Ga direct naar de content

Digitale toegankelijkheid voor patiëntenorganisaties

Ook online moeten mensen met een beperking volledig mee kunnen doen. Nog te vaak kunnen mensen met een beperking geen gebruik maken van websites, apps of andere digitale platforms omdat ze niet toegankelijk, begrijpelijk en/of gebruiksvriendelijk zijn.

Deel deze pagina:

1. Zijn jouw digitale informatie en diensten toegankelijk?

Doorloop onze online module digitale toegankelijkheid. In 45 tot 60 minuten ontdek je wat digitale toegankelijkheid inhoudt. En hoe je een stappenplan maakt om jouw online omgeving toegankelijk te maken voor mensen met een functionele beperking.

Vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties en andere organisaties zorg en welzijn volgen de online module na inschrijving gratis via ons online leerplatform.

Schrijf je in voor de online module Digitale Toegankelijkheid.

2. Beperkte gezondheidsvaardigheden

Een kwart van de volwassenen heeft moeite om informatie over gezondheid te vinden, te begrijpen en toe te passen. Speciaal voor patiëntenorganisaties, cliëntenraden en andere organisaties is er een online module over het bereiken, betrekken en vertegenwoordigen van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. De online module is vrij toegankelijk. De online module is ontwikkeld door Pharos, PGOsupport en Patiëntenfederatie Nederland.

3. Handreiking toegankelijke digitale zorg

Wat zegt de wet over digitale toegankelijkheid? Welke richtlijnen zijn er? Hoe ga je ermee aan de slag? Hoe organiseer je samenwerking met patiënten(organisaties)?

Samen met de Oogvereniging, Ieder(in), MIND en Patiëntenfederatie Nederland maakte PGOsupport een handreiking voor toegankelijke digitale zorg. De handreiking geeft praktische informatie, aanbevelingen, tips en voorbeelden uit de praktijk om digitale toegankelijkheid op te pakken.

4. Aan de slag: toegankelijkheid testen met gebruikers

Veel digitale drempels zouden er niet zijn als bij de ontwikkeling van een online omgeving direct de inbreng van gebruikers was gevraagd. Werk dus vanaf het begin met patiënten samen. Is dat niet gebeurd? Betrek ze dan zéker bij het verbeteren van je digitale toegankelijkheid. Dat begint vaak met een gebruikerstest.

Je kunt folders en materialen ook laten testen door mensen die laaggeletterd zijn. Lees meer over de testen van taalambassadeurs van de vereniging ABC. 

Meer weten?

Neem contact op met
Margriet Crezee

Margriet Crezee

adviseur patiëntenparticipatie

Cursus