Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling

Heeft de jonge vrijwilliger de toekomst?

Is 2030 haalbaar voor patiënten-, cliënten- en gehandicaptenorganisaties? Trouwens, kunnen we hier geen andere naam voor bedenken? Sexy is anders.

Ik hoor bestuurders hardop dromen over toekomstbestendigheid dankzij frisse en jonge Vrijwillige Verlossers. Want dat is het beeld dat de grijze duiven hebben: "als de jongeren zich aan onze club verbinden komt het goed".

Niet dat er enige notie is hoe de jongere generatie te verleiden. Eerder schreef ik in mijn blog 'Goede vragen in plaats van antwoorden' over de zoektocht naar die toekomstige vrijwilliger. We zitten vast in onze vertrouwde denkkaders. We willen wel, maar…

Je ziet een collage. Op een wit vlak staan vier figuren, geknipt uit gekleurd papier. Eén groene krokodil. Daaronder de tekst: potentiële vegetariër? Een oranje vis in blauw water. Daaronder de tekst: potentiële vogel? Een balletdanseres in paarse tutu, op roze spitzen. Daaronder de tekst: potentiële patiënt? En rechts onder, een triest lachende koning in rood gewaad, jas van hermelijn, met een gele kroon. Daarnaast: potentiële vrijwilliger?
Illustratie: Leontine Hoogeweegen, www.tienstekenlab.nl

 

als de jongeren zich aan onze club verbinden komt het wel goed

Bestuurslid

We hebben een andere bril nodig

Leontine Hoogeweegen heeft zo haar eigen beelden bij het begrip potentiële vrijwilliger. In een krokodil herkent zij de toekomstige vegetariër. En ze heeft ook een visie op de toekomstige patiënt en vrijwilliger. Daarbij niet gehinderd door een vertroebelde blik. Nee, haar bril bevat extreem heldere glazen.

De eerste keer dat ik haar tekening onder ogen kreeg zag ik alleen de plaatjes. "Hmm, waar slaat dat op?" peinsde ik. Maar hoe langer ik keek, hoe meer ik ging zien. En ik vroeg me af: wat heb ik eigenlijk voor ogen als ik aan de vrijwilliger van de toekomst denk? Juist, iemand zoals ikzelf of iemand zoals de huidige bestuurders die ik ken. En om anderen te vinden, te zien, zijn open ogen en een frisse blik nodig. Om de ander te herkennen en om de eigen beperkende gedachten te onderkennen. Ook als het om jongeren gaat.

Millennials

Wanneer ben je jong? 'Je bent zo oud als je je voelt,' maar heb je dat een jongere ooit horen zeggen? Bij veel patiëntenorganisaties ben je jong tot en met 35 jaar. En die leeftijd stijgt mee met de verjaardagen van de deelnemers.
Wat beweegt de jongeren? 'We zijn allemaal jong geweest. Daar hebben we dus best een beeld bij.' Alleen is dat beeld gedateerd.

Design thinking

Ook ik weet niet wat maakt dat jonge mensen maatschappelijk actief zijn. Ik ben daar wel naar op zoek. Want ik wil ze door mijn schoongepoetste bril zien als mensen die betrokken (willen) zijn.
Daarom start PGOsupport in november met een KickStart project. Jonge professionals gaan in gesprek met millennials. Over al die dingen die bestuurders en ik willen weten.
Er komt een kick-off bijeenkomst, er komen ontmoetingen waarbij creatieve werkvormen ingezet worden zoals design thinking. Het is allemaal nog in de beginfase en dus onwennig. Maar wat een energie komt er nu al los. Ik word er blij van.

En als je denkt: moet dat, al die Engelse termen, zijn daar geen Nederlands woorden voor? Jawel hoor, ongetwijfeld - maar die gebruiken jongeren niet.

Wil je ideeën uitwisselen over de jonge vrijwilliger van de toekomst?

Jolanda van Dijk gaat graag met je in gesprek

Bel of app: 06 3894 9836