Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

De website toegankelijk en goed vindbaar

De website is de communicatiespil van je organisatie. Daarom wil je dat de website toegankelijk en goed vindbaar is. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Toegankelijk is bruikbaar voor iedereen

Toegankelijk betekent goed bruikbaar voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. In dit artikel bespreken we de belangrijkste eisen voor een toegankelijke en vindbare website.

Techniek, inhoud en vorm

Een bezoeker komt naar je site met een doel. Hij zoekt informatie, wil contact leggen, doneren, zich aanmelden als lid of vrijwilliger, noem maar op.

Bezoekers willen dat allemaal makkelijk kunnen doen. Dat lukt alleen als je website goed scoort op:

  • Techniek
  • Inhoud
  • Vorm

Techniek

Om te zorgen dat de website goed werkt, moet de techniek natuurlijk op orde zijn. Daar heb je een webbouwer voor. Toegankelijk bouwen vraagt om specifieke kennis en ervaring. Ga daarom in zee met een webbouwer die deze kennis heeft. Of stel de eis dat je (nieuwe) site drempelvrij is. Na de bouw kun je de website laten toetsen op toegankelijkheid door een onafhankelijke toetsinstantie.

Inhoud

De inhoud draagt bij aan de toegankelijkheid. Hoe schrijf je bijvoorbeeld teksten die toegankelijk, begrijpelijk en vindbaar zijn? Dat kun je leren tijdens onze cursus Schrijven voor het web. Met aandacht voor:

  • Hoe lezen mensen op het web? Help de lezer door je tekst scanbaar te maken: korte alinea's met informatieve koppen.
  • Principes van goed webschrijven. Een goede webtekst begint met de kern van wat er volgt.
  • Toegankelijkheid voor mensen met een beperking.
  • Richtlijnen voor webredacties.

Meer weten? Bekijk ons online college Schrijven voor het web. In een half uurtje krijg je praktische handreikingen om je online teksten te verbeteren.

Vorm

De vormgeving van de website heeft ook invloed op de bruikbaarheid. Navigatie, kleurgebruik, lay-out, lettertype… dragen allemaal bij. Het is een vak op zich.  

De belangrijkste basisregels:

  • Geef afbeeldingen een alternatieve tekst.
  • Zorg dat filmpjes een auditieve beschrijving en ondertiteling hebben.
  • Gebruik de juiste knoppen voor koppen en opsommingen. Maak niet de fout om zelf koppen te maken met vet, of opsommingen met streepjes en bolletjes!

Goed vindbaar

Een website is goed vindbaar wanneer die hoog scoort in de zoekmachines. Als je de regels voor toegankelijkheid volgt, helpt dat enorm voor de vindbaarheid. Google en de andere zoekmachines waarderen toegankelijke websites namelijk hoger.

Daarnaast zijn er extra mogelijkheden om de vindbaarheid van je website te verbeteren. Je leert er alles over in onze praktische cursus zoekmachineoptimalisatie op 10 november.

Gratis adverteren op Google

Als je er alles aan doet om de beste website voor je doelgroep te maken, dan scoor je dus hoog in de zoekresultaten. Met advertenties op Google trek je nog eens extra bezoekers naar je site. Het levert patiëntenorganisaties tot 25% meer webbezoek op.

Online adverteren kan prijzig zijn. Het goede nieuws: Google stelt voor goede doelen gratis forse advertentiebudgetten beschikbaar. Organisaties met een ANBI-status kunnen op deze manier gratis adverteren.

Hoe dat werkt? Lees ervaringen van collega-organisaties in ons artikel Gratis online adverteren. Hoe werkt dat?.

Heb je vragen over je website?

Neem contact op met Marjo Zijp

App of bel mij op 06 4073 4446