Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Depressie Vereniging werft in no time 63 vrijwilligers

De Depressie Vereniging zoekt 10 vrijwilligers om groepen voor lotgenotencontact te begeleiden. Halverwege de campagne hebben ze er al 63. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Uit het isolement

Tot op heden bestond er geen landelijk aanbod van groepsgewijs lotgenotencontact voor mensen met een depressie. Uit onderzoek blijkt dat lotgenotencontact zeker kan bijdragen aan het welzijn van mensen met een depressie. Het pilotproject 'Uit het Isolement' heeft als doel het sociale isolement van mensen met een depressie te doorbreken.

VSBfonds

Voor dit project ontving de Depressie Vereniging een subsidie van het VSBfonds. Dat geld is onder meer besteed aan de werving van vrijwillige gespreksleiders. In eerste instantie mikte het projectteam op 10 vrijwilligers.

Geen 10 maar 63 vrijwilligers

Maar het werven van vrijwilligers ging veel beter dan verwacht. "Halverwege de looptijd van het project hadden we al 63 aanmeldingen. Inmiddels zijn de eerste 21 gespreksleiders actief, van wie 14  een speciaal door ons ontwikkelde cursus lotgenotencontact gevolgd hebben", vertelt Trudy Jansen, projectleider voor de Depressie Vereniging. 

Geheim van de smid

Hoe verklaart Trudy Jansen dit ongekende succes? "In tegenstelling tot wat gedacht wordt, blijken veel mensen wel geïnteresseerd in vrijwilligerswerk. Dat het hier gaat om een aantrekkelijke functie voor 1 of 2 keer in de maand, verlaagt natuurlijk de drempel. En de vrijwilligers kunnen heel direct iets voor anderen betekenen. Alle nare ervaringen die je overwonnen hebt tijdens je depressie, zet je nuttig in voor anderen."

Tips voor succesvolle werving

Een aantrekkelijke functie is voorwaarde, maar waar vind je kandidaten, hoe bereik je ze? Welke tips heeft Trudy voor collega-organisaties?

1. Werk met vrijwilligerscentrales

"We zijn gestart op de websites van de Depressie Vereniging en van regionale cliëntenorganisaties in mijn netwerk. Maar het succes schuilt vooral in de samenwerking met de vrijwilligerscentrales. Elke stad heeft wel zo'n vrijwilligerscentrale, ook online. Het resultaat verschilt per stad, maar de vacature in Breda bijvoorbeeld leverde binnen 10 dagen al 6 reacties."

2. Het woord coach in de vacature

"Zet ergens in de vacaturetekst het woord coach. Wij riepen vooral mensen met coachervaring op om te reageren. Niet dat ze bij ons moeten coachen, maar er zijn veel coaches beschikbaar en zoekende. En die ervaring past natuurlijk goed."

3. Bied een training aan

"Potentiële vrijwilligers zijn blij met trainingen. Daar maken ze graag gebruik van."
Naast de eigen training van de Depressie Vereniging werken de cursussen van PGOsupport als 'vrijwilligersbonus', ze zijn een extra reden om vrijwilliger te worden.

4. Geef een warm ontvangst

"Ik werk met een uitstekende projectmedewerkster, Kristin Swennes. Samen staan we zowel de deelnemers aan de groepen als de vrijwilligers direct goed te woord. De warme sfeer vertaalt zich door naar de groepen, waardoor het vrijwilligerswerk leuk blijft."

Het wervingsproces

"Na de aanmelding doe ik de eerste selectie in een telefoongesprek. Aan bod komen: motivatie, competenties, visie en ervaring met depressie. Door in te gaan op deze ervaringen blijkt al snel of mensen open over hun depressie kunnen praten en in staat zijn om hun ervaringen in te zetten als gespreksleider.

Daarna volgt een kennismakingsgesprek. Eerst voerde ik dat met iedereen afzonderlijk, maar door tijdgebrek gaat het nu in kleine groepjes. Dat werkt ook beter. De kandidaten vertellen elkaar over hun depressie, waardoor ze direct een indruk krijgen van het effect van een lotgenotengroep. Daarna volgen de kandidaten dus de training."

Succes heeft een prijs

Het onverwachte succes heeft wel een prijs."Doordat er veel meer groepen starten dan verwacht, zouden we ver over de begroting gaan. Om dit te voorkomen zijn de kosten verlaagd." Zo is de vergoeding voor vrijwilligers teruggebracht tot een onkostenvergoeding en gaat er minder geld naar de locaties.

Inmiddels draaien 12 lotgenotencontactgroepen succesvol. Maandelijks melden zich gemiddeld 25 deelnemers. Nog eens 12 groepen starten na de zomer.

Extra tip: gebruik de handleiding

Tot slot heeft Trudy een extra tip: "Ik heb een uitgebreide handleiding geschreven voor de vrijwillige gespreksleiders. Die is gebaseerd op onder andere de toolkit lotgenotencontact van PGOsupport. Collega-organisaties die interesse hebben, kunnen een exemplaar ontvangen via PGOsupport."