Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
Joos Vaessens

Joos Vaessens

voormalig directeur PGOsupport

Doorgedraaid

Wouter Hart schreef alweer een tijdje geleden zijn boek 'Verdraaide organisaties'. Daarin laat hij zien hoe we ons meer en meer laten leiden door systemen.

Systemen die eens de bedoeling hielpen te realiseren zijn doel geworden en lijken de bedoeling te verdrijven. Bij velen veroorzaakt dat een onbehaaglijk gevoel, boosheid en bovenal frustratie en onmacht.

Voelbare onmacht

Tijdens een recente bijeenkomst over verdraaide organisaties met bestuurders van zo’n 20 patiëntenorganisaties was die onmacht goed voelbaar. "We kunnen helemaal niet met de bedoeling bezig zijn, want VWS wil dat we een minimaal aantal betalende leden hebben", "En jij dacht dat die zorgverzekeraars echt met de belangen van hun klanten bezig zijn, ga toch weg ….", "Voordat je het weet ben je de regels aan het legitimeren", "Vrijwilligers mogen van het UWV niet bij ons werken…." en ga zo maar door.

Doorgedraaid

'Nog even en we hebben doorgedraaide organisaties' dacht ik nog. En precies daar zit de oplossing: verdraaide organisaties die een keer verder doordraaien komen daarmee weer bij de bedoeling uit.

Massa organiseren

De energie om die draai te maken is er ook. Alleen moeten we hem nog weten te richten. Frustratie (geblokkeerd idealisme) kunnen we ombuigen naar verwondering en naar ruimte voor wat wel kan. Vanuit die verwondering kunnen we ook verbinden met andere verwonderaars en zo kunnen we massa organiseren. Sociale media bieden hiervoor een prima platform.

Verdraaid leuk

En tot slot, een gezonde dosis overtuigde burgerlijke ongehoorzaamheid in het kader van de bedoeling levert wellicht de juiste voorpret om ook met een lach onze leefwereld verdraaid leuk te maken.

Als het ooit is gelukt om van de bedoeling een systeemwereld te maken moet de beweging andersom ook lukken.