Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Digitale zorg

Werk samen met patiënten aan gebruiksvriendelijke en toegankelijke digitale zorg.

Digitale zorg, ook wel e-health genoemd, wordt alleen goed gebruikt als patiënten deze nuttig, gebruiksvriendelijk en veilig vinden. Patiënten betrekken lijkt daarom een open deur. Maar in de praktijk is het nog niet vanzelfsprekend. 

Ons advies: werk vanaf het begin samen met patiënten. Het werkt! Dat weten we uit onderzoek. Samenwerking met patiënten moet logisch zijn bij alle startups, projecten en implementatieprogramma's.

Handreikingen voor samenwerking met patiënten bij digitale zorg

Samen met partners brengt PGOsupport 2 brochures uit over digitale zorg. 

1. Handreiking voor patiëntenparticipatie bij de ontwikkeling van digitale zorg

Door digitale zorg kunnen mensen zelf met hun gezondheid aan de slag op een plek en moment dat het hen uitkomt. Dit betekent meer zorg op maat en een meer eigentijdse gezondheidzorg. Maar digitale zorg wordt alleen goed gebruikt als deze voor patiënten nuttig, gebruiksvriendelijk en veilig is.

Maar digitale zorg samen met de gebruikers ontwikkelen is nog lang niet vanzelfsprekend. Met patiëntenorganisaties Ieder(in), MIND, Patiëntenfederatie Nederland en adviesorganisatie IKONE maakten wij daarom voor de E-healthweek 2018 een handreiking voor patiëntenparticipatie bij de ontwikkeling van digitale zorg.

De handreiking geeft in 7 stappen praktische aanbevelingen, praktijkvoorbeelden en tips om patiënten bij de ontwikkeling van digitale zorg te betrekken.

Bestandsnaam Grootte Downloaden
Samenwerken met patiënten = Digitale zorg die werkt (2018) (608 KB) pdf downloaden

2. Handreiking voor toegankelijke digitale zorg

Digitale zorg biedt mogelijkheden voor nieuwe vormen van informatie, communicatie, behandeling en begeleiding. Helaas is digitale zorg - patiëntenportalen, persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s), keuzehulpen, websites en gezondheidsapps - lang niet altijd voor iedereen toegankelijk. Nederlanders met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking lopen daardoor tegen problemen aan bij het gebruik van digitale zorg.

Samen met de Oogvereniging, Ieder(in), MIND en Patiëntenfederatie Nederland maakten wij daarom voor de E-healthweek 2019 een handreiking voor toegankelijke digitale zorg. De handreiking geeft praktische informatie, aanbevelingen, tips en voorbeelden uit de praktijk om digitale toegankelijkheid snel op te pakken.

Bestandsnaam Grootte Downloaden
Samenwerken met patiënten = Digitale zorg voor iedereen toegankelijk (2019) (598 KB) pdf downloaden
Samenwerken met patiënten = Digitale zorg voor iedereen toegankelijk (2019) - tekstversie (47 KB) docx downloaden

Liever een papieren versie? Stuur een e-mail met de titel van de handreiking, je naam en adresgegevens naar facilitair@pgosupport.nl. Dan sturen wij 'm kosteloos toe.

Heb je een vraag over digitale zorg? We denken graag met je mee.

Neem vrijblijvend contact op met Margriet Crezee, adviseur e-health.