Een kwart van de volwassenen heeft moeite om informatie over gezondheid te begrijpen. In deze online module (60 minuten) leer je waarom het belangrijk is hen te bereiken, betrekken en vertegenwoordigen. Na aanmelding ontvang je een login en kun je de module in je eigen tijd doen.
Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben moeite met het vinden, begrijpen of toepassen van informatie bij beslissingen over hun gezondheid. Het is een diverse groep: bijvoorbeeld mensen die laaggeletterd zijn, mensen voor wie Nederlands de tweede taal is, mensen met een lage opleiding en ouderen.
Met filmpjes en interactief
In deze online module leer je met voorbeelden, filmpjes en korte opdrachten wat het voor mensen betekent als ze moeite hebben informatie te begrijpen. Je leert ook wat het jou en jouw organisatie oplevert als je er meer werk van maakt om mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden te bereiken.
Je leert
- Wat zijn (beperkte) gezondheidsvaardigheden?
- Wat zijn de gevolgen voor de mensen zelf, maar ook voor jou en je organisatie?
- Hoe komt het dat patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden minder goed bereikt worden, ook door patiënten- en cliëntenorganisaties?
- Wat is het belang van begrijpelijk spreken en schrijven, ondersteund met beeld, en hoe doe je dat in de praktijk?
- Hoe bereik je patiënten en cliënten met beperkte gezondheidsvaardigheden
- Hoe betrek je patiënten en cliënten met beperkte gezondheidsvaardigheden? Hoe verbind je hen aan je organisatie?
- Hoe kun je patiënten en cliënten met beperkte gezondheidsvaardigheden vertegenwoordigen?
Je vindt tot slot enkele handige hulpmiddelen die je kunt gebruiken:
- Hulpmiddelen voor begrijpelijk schrijven
- Testmethode voor voorlichtingsmateriaal
- Infosheet over inclusief onderzoek doen
Voor wie?
- Voor medewerkers en vrijwilligers van landelijke patiënten- en cliëntenorganisaties of lokale (belangen-)platforms, die ook mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden willen bereiken, betrekken en vertegenwoordigen.
- Voor mensen van cliëntenraden, onderzoekers, zorgverleners en medewerkers van gemeenten.
Deze online module is ontwikkeld door de Patiëntenfederatie Nederland, Pharos en PGOsupport, in samenwerking met de Nierpatiënten Vereniging, Hematon en Parkinson Vereniging. PGOsupport ontwikkelt een cursus ‘Communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden’. Deze komt in het najaar op de cursusagenda. Abonneer je op de nieuwsbrief om op te hoogte te blijven van deze cursus.