Ga direct naar de content

Missie, visie en strategie voor focus en resultaat

Een missie, visie en strategie geven een patiëntenorganisatie richting. Het zorgt ervoor dat je de goede dingen doet en de dingen goed doet. Ze maken iedereen duidelijk waarom een organisatie bestaat, waar ze voor staat en wat ze doet. En ze zijn essentieel voor het maken van impact.

Deel deze pagina:

Richten we ons vooral op lotgenotencontact? Of moeten we meer aandacht besteden aan belangenbehartiging? En wat was ook alweer het hogere doel? Waarom is de organisatie opgericht? Passen de activiteiten daar nog bij?  

Met een missie, visie en strategie vertaal je de idealen van je organisatie in concrete stappen die je beschrijft in een meerjarenplan. Rekening houdend met maatschappelijke trends en mogelijkheden van de organisatie, kom je daarmee tot doelen, keuzes, prioriteiten en afbakening. 

Missie, visie en strategie

Wat zijn missie, visie en strategie eigenlijk? En waarom zijn ze belangrijk? 

De missie beschrijft waarom je organisatie bestaat. Een aansprekende missie maakt medewerkers en vrijwilligers enthousiast: dat is waar ze aan willen bijdragen. Ook anderen, belanghebbenden of samenwerkingspartners, bepalen met jullie missie of ze een bijdrage willen leveren.

In de visie beschrijf je de uitgangspunten van je organisatie. Vanuit welke kernwaarden of overtuigingen werkt de organisatie om de missie te realiseren? Ze geven houvast bij het maken van keuzes en maken duidelijk waar je voor staat. Een aansprekende visie helpt bovendien om vrijwilligers, donateurs en financiers aan te trekken. 

De strategie tenslotte gaat over de actie: hoe ga je de missie realiseren te midden van maatschappelijke trends en met de mogelijkheden van de organisatie? Hij beschrijft de aanpak die je organisatie kiest. Daarmee wordt ook helder: dit doen we wel en dit niet. Dat is nodig, want tijd en geld zijn schaars. Je kunt niet alles doen. 

Online module

In de online module ‘Het ontwikkelen van missie, visie en strategie’ van PGOsupport leer je in 30-45 minuten meer over wat missie, visie en strategie betekenen en waarom ze belangrijk zijn voor je organisatie. Ook vind je er handige checklists voor je eigen missie, visie en strategie. De online module is kosteloos voor patiënten- en cliëntenorganisaties.  

Wil je aan de slag met de missie, visie en strategie van je organisatie? Is het meerjarenplan aan vernieuwing toe? Lees meer bij Organisatieadvies.

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling

Lees meer