Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

E-learning 'participeren in internationaal onderzoek'

Participeren in internationale onderzoeksprojecten is een nieuwe module in de online cursus voor patiëntenvertegenwoordigers EPAP (European Patients Ambassador Programme).

Online introductie internationale onderzoeksprojecten

De nieuwe module ‘International health research projects’ is ontwikkeld voor patiëntenvertegenwoordigers die als adviseur of deelnemer betrokken worden bij internationale onderzoeksprojecten.

De nadruk ligt op projecten die de EU subsidieert. In deze module komt aan bod wat je kunt verwachten, hoe je je kunt voorbereiden en hoe je kunt bijdragen aan deze onderzoekstrajecten. De module is in het Engels - dat is tenslotte ook de voertaal bij internationale onderzoeksprojecten.

Weet wat je te wachten staat

“Deze module laat zien wat je kunt verwachten als ervaringsdeskundige bij internationaal gezondheidsonderzoek. Dat is handig als je gevraagd wordt om deel te nemen aan bijvoorbeeld een patient advisory board. Je krijgt al een beetje beeld van wat er gaat gebeuren, welke rol je kunt innemen, wat goede vragen zijn om te stellen, wat voor vragen je van de onderzoeksorganisatie kunt verwachten en hoe zo’n samenwerking eruit ziet”, zegt Dominique Hamerlijnck.

Dominique is patiëntvertegenwoordiger voor onder meer het Longfonds. Met haar deelname aan 7 Europese onderzoeksprojecten, kent zij het klappen van de zweep.

Deze module laat zien wat je kunt verwachten als ervaringsdeskundige bij internationaal gezondheidsonderzoek.

Dominique Hamerlijnck, patiëntenvertegenwoordiger Longfonds

Letterlijk en figuurlijk afstand

“De onderzoekspraktijk is per land verschillend. Door cultuurverschil en verschil van visie, maakt het uit of bijvoorbeeld een Italiaan of een Fransman het onderzoek coördineert”, vertelt Dominique.

“Ook het aantal deelnemende landen en de manier waarop de samenwerking is georganiseerd bepalen hoe en in hoeverre je een bijdrage kunt leveren. Bovendien is er bij internationaal onderzoek minder persoonlijk contact. Vanwege de afstanden is er veel overleg per e-mail en via teleconferencing. Dergelijke aspecten maken participeren in internationaal onderzoek wat complexer.”

Over EPAP

EPAP staat voor European Patients Ambassador Programme. Het is een online lesprogramma. De e-learning maakt je wegwijs in de mogelijkheden voor een ervaringsdeskundige om een actieve rol te spelen als patiëntenvertegenwoordiger.

8 modules - geschikt voor de Nederlandse situatie

Deze online cursus voor patiëntenvertegenwoordigers bestond aanvankelijk uit 7 modules die je afzonderlijk kunt volgen. Daar is nu een 8ste (Engelstalige) module aan toegevoegd: ‘International health research projects’. De andere modules zijn wel in het Nederlands beschikbaar:

  • Beter op de hoogte zijn
  • De bewustwording onder de bevolking vergroten
  • De zorg en behandeling verbeteren
  • Een bijdrage leveren aan onderzoek en ontwikkeling
  • Invloed uitoefenen op het beleid
  • Samenwerken met de media
  • Deelnemen aan wetenschappelijke congressen

PGOsupport heeft deze online cursus geschikt gemaakt voor de Nederlandse situatie.

EPAP proberen?

Ben je ook geïnteresseerd in de e-learning voor patiëntenvertegenwoordigers? Neem een kijkje op de website van EPAP.
Klik op het Nederlandse vlaggetje voor de Nederlandse versie. Om toegang te krijgen, is registratie vereist. Daardoor kun je op elk moment terugkeren naar waar je gebleven bent in het programma.

Meer weten over EPAP?

Wil je meer weten over de e-learning voor patiëntenvertegenwoordigers? Of heb je andere vragen over je mogelijkheden als patiëntenvertegenwoordiger? Neem contact op met Anke Groenen.

Bel of app mij op 06 4063 7099