We voeren allemaal gesprekken: met vrijwilligers, met lotgenoten, met stakeholders, met gemeentes of met zorgverleners. Maar wat maakt nu een goed gesprek? Dat begint bij de opbouw.
Het is ook belangrijk om te weten wat je precies met het gesprek wil bereiken. Dan kun je je goed voorbereiden. Want als jij de regie kunt nemen in het gesprek, komt je boodschap het beste over. Of je nu wil informeren, ondersteunen of overtuigen.
De kennis uit deze module kun je gebruiken voor interne communicatie, informatievoorziening, lotgenotencontact en belangenbehartiging. Het maakt je een bewustere gesprekspartner. Hierdoor kun je beter je doel bereiken én ontstaat er eerder een waardevol contact.
Je leert
Je leert aan de hand van video's met voorbeelden van goede én minder goede gesprekken. Je leert de opbouw van een goed gesprek bij 3 verschillende soorten gesprekken: informeren, ondersteunen en overtuigen. Je leert ook welke basisvaardigheden er zijn om een goed gesprek te voeren.
Aan het einde van deze module:
- heb je een goed beeld van wat een goed gesprek is
- weet je welke soort gesprekken je vanuit jouw patiëntenorganisatie kunt aangaan
- weet je dat je bepaalde vaardigheden kunt toepassen in deze gesprekken
- kun je de juiste opbouw en vaardigheden kiezen, afhankelijk van het gesprek
Je kunt alle onderdelen van deze module doorlopen of een specifiek gesprekstype kiezen.
Voor wie?
Deze module is bedoeld voor alle mensen in patiëntenorganisaties die vaak een-op-eengesprekken voeren, zoals bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers.