Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

EUPATI NL-opleiding: deadline aanmelding nadert!

Insturen van de aanmeldingsdocumenten voor de EUPATI NL-opleiding kan tot zondag 26 mei. Dat is nog een flinke klus, dus neem er voldoende tijd voor. In dit artikel beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen om je verder te helpen.

Tot wanneer kan ik mij aanmelden voor de EUPATI NL-opleiding?

Na insturen van je interesseformulier ontvang je van ons de aanmeldingsdocumenten. Deze moeten uiterlijk zondag 26 mei 2019 volledig ingevuld door ons zijn ontvangen. Je verstuurt ze per e-mail naar eupati@pgosupport.nl.

Waarin verschilt de Nederlandse EUPATI-opleiding van de Europese versie?

Qua inhoud en omvang lijkt de Nederlandse opleiding sterk op de Europese. Er zijn twee belangrijke verschillen:

  • De Nederlandse opleiding is in de Nederlandse taal, de Europese in het Engels.
  • Aan de bestaande theorie is, waar van toepassing, de Nederlandse context toegevoegd. Zo is voor iedere module beschreven hoe de situatie er voor dat thema in Nederland uitziet, en welke partijen een rol spelen. Ook zijn er voorbeelden gebruikt die de vertaalslag maken van theorie naar de praktijk van een patiëntenvertegenwoordiger. Waar mogelijk gebruiken we hiervoor Nederlandse voorbeelden.

De opzet van de opleiding is ook iets anders. In Europa kwam men 2x4 dagen achtereen samen voor de trainingsdagen op locatie. Voor de Nederlandse opleiding hebben we dat opgeknipt, en komen we verspreid over 14 maanden 8 keer bij elkaar. Tijdens die bijeenkomsten oefenen we het toepassen van kennis, werken we casussen uit en bouwen aan ieders netwerk. We zoeken daarbij naar interessante gastsprekers van relevante stakeholders.

Wanneer start en eindigt de opleiding?

De EUPATI NL-opleiding begint op dinsdag 17 september 2019 met de startbijeenkomst als aftrap, en eindigt in december 2020. Naast de online zelfstudie kent de opleiding 8 trainingsdagen en een afstudeerceremonie.

  • Startbijeenkomst: 17 september 2019 bij PGOsupport
  • Trainingsdag module 1 & 2: 13 december 2019
  • Trainingsdagen module 3: 2 & 3 maart 2020
  • Trainingsdagen module 4: 8 & 9 juni 2020
  • Trainingsdagen module 5: 5 & 6 november 2020
  • Slotbijeenkomst/afstudeerceremonie: december 2020 bij PGOsupport.

Kunnen meerdere mensen van dezelfde organisatie, of met dezelfde ziekte-ervaring, zich aanmelden voor de EUPATI NL-opleiding?

Ja, het is mogelijk dat meerdere mensen met dezelfde aandoening/vanuit dezelfde organisatie zich aanmelden voor de opleiding. Er is in het eerste jaar van de opleiding ruimte voor maximaal 18 studenten. Als er uiteindelijk meer dan 18 geschikte kandidaten zijn, zal spreiding en variatie in aandoeningsgebied wel een rol spelen bij de selectie.

Hoe verloopt de selectieprocedure?

In de selectieperiode (27 mei t/m 7 juni 2019) buigt een selectiepanel zich over alle aanmeldingen. In dit selectiepanel zitten vertegenwoordigers van de industrie, overheid, academische wereld en een EUPATI-fellow. Het selectiepanel beoordeelt van alle aanmeldingen of deze aansluiten bij het gewenste profiel.

In het eerste jaar is ruimte voor maximaal 18 studenten. Wanneer er meer dan 18 geschikte kandidaten uit de eerste selectie komen, zal het panel worden gevraagd een tweede selectie te maken. Bij die selectie wordt onder andere gekeken naar spreiding over verschillende aandoeningsgebieden.

Wat wordt er van mij verwacht na afstuderen, als EUPATI NL-fellow?

Na afstuderen worden de studenten onderdeel van het netwerk van EUPATI NL-fellows. We rekenen erop dat zij zichtbaar en actief zijn binnen dat netwerk. In welke vorm en met welke tijdsinvestering dat is, zal per persoon verschillen.

Voor EUPATI Nederland is het vooral van belang dat we met elkaar blijven werken aan het bouwen van een netwerk dat voor alle relevante stakeholders waardevol en zichtbaar is. Ieders bijdrage is daarbij van belang. Echter, ook voor jezelf zijn er voordelen te verwachten. Van de Europese fellows horen we dat zij veel hebben aan het (internationale) netwerk en zij dit als belangrijke toegevoegde waarde zien van de opleiding.

Een voorbeeld: Europese fellows onderhouden contact met elkaar en delen bijvoorbeeld de vraag of een van de EUPATI-fellows een presentatie zou willen geven op een congres. Ter plekke wordt dan gekeken wie wil en wie kan. Dat is nooit een verplichting, maar het biedt mogelijk interessante ontwikkelingsmogelijkheden.

Ben ik verplicht om mij na afstuderen te blijven bijscholen?

Nee, daartoe ben je niet verplicht. De ervaring leert dat je je tijdens je werkzaamheden als EUPATI-fellow blijft ontwikkelen en je je het vakgebied steeds meer eigen maakt. Je houdt na afstuderen toegang tot het lesmateriaal, zodat je dit als naslagwerk kunt blijven gebruiken.

Moet ik betalen voor deelname aan de opleiding?

Nee, het volgen van de opleiding is kosteloos. Reiskosten zijn wel voor eigen rekening.

 

Meer vragen over je aanmelding voor EUPATI NL?

Eva Vroonland helpt je graag. Neem contact met haar op.