Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Eerbetoon aan coryfeeën van de patiëntenbeweging

Wie regelmatig bij PGOsupport komt, heeft het natuurlijk al gezien. De vergaderruimtes zijn vernoemd naar 4 coryfeeën uit de patiëntenbeweging.

Daarmee wil PGOsupport hen eren en iets zichtbaar maken van de rijke historie van patiënten- en gehandicaptenorganisaties. Maak kennis met de 'naamgevers'.

De namen en foto's van 4 pioniers uit de patiëntenbeweging prijken aan de wanden van onze vergaderzalen. Eervolle vermeldingen voor mensen die zich bijzonder hebben ingezet voor het patiëntenbelang. Maak kennis met: Annemieke Bökkerink, IJsbrand Poortman, Hans van der Wilk en Margreet van Bergen.

We hebben hen uitgenodigd voor een feestelijke opening van de zalen. Bekijk het filmpje:

Bekijk ook de foto’s op onze Facebookpagina.

Annemieke Bökkerink

Annemieke vervulde diverse functies in de gehandicaptenzorg, revalidatiezorg en gehandicaptenbeweging. Onder meer als voorzitter van de Gehandicaptenraad (voorloper van IederIn).

Hoe ziet Annemieke de toekomst van de patiëntenbeweging?
"Patiënten organiseren zich nu op aandoening. Ik geloof voor de toekomst meer in organisaties op thema. Net naar wat de actualiteit vraagt. Dat kunnen dus ook tijdelijke organisaties zijn. Dat zal ook jongeren meer aanspreken."

Ysbrand Poortman

Ysbrand is onder meer medeoprichter van Vereniging Spierziekten Nederland, VSOP en NPCF. Ook is hij zeer actief voor onder andere het European Platform for Patient Organisations en tal van andere internationale organisaties.

Hoe ziet Ysbrand de toekomst van de patiëntenbeweging?
"Samenwerken is heel belangrijk. Vooral op de belangrijke thema's. Niet alleen met andere patiëntenorganisaties, maar ook met de beroepsgroepen, industrie, wetenschap en het bedrijfsleven."

Hans van der Wilk

Hans is voorvechter van het eerste uur voor GGz-cliëntenbelangen, was vrijwilliger en directeur van stichting Pandora, voorzitter cliëntenbond GGz, mede-oprichter LPR, Fonds PGO en NPCF.

Hoe ziet Hans de toekomst van de patiëntenbeweging?
"Probeer zoveel mogelijk samen te werken, zoek gelijkgestemden. Dan heb je pas een stem."

Margreet van Bergen

Margreet is mede-oprichter van Kind en Ziekenhuis en bedenker van de Smiley, kwaliteitskeurmerk voor kindgerichte ziekenhuizen.

Hoe ziet Margreet de toekomst van de patiëntenbeweging?
"Ik breek graag een lans voor patiënt- én relatiegerichte zorg. Want de familie van patiënten speelt een uiterst belangrijke rol. Betrek die erbij en richt de zorg zo in dat ze die rol kan vervullen.

Wat Kind en Ziekenhuis erg geholpen heeft, zijn de voortdurende inventarisaties die we van de zorg maakten en maken. Daar kun je je beleid goed op afstemmen. En het heeft bij ziekenhuizen de wil om te veranderen een grote impuls gegeven."