Ga direct naar de content

Participatie bij ontwikkeling van medicijnen: EUPATI Nederland

PGOsupport biedt met EUPATI Nederland veel informatie voor patiëntenvertegenwoordigers over de ontwikkeling van medicijnen. Daarnaast verzorgt PGOsupport sinds 2019 een speciale opleiding voor ervaren patiëntenvertegenwoordigers die een volwaardige gesprekspartner willen zijn van partijen die zich bezighouden met de ontwikkeling van medicijnen.

Deel deze pagina:

Toolbox over medicijnontwikkeling

Heb je zelf vragen over de ontwikkeling van geneesmiddelen, of zoek je misschien input voor een presentatie die je aan anderen wilt geven? De toolbox van EUPATI biedt informatie over de verschillende aspecten van medicijnontwikkeling, van de vroege ontdekking, via klinisch onderzoek tot en met registratie en vergoedingen.

De informatie in de toolbox is betrouwbaar en objectief, vrij te gebruiken en opgesteld in begrijpelijke taal. Speciale aandacht wordt besteed aan de rol van patiëntenvertegenwoordigers bij de ontwikkeling van medicijnen. De toolbox werd ontwikkeld als onderdeel van een Europees project (Innovative Medicines Initiative). Een groot deel van de EUPATI toolbox is, op initiatief van PGOsupport en samen met patiëntenvertegenwoordigers, vertaald naar het Nederlands.

Bekijk de EUPATI Toolbox (Nederlandse vertaling) op de website van EUPATI.

EUPATI Nederland-opleiding

De EUPATI Nederland-opleiding leidt ervaren patiëntenvertegenwoordigers op tot volwaardige gesprekspartners bij geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling. De opleiding komt tegemoet aan de toenemende vraag naar goed toegeruste patiëntenvertegenwoordigers. Voor de opleiding geldt een aanmeldings- en selectieprocedure.

De eerste leergang (2020) is door 16 studenten met succes afgerond, de tweede leergang (2022) door 18 studenten. De derde leergang loopt van september 2023 tot december 2024. Er nemen 17 studenten aan deel. Lees meer over de studenten van de 3e leergang (EUPATI NL-website).

afgestudeerden van de 2e leergang van de eupati nl opleiding gooien hun afstudeerhoeden in de lucht
Geslaagde studenten van de 2e leergang gooien hun afstudeerhoeden in de lucht

Inhoud van de EUPATI NL-opleiding

De opleiding bestaat uit 5 online modules voor zelfstudie en in totaal 8 trainingsdagen op locatie, verdeeld over 14 maanden. Elke module gaat over een onderdeel van het geneesmiddelentraject.

  • Module 1: Medicijnontdekking en -ontwikkeling
  • Module 2: Non-klinische ontwikkeling
  • Module 3: Klinische ontwikkeling
  • Module 4: Registratie, veiligheid en geneesmiddelenbewaking
  • Module 5: Health Technology Assessment (HTA) en vergoeding

Tijdens de trainingsdagen ligt de focus op het toepassen van de theorie en het oefenen met vaardigheden die van belang zijn voor het werk van een patiëntenvertegenwoordiger. Studenten bouwen tevens aan een stevig netwerk door intensieve contacten met elkaar en met vertegenwoordigers van de partnerorganisaties. Na afstuderen worden studenten EUPATI NL-fellow. Bekijk de ervaringen van EUPATI-afgestudeerden en andere betrokkenen.

Meer weten en op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt rond EUPATI Nederland?

Meer weten?

Neem contact op met
Saskya Angevare

Saskya Angevare

medewerker EUPATI NL