Ga direct naar de content

Toegankelijk communiceren bij beperkte gezondheidsvaardigheden

Een kwart van de volwassenen heeft moeite om informatie over gezondheid te vinden, te begrijpen en toe te passen. PGOsupport heeft een cursus en een online module die je helpt informatie toegankelijk te maken voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Deel deze pagina:

Speciaal voor patiëntenorganisaties, cliëntenraden en andere organisaties is er een cursus en online module over het bereiken, betrekken en vertegenwoordigen van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. 

Methodiek ‘Begrijpelijke medische informatie in woord en beeld’

Deze methodiek is een handreiking voor de ontwikkeling van begrijpelijke medische informatie in woord en beeld. Je kunt de methodiek gebruiken bij de ontwikkeling van elk materiaal, bijvoorbeeld voor praatkaarten en keuzekaarten in beeld.

Toegankelijkheid testen met lezers

Veel digitale drempels zouden er niet zijn als bij de ontwikkeling van een online omgeving direct de inbreng van gebruikers was gevraagd. Werk dus vanaf het begin met patiënten samen. Is dat niet gebeurd? Betrek ze dan zéker bij het verbeteren van je toegankelijkheid. Dat begint vaak met een gebruikerstest.

Je kunt folders en materialen laten testen door mensen die laaggeletterd zijn. Lees meer over de testen van taalambassadeurs van de vereniging ABC. 

Alliantie gezondheidsvaardigheden

In de Alliantie gezondheidsvaardigheden werken verschillende organisaties samen. Op de website vind je allerlei materialen om het onderwerp binnen je organisatie op de agenda te zetten of ermee aan de slag te gaan. Website: www.gezondheidsvaardigheden.nl

Online sessie: Bereik je brede achterban

Op 27 september 2022 organiseerde PGOsupport een online sessie met als thema 'Bereik je brede achterban'. Hoe bereik je iedereen in je achterban en zorg je voor meer diversiteit binnen je organisatie? Bijvoorbeeld jongeren en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Bekijk de video van de sessie (1 uur, ondertiteld):

Sprekers:

  • Eline van der Meulen, projectmedewerker JongPIT
  • Karen Prantl, beleidsmedewerker Nierpatiënten Vereniging Nederland