Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening

Cursusvormen: welke zijn er en welke past bij jou?

Nog niet zo lang geleden kwam je naar PGOsupport in Utrecht toe als je een cursus wilde volgen. Maar als je nu onze cursusagenda bezoekt, kom je 3 cursusvormen tegen: online, op locatie en in een mix van beide.

Sommige cursussen lenen zich bij uitstek voor een 100% online vorm. Maar bij andere cursussen is het voor de verwerking van de instructie en theorie noodzakelijk om elkaar (deels) live te ontmoeten. Het gaat dan vaak om het oefenen van vaardigheden, houding en gedrag.  

Online cursus 

Bij een online cursus hoef je je huis niet te verlaten. Een laptop, telefoon of tablet met camera en internetverbinding is het enige wat je nodig hebt om deel te nemen. Dat maakt online cursussen voor veel meer mensen toegankelijk!  

We merken ook dat deelnemers van onze online cursussen actief bezig zijn met de lesstof en dat de opgedane kennis lang blijft behouden. Dat komt doordat er online vaak meer en kortere sessies zijn, afgewisseld met opdrachten die je thuis uitvoert.  

Voorbeelden van online cursussen 

Een cursus die zich goed voor deze online vorm leent, is bijvoorbeeld Online presenteren. Daar leer je hoe je tijdens je presentatie contact maakt en aandacht vasthoudt via een camera. 

Dat geldt ook voor onze cursus Enquêtes maken die werken, waarin je zelfstandig de theorie over goede vragenlijsten bestudeert en je online met elkaar oefent, feedback krijgt van de trainer en ervaringen uitwisselt met elkaar. 

Ook de cursus Bloggen kan prima helemaal op afstand: door de afwisseling tussen korte instructie en theorie, voorbeelden, zelf oefenen (fijn, even de camera uit) en feedback krijgen, ben je actief bezig met de leerstof en pas je de tips die je krijgt meteen toe.  

Bekijk onze cursusagenda voor nog meer online cursussen

Cursus op locatie 

De cursus op locatie is een ‘oude’ bekende. Je komt naar PGOsupport in Utrecht of reist naar een locatie elders in het land. Sommige onderwerpen zijn namelijk beter voor face-to-face leren. Bijvoorbeeld omdat ze ingewikkeld zijn, of omdat de omgeving of oefeningen in een groep een belangrijke rol spelen. Je wilt immers ook geen hartoperatie krijgen van een chirurg die alleen maar online simulaties heeft gedaan… 

Voorbeelden van cursussen op locatie 

Een aantal cursussen bieden we daarom aan in deze vertrouwde vorm. Zoals Presenteer je organisatie op een beurs, Interviewen en de masterclass Mediatraining. Deze cursussen lenen zich niet goed voor de online vorm, omdat de omgeving waarin getraind wordt een belangrijke rol speelt. Ook Journalistiek schrijven en Focusgroepen leiden worden nog op locatie aangeboden. 

In coronatijd hebben we de cursussen op locatie niet kunnen organiseren. Nu starten we dit voorzichtig en zorgvuldig weer op. De cursus op locatie zal niet verdwijnen, ondanks dat er nu ook online aanbod is. Veel cursisten geven namelijk aan dat de ontmoeting op locatie met trainer en andere deelnemers zeer waardevol is. Dat willen we behouden. Puur, of gemixt met online leeractiviteiten. 

Mix: cursus online én op locatie (blended) 

De mengvorm ‘online en op locatie’ combineert het beste van beide cursusvormen. Je ontvangt de  theorie van de cursus via het digitale leerplatform. Daar ga je zelf mee aan de slag. Op afstand (online) heb je contact met je trainer en de andere deelnemers.  

Omdat het aanleren van vaardigheden een belangrijk element is, is het nuttig en nodig om de trainer en andere deelnemers ook op locatie te ontmoeten. Gezamenlijk oefen je in nieuwe vaardigheden, houding en gedrag. Meestal is dat bij PGOsupport in Utrecht, soms op een locatie elders in het land. 

Voorbeelden van cursussen online & op locatie 

Cursussen die al in deze vorm gegoten zijn:

Er gaan er meer volgen, want bij PGOsupport geloven we erg in deze mix. Waar het kan online en waar het toegevoegde waarde heeft, toch graag met een bijeenkomst op locatie.  

Kies bewust 

Steeds meer cursussen zijn in verschillende vormen te volgen. Je kunt dus kiezen voor de cursusvorm die het beste past bij jou en de manier waarop jij het liefste leert. Selecteer dus bewust de cursusvorm waarvoor jij je inschrijft. En heb je advies nodig? Dan denken de collega’s van onze academie graag met je mee! 

Bekijk ons volledige cursusaanbod

Heb je vragen over ons cursusaanbod?

Onze opleidingsadviseur Karin Hoek vertelt je graag meer.

Neem contact op met Karin