Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Extra investering in thema digitale toegankelijkheid

PGOsupport vindt het belangrijk dat iedereen bij alle beschikbare digitale informatie en diensten kan. Helaas staat digitale toegankelijkheid te vaak nog niet op de agenda.

Nederlanders met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking lopen daardoor tegen problemen aan. En die zouden er niet zijn als patiënten vanaf het begin waren betrokken bij de ontwikkeling.

Adviseur digitale toegankelijkheid gestart

We willen daarom een extra boost geven aan de toegankelijkheid van e-health en breiden ons team digitale zorg uit. Per 1 juli is Bart Borsje bij ons gestart als projectadviseur digitale toegankelijkheid. Hij gaat zich volledig inzetten om patiënten- en cliëntenorganisaties meer bewust te maken van de noodzaak en mogelijkheden om aan de slag te gaan met het toegankelijk maken van de digitale zorg. Daarnaast gaat hij  actief meehelpen die toegankelijkheid te realiseren.

Voorheen was Bart Borsje verbonden aan de Oogvereniging als belangenbehartiger op dit onderwerp. We blijven ook nauw met de Oogvereniging en andere patiëntenorganisaties samenwerken.

“Patiëntenbeweging versterken voor een drempelvrije en toegankelijke digitale wereld”

Joos Vaessens, directeur van PGOsupport, ziet alle reden om veel meer te investeren in digitale toegankelijkheid:

“Onze samenleving wordt steeds digitaler en toch lukt het ons nog steeds om geen rekening te houden met mensen met een beperking. Websites van huisartsen zijn niet toegankelijk voor slechtzienden, filmpjes in leeromgevingen worden niet ondertiteld voor mensen met een gehoorbeperking, teksten zijn te ingewikkeld, websites zijn onbruikbaar voor mensen met een motorische beperking, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alle reden om veel meer aandacht te geven aan het verstevigen van de PG-beweging, zodat zij sterker staan in het realiseren van een drempelvrije en toegankelijke digitale wereld.”

Snel aan de slag met digitale zorg

In januari van dit jaar publiceerden we al de handreiking ‘Samenwerken met patiënten = Digitale zorg voor iedereen toegankelijk’. Deze geeft richting aan het ontwerp en de ontwikkeling van digitaal toegankelijke patiëntenportalen, persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s), keuzehulpen, websites en gezondheidsapps.

In 2018 verscheen ook de handreiking voor patiëntenparticipatie bij de ontwikkeling van digitale zorg, met daarin 7 aanbevelingen om succesvol samen te werken met patiënten en zo digitale toegankelijkheid te borgen.

Meer weten

  • Volg Bart Borsje op LinkedIn en Twitter voor actuele updates over het thema digitale toegankelijkheid.

Vragen over dit nieuwsbericht?

Neem contact op met Judith Winnen