Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

De Hart&Vaatgroep introduceert pre-keuzehulp

Er komen steeds meer websites die helpen bij de keuze uit behandelingen. Maar, gaat daar niet een vraag aan vooraf?

Wat wil ik kunnen? Waar moet een behandeling toe leiden? ‘Wat er toe doet (in mijn leven)’ van De Hart&Vaatgroep helpt bij die pre-keuze.

In 4 vragen helder wat je wilt

Wat er toe doet (in mijn leven)' helpt mensen met een hart- en vaataandoening om in 4 vragen helder te krijgen wat ze echt belangrijk vinden. De uitkomsten kunnen ze opslaan, printen en meenemen naar het consult met een zorgverlener. Dit biedt houvast voor gesprekken over gezondheid en vervolgkeuzes.

Gewikt en gewogen

“Het gaat maar al te vaak over medische uitkomstwaarden”, zegt Inge van den Broek, beleidsadviseur bij De Hart&Vaatgroep. “Mensen worden gemeten en gewogen. Maar het gaat toch vooral om wat je wilt bereiken in je leven? Je bent geen maat of gewicht.”

Regie houden

De Hart&Vaatgroep vindt het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk regie houden over hun leven en de zorg. ‘Wat er toe doet helpt patiënten en hun zorgverleners hier vorm aan te geven. Het instrument past in persoonsgerichte zorg en gaat vooraf aan andere ondersteunende middelen, zoals de 3 goede vragen.

Het gaat toch vooral om wat je wilt bereiken in je leven? Je bent geen maat of gewicht.

Inge van den Broek, Hart&Vaatgroep

Startpunt voor een goed gesprek

Zo biedt ‘Wat er toe doet’ een startpunt voor een goed gesprek tussen patiënt en zorgverleners. “We dachten dat dit vooral een instrument is voor patiënten. Zorgverleners zijn er ook blij mee. Zij melden ons dat het een ingang biedt voor het gesprek. De patiënt is voorbereid, dat geeft meteen focus, waardoor je meteen to the point komt.”

Breed inzetbaar

Hoewel ontwikkeld door De Hart&Vaatgroep lijkt het instrument niet alleen geschikt voor hart- en vaataandoeningen. Wat is voor mij belangrijk in het leven, wat is NU belangrijk voor mij in het leven, wat wil ik kunnen doen, en tot slot wat heb ik nodig om dit te kunnen doen, zijn algemene vragen die bij iedere (chronische) aandoening van toepassing zijn.

“We nodigen andere organisaties uit dit instrument te beoordelen voor hun eigen achterban. Zien ze de toegevoegde waarde, dan kijken we van harte met de ontwikkelaars hoe het geschikt gemaakt kan worden voor hun webomgeving.”

De eerste ervaringen

Wat vinden patiënten ervan? “We hebben een pilot gedaan met 11 zorgverleners en 50 van hun patiënten. De meerderheid is enthousiast. Verrassend is dat de meeste mensen het niet alleen in relatie tot een behandeling zinvol vinden, maar ook voor zichzelf. Het maakt hen in het algemeen bewust van wat ze eigenlijk willen.”

Tip: ontwikkel het samen

Inge heeft een tip voor organisaties die een keuze-instrument willen inzetten. Betrek alle belanghebbenden bij de ontwikkeling ervan, zowel patiënten als de beroepsgroepen. Het bekendmaken en laten gebruiken, is dan eenvoudiger. De Hart&Vaatgroep was zich hiervan bewust en heeft zorgverleners aangehaakt. Maar implementatie gaat niet vanzelf; dat vraagt veel tijd en doorzettingsvermogen: “Ook al krijgen we van zorgverleners positieve reacties, dan nog moet het letterlijk en figuurlijk in hun systeem komen.”

Interesse voor je eigen achterban?

Ben je geïnteresseerd in ‘Wat er toe doet’ voor je eigen achterban? Neem contact op met Inge van den Broek i.vandenbroek@hartenvaatgroep.nl

Serie over keuze-instrumenten

7 patiëntenorganisaties ontwikkelden in het kader van het programma van de gezamenlijke patiëntenkoepels ‘PG werkt samen 2014-2016’ keuze-instrumenten die patiënten helpen zich bewust te worden van wat ze zelf belangrijk vinden bij een behandeling. In deze serie de leerervaringen uit de 7 projecten, waaronder ‘Wat er toe doet’.

Andere artikelen in deze serie:

Borstkankervereniging Nederland geeft patiënten grip (B-bewust)
Nierwijzer zegt het met video