Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

De PG-monitor als eyeopener

Het grote onderzoek naar de patiëntenorganisaties is weer achter de rug. De rapportages zijn klaar. Waarom houden we de PG-monitor? En wat heeft je organisatie eraan?

“De PG-monitor laat zien hoe de patiëntenbeweging ervoor staat”, vertelt Caroline Donner, beleidsmedewerker van PGOsupport en coördinator van de PG-monitor. “Het onderzoek is in de eerste plaats bedoeld voor het ministerie van VWS. Als subsidieverstrekker wil het ministerie weten of de investering in de patiëntenbeweging en in PGOsupport gerechtvaardigd is.”

Maar, wat hebben de organisaties er eigenlijk aan?

Vergelijken en leren

“Alle deelnemende organisaties hebben een factsheet ontvangen. Daarop staan enkele opvallende gemiddelde resultaten vergeleken met de individuele antwoorden van de betreffende organisatie. Zo kun je zien hoe jouw organisatie het doet, in verhouding tot vergelijkbare organisaties. Door te vergelijken kun je leren. De factsheet is beperkt. In de interactieve dashboards vind je alle resultaten.”

Interactieve dashboards geven inzicht

De interactieve dashboards tonen alle resultaten van de PG-monitor per thema. Door te filteren op: aantal leden/donateurs, omvang van de begroting, wel/geen betaalde krachten, krijg je de gemiddelde anonieme uitkomsten van organisaties die vergelijkbaar zijn met jouw eigen organisatie. Zo krijg je inzicht in hoe andere voor jou relevante organisaties het doen.

Interessante eyeopeners

De dashboards zijn voor iedereen toegankelijk. De informatie leidt tot verrassende inzichten.
“Zo sprak ik onlangs iemand die de resultaten over inbreng van het cliëntenperspectief bekeken had. Zij zag mogelijkheden waar ze zelf nog niet opgekomen was. Dat is ook een functie van de monitor: je op ideeën brengen.

Als er een onderwerp is waar veel organisaties zich mee bezighouden, dan is dat waarschijnlijk belangrijk. Stel, je ziet in de dashboards dat veel organisaties hun boekhouding naar tevredenheid uitbesteden, dan is dat misschien zinvol. Besteed je zelf nog niet uit, dan kun je dat overwegen.”

Monitor wordt verplicht

Vanaf volgend jaar wordt deelname aan de PG-monitor verplicht om voor subsidie van VWS in aanmerking te komen. “Hoe de monitor er dan uitziet, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk wordt het niet ieder jaar zo’n groot onderzoek. We gaan in overleg met de patiëntenorganisaties en VWS om de ideale vorm te vinden.”

Bekijk de dashboards

Ben je ook benieuwd naar de totale uitkomsten van de PG-monitor? Je vindt de interactieve dashboards via de openingspagina van de PG-monitor

 

Vragen over de monitor?

Neem contact op met Caroline Donner

Bel of app Caroline: 06 4078 3130