Ga direct naar de content

Argumenten voor patiëntenparticipatie bij onderzoek

Patiëntenparticipatie bij onderzoek zorgt ervoor dat de resultaten beter aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van patiënten. En vergeet niet: het is ook gewoon inspirerend en leuk!

Deel deze pagina:

Dit zijn belangrijke argumenten voor patiëntenparticipatie:  

  • De betrokkenheid van patiënten leidt tot relevanter onderzoek, met meer kans op resultaten die aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van patiënten. Soms geeft het patiëntenperspectief zicht op geheel nieuwe onderzoeksthema’s of -designs. Onderzoeksvragen kunnen aan scherpte winnen door een goed gesprek met de relevante patiëntengroep.
  • Patiëntenparticipatie vergroot de kwaliteit van het onderzoek, waarmee ook de haalbaarbeid en slagingskansen toenemen. Het is daarbij van belang dat patiënten niet alleen betrokken zijn bij de voorbereiding van het onderzoek, maar ook een bijdrage leveren tijdens de uitvoering en de implementatie van het onderzoek.
  • Een samenwerking tussen onderzoekers en vertegenwoordigers van de relevante patiëntengroep is inspirerend en ook gewoon leuk! Patiënten zijn meestal zeer gemotiveerd om een bijdrage te leveren en voor onderzoekers biedt het persoonlijke toegang tot een uniek perspectief dat eerder vaak nog anoniem was. 

Dit is een samenvatting van 10 goede redenen voor patiëntenparticipatie (2013, ZonMw).

Onderzoekers aan het woord

In deze video komen onderzoekers aan het woord over het nut van participatie.

<

Meer informatie

Meer informatie en verwijzingen naar (internationale) publicaties over het belang van patiëntenparticipatie bij onderzoek: Argumentatie voor patiëntenparticipatie op Kickstarter van Participatiekompas.nl

Meer weten?

Neem contact op met
Eva Vroonland

Eva Vroonland

adviseur patiëntenparticipatie

Meer weten?

Neem contact op met
Casper Schoemaker

Casper Schoemaker

adviseur patiëntenparticipatie