Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Kansen voor patiëntvertegenwoordigers

EMA en inbreng patiëntenperspectief

Reeds gestart
Duur 1 dagdeel
Doelgroep Vrijwilligers en bestuursleden van patiëntenorganisaties met interesse in de ontwikkeling van geneesmiddelen
Kosten geen, wel inschrijving nodig
Locatie PGOsupport, Utrecht
Niveau Basis 
Leerpad Inbreng cliëntenperspectief
Hou me op de hoogte

EMA verhuist in 2019 naar Nederland. Dat biedt kansen voor Nederlandse patiëntvertegenwoordigers en hun organisaties.

Samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) organiseert PGOsupport deze bijeenkomst over EMA en kansen voor patiëntenvertegenwoordigers.

Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) verhuist in 2019 van Londen naar Amsterdam. Wat betekent dit voor Nederlandse patiënten(organisaties)? Deze vraag staat centraal tijdens de bijeenkomst. Vrijwilligers en bestuursleden van patiëntenorganisaties en patiëntvertegenwoordigers met interesse in de ontwikkeling en beschikbaarheid van medicijnen zijn van harte welkom.

Inbreng patiëntenperspectief

EMA houdt zich onder meer bezig met de beoordeling en registratie van nieuwe geneesmiddelen. Er werken bijna 900 mensen bij EMA, waarvan een belangrijk deel meeverhuist van Londen naar de regio Amsterdam.
In Nederland werkt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) intensief samen met EMA en met geneesmiddelenautoriteiten in andere lidstaten. Beide organisaties vinden de inbreng van het patiëntenperspectief van grote waarde en besteden hier veel aandacht aan. Vanuit Nederland zijn al verschillende patiëntenvertegenwoordigers intensief betrokken bij het werk van EMA in Londen. De komst van EMA naar Nederland biedt ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden voor Nederlandse patiëntenvertegenwoordigers en hun organisaties. Tijdens deze bijeenkomst verkennen we die mogelijkheden.

Programma

16:00 tot 17:45 Inhoudelijk programma

De bijeenkomst start met een toelichting over:

  • Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter CBG - Taken van de EMA
  • Samenwerking in Europa
  • dr Mariëtte Driessens, VSOP/HemoNed en patiëntvertegenwoordiger Committe on Advances Therapies van de EMA - Taken CBG in relatie tot EMA en Europese samenwerking

De nadruk ligt daarna vooral op wat de komst van EMA betekent voor Nederlandse patiënten(organisaties). Presentaties van patiëntenvertegenwoordigers met Europese ervaring over:

  • De  verschillende commissies van EMA met daarin vertegenwoordigers van (Europese) patiëntenorganisaties
  • Toegankelijkheid van wetenschappelijk advies, open seminars, consultatiebijeenkomsten en public hearings.

Aan de hand van de informatie zoomen we in op concrete aangrijpingspunten voor patiëntenorganisaties.

17:45 tot 18:45 Pauze

Broodje en netwerken.

18:45 tot 19:45 In gesprek

In het laatste uur gaan we met experts dieper in op relevante thema’s. De aanwezigen krijgen praktische tips aangereikt om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan.

Van harte welkom!

Ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling en beschikbaarheid van (nieuwe) geneesmiddelen? Wil je weten of een nauwere betrokkenheid bij het werk van het CBG en/of EMA voor jou of je organisatie organisatie interessant kan zijn? Meld je aan voor deze unieke bijeenkomst. Wij maken er, samen met patiëntenvertegenwoordigers met Europese ervaring, een interessante bijeenkomst van!

Meer informatie

Hou me op de hoogte

Laat je gegevens achter, dan weten we dat er belangstelling is. We berichten je als we deze cursus of bijeenkomst gaan plannen.

* Deze velden zijn verplicht

Je naam:
Aanhef
Nieuwsbrief