Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Een goed beleidsplan past op 1 A3

Weg met die dikke beleidsplannen. Ze kosten iedereen veel tijd en verdwijnen meestal in een la. Maak je plan concreet en krachtig op 1 A3. Met een webapp en begeleiding van PGOsupport kan het.

Een beleidsplan schrijven kost veel tijd en levert al gauw een dik pak papier op. Alles moet erin, toch? Met de nuances goed beschreven. Resultaat: bijna niemand leest het en het verdwijnt al snel in een la. Zodat bijna niemand meer de hogere doelen voor ogen heeft.

Keuzes maken

Jolanda van Dijk en Monique Schers, adviseurs bij PGOsupport, signaleren dit en weten een manier om het anders te doen. Jolanda begeleidt patiënten- en cliëntenorganisaties bij visie- en strategievorming en Monique begeleidt hen bij de vertaling daarvan naar regionale activiteiten. Jolanda: “Veel organisaties vinden alles belangrijk. Maar je kunt niet alles doen. Keuzes maken moet.”

Plan op A3 webapplicatie

Monique: “Als je een document van 80 pagina’s mag schrijven, kun je heel veel uitweiden. Een A3 dwingt je om keuzes te maken en die kernachtig te formuleren.”

Een A3 dwingt je om keuzes te maken en die kernachtig te formuleren

Monique Schers, adviseur PGOsupport

De ‘plan op A3’ webapplicatie helpt je hierbij. Het is een handig hulpmiddel voor een concreet beleidsplan. De app stelt vragen, met beperkte ruimte voor de antwoorden. Bijvoorbeeld over de visie, de uitdagende doelen en acties.
Na de laatste vraag druk je op de knop samenvatten, et voilà: daar staat je hele plan op 1 A3. Alle onderdelen overzichtelijk in vakjes, met kleuren die bijvoorbeeld de urgentie aangeven. Of de status, want met de app bewaak je ook de voortgang.

Voordelen plan op A3

Jolanda: “Met de A3-aanpak en app maak je een beleidsplan dat iedereen in 1 oogopslag overziet en begrijpt. Een plan dat je er ook makkelijk weer bij pakt, bijvoorbeeld elke bestuursvergadering.

Het helpt bovendien om koers te houden in de waan van de dag. Er komt van alles op het pad. Wat zegt de A3 daarover? Past het in het plan? Nee? Niet doen dan. Of juist wel, maar dan moet je je plan bijstellen. Dat gaat makkelijk met zo’n A3, maar niet met een document van 80 pagina’s.”

Vereniging Ehlers-Danlos enthousiast

Voorzitter Xandra Koster van Vereniging Ehlers-Danlos is enthousiast over hun plan op A3. “We wilden een strategische verandering, meer dan alleen lotgenotencontact bieden. PGOsupport begeleidde ons daarbij.
Op advies van Jolanda hebben we de resultaten in de A3-app gezet. Daarmee konden we onze missie, doelen en nieuwe ideeën kort, bondig en voor iedereen begrijpelijk formuleren. En tijdens de ALV letterlijk in 1 oogopslag aan de leden laten zien.”

Op de A3 hebben we onze missie en doelen bondig geformuleerd. En het tijdens de ledenvergadering letterlijk in 1 oogopslag gepresenteerd.

Xandra Koster, voorzitter Vereniging Ehlers-Danlos

PGOsupport biedt organisaties A3-traject

Kijk op www.zorgsteedsbeter.nl voor meer informatie en op www.mijna3.nl voor de webapp. Voor patiënten- en cliëntenorganisaties die serieus met een plan op A3 aan de slag willen, biedt PGOsupport een begeleidingstraject. Met een uitgebreidere, betaalde versie van de app inbegrepen. Jolanda bespreekt graag wat de wensen van je organisatie zijn en of dit traject daarbij past.

Prima middel voor verbinding met regio’s

“Vooral landelijke organisaties met regionale afdelingen nodigen we uit aan zo’n traject mee te doen”, zegt Monique Schers. “Verbinding van landelijk beleid met de regio’s is soms lastig. De A3-aanpak helpt om landelijke plannen duidelijk over te brengen en de ideeën uit de regio’s er makkelijk aan toe te voegen. Zo kan elke regio een eigen A3 onder het landelijke A3 plaatsen.

Ook aan de slag met beleidsplan op A3 inclusief begeleidingstraject? Of wil je meer weten?

Jolanda van Dijk beantwoordt al je vragen.

App of bel me op 06 3894 9836