gaat graag met je in gesprek

Bel of app 06 4063 0976