Ga direct naar de content

Succesvol vrijwilligers werven

Hoe verleid je iemand om vrijwilliger te worden en zijn of haar kostbare tijd in je organisatie te steken? PGOsupport geeft je 9 tips voor het succesvol aantrekken van vrijwilligers.

Deel deze pagina:

De cijfers zeggen dat er veel animo is om vrijwilligerswerk te doen. Toch hebben vrijwilligersorganisaties vaak moeite om aan voldoende mensen te komen. Mensen willen dus nog wel, maar hoe zorg je dat ze bij jouw organisatie actief worden?

Organisaties realiseren zich vaak onvoldoende dat vrijwilligers altijd ook iets komen halen. Als je het motief van een aspirant vrijwilliger weet, is het veel makkelijker om iemand te benaderen. Je hebt dan niet alleen iets te vragen, maar ook iets om te geven. Vrijwilligerswerk werkt pas echt als geven en ontvangen in balans zijn.

9 tips om vrijwilligers aan te trekken

1. Maak je visie en missie duidelijk

Communiceer je visie en missie met je achterban op een aantrekkelijke en wervende wijze, inspireer! Het hebben van een heldere visie trekt mensen aan die zich willen verbinden met je organisatie. Door de missie duidelijk te maken weten mensen waarvoor ze zich inzetten. Lees meer over wat een missie en visie is.

2. Bouw een relatie op met je achterban

Ga via sociale media in gesprek met de leden; leer ze kennen. Praat met ze op Twitter en Facebook. Wees geïnteresseerd en luister. De stap om op een volgende bijeenkomst persoonlijk in gesprek te gaan is dan zo gezet. Als het wederzijds klikt is een uitnodiging om als vrijwilliger actief te worden succesvoller.

3. Wees concreet in wat je vraagt

Vermijd vage verzoeken en hulp bij schijnbaar grote projecten. Geef duidelijk aan hoeveel tijd het werk in beslag neemt en hoeveel keer per week of maand. Maak ook duidelijk waar de taak uit bestaat in plaats van slechts ‘wij zijn op zoek naar vrijwilligers’.

4. Laat zien dat je zorgvuldig met de vrijwilligers omgaat

Werk met vrijwilligersovereenkomsten waarin je de taken beschrijft, de werktijden, hoe inwerken en begeleiding is geregeld en welke onkosten worden vergoed. Sluit relevante verzekeringen af.

5. Bied trainingen aan, maak gebruik van ons cursusaanbod

Mensen willen graag doen waar ze goed in zijn, maar zijn hier vaak onzeker over. Het is belangrijk vrijwilligers trainingen aan te bieden. Dat ervaart de vrijwilliger ook als een beloning, die extra motiveert. Vrijwilligers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties zijn van harte welkom bij de cursussen van PGOsupport. Ze kunnen kosteloos deelnemen.

6. Ontvang met open armen

Biedt iemand zijn diensten aan, maar heb je geen passende taak? Overleg met je vrijwilligersteam of er misschien iets anders te doen is. Bedenk een vervangende taak, kijk waar je nog extra handen kunt gebruiken. Of plaats de vrijwilliger op een reservelijst voor het geval een ander uitvalt.

7. Herken en erken je vrijwilliger

Stuur een kaart met een persoonlijk bedankje naar elke vrijwilliger die betrokken was bij je activiteit. Of neem de tijd na afloop van de bijeenkomst de vrijwilligers publiekelijk te bedanken voor hun inzet. Dit moedigt niet alleen de betrokkenen aan, maar het helpt ook het publiek om de stap te maken naar zelf een steentje bijdragen.

8. Blijf werven

Ga er niet vanuit dat je voldoende vrijwilligers hebt. Er kunnen altijd mensen, om welke reden dan ook uitvallen. Blijf constant op zoek naar geschikte mensen en let op verschillende kwaliteiten en talenten.

9. Heb geduld, investeer in jongeren!

Investeer in de toekomst. Werk aan een hechte band met jongeren. Bedenk samen aantrekkelijke activiteiten. Als je ze op een gegeven moment als jongvolwassene kunt betrekken bij vrijwilligerswerk heb je potentiële bestuursleden voor de toekomst in huis.

Volg onze cursus!

Wil je meer continuïteit in je vrijwilligersbestand? In onze cursus Effectief werven van vrijwilligers leer je hoe je de werving van nieuwe vrijwilligers in verschillende stappen inricht. Ook ga je aan de slag met een wervingsplan voor je eigen organisatie.

Online module

Volg kosteloos de online module Vrijwilligersbeleid van PGOsupport. Je leert in 30-45 minuten hoe je dankzij een goed beleid prettig werkt met vrijwilligers.

Ook interessant

7 tips voor een pakkende vacaturetekst
Voor veel organisaties is het vinden van bestuursleden lastig. Wat helpt is een krachtige en aansprekende vacaturetekst.

10 tips om bestuursleden te werven
Moeite om nieuwe bestuursleden te werven? Wij geven je 10 tips die je verder helpen.

Meer weten?

Neem contact op met
Marloes Biegel

Marloes Biegel

adviseur vrijwilligersmanagement

Meer weten?

Neem contact op met
Betsie van Dort

Betsie van Dort

adviseur vrijwilligersmanagement / achterbanraadpleging

Meer over vrijwilligers werven