Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Dutch Brain Council enthousiast over mediatraining in échte studio

Opeens staat er een journalist voor je neus. Met camera, geluidsman én microfoonhengel. “Wat vindt u van…?” “Eh, nou ja, het zit zo…” Goed overkomen op radio en televisie, hoe doe je dat? Dutch Brain Council leerde het in een heuse televisiestudio te Hilversum.

Leren door te doen

Je boodschap helder en beknopt overbrengen aan journalisten. Dat is nog niet zo makkelijk. Hoe hou je de regie en ga je om met lastige vragen? Dat wilden de organisaties die zijn aangesloten bij Dutch Brain Council graag leren.

PGOsupport organiseerde voor hen een maatwerkversie van de masterclass Mediatraining. En zo kwamen 10 patiëntvertegenwoordigers naar de speciale radio- en televisiestudio in Hilversum om veel te oefenen. Meteen voor de camera. Want journalisten goed te woord staan, dat leer je vooral door te doen.

Gepokt en gemazeld

De mediatrainers zijn voormalig journalisten, kennen het klappen van de zweep. Ze maken de deelnemers wegwijs in de wereld van verbale en non-verbale gesprekstechnieken, ‘framing’ en ‘kernboodschappen’. Daarna gaan de cursisten zelf aan de slag voor camera en microfoon. Spannend, maar vooral leuk.

Meerwaarde maatwerk

Dutch Brain Council bundelt verenigingen voor hersengerelateerde aandoeningen. Vrijwilligers van deze verenigingen hebben soms zelf een hersenaandoening. Door de maatwerktraining voelen de deelnemers zich ‘onder ons’, wat vertrouwen geeft, en kunnen de trainers inspelen op specifieke behoeften. Dat dit goed werkt, beaamt deelneemster Germaine Kortenbach, coördinator van kennisplatform pandasweb.nl

Eén van de beste trainingen ooit

“In mijn functies bij grote bedrijven, heb ik best veel trainingen gevolgd, maar dit is één van de leukste en nuttigste trainingen die ik ooit gedaan heb. En ik vind dat de trainers het geweldig doen”, zegt Germaine over de masterclass mediatraining.

Dit is één van de leukste en nuttigste trainingen die ik ooit heb gedaan.

Germaine Kortenbach, Pandasweb

Boodschap helder krijgen

Germaine is initiatiefneemster van pandasweb.nl, kennisplatform voor ouders van kinderen met Pandas, ook een hersenaandoening. Er is nog altijd een flinke kennisachterstand als het om Pandas gaat. Met het kennisplatform probeert Germaine daar wat aan te doen. Pandasweb benadert organisaties van specialisten en huisartsen ook direct om hen te wijzen op het grote belang van preventieve maatregelen, waarvoor deze aandoening zich uitstekend leent.”

Veilige omgeving

Germaine is zeer te spreken over deze masterclass mediatraining. Wat vindt ze er dan zo goed aan?

“We waren met een homogene groep. Dat maakt de omgeving veilig, het is een setting waarin je je bloot durft te geven. En dat is nodig als je wilt oefenen met perscontacten. Daarnaast snapten de trainers de impact van ons soort aandoeningen en daar speelden ze uitstekend op in. Ik zag ook dat ze geraakt waren. Dan gebeurt er iets bijzonders aan beide kanten. Ik zag op een gegeven moment de oprechte wil bij de trainers om deze groep, met al hun hobbels en valkuilen, zo goed mogelijk verder te helpen. Zonder dat het sentimenteel werd, overigens.”

Ik vond het geweldig

“Ik heb zoveel eye openers gekregen. Van heel praktisch: bijvoorbeeld wat trek ik aan voor een tv-optreden en hoe reageer ik als ik gebeld word door een journalist met de vraag over 5 minuten ‘even’ live te spreken op de radio, tot hoe formuleer ik mijn kernboodschap. Wat is de essentie die ik wil overbrengen?

Ik vond het geweldig dat je zelf kunt oefenen, in alle vertrouwelijkheid, met mensen die begrijpen waar je tegenaan loopt. Het was daarnaast ontroerend om te zien wat de kracht is van een verhaal. Als er een vervolgcursus komt, teken ik meteen in.”

 

Ook interesse in een maatwerkcursus?

Lijkt je dat ook wat? Een cursus 'onder ons', speciaal voor jouw organisatie? Neem contact op met Karin Hoek, adviseur leren en ontwikkelen.