Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Nextpracticebijeenkomst

Preventie en de rol van patiëntenorganisaties

Cursusdetails

Duur
1 avond
Kosten
€ 25,- statiegeld
Bekijk de cursusvoorwaarden icon.new_tab.title

Wat kunnen en willen patiënten- en cliëntenorganisaties bijdragen aan preventie? Met presentatie van enquêteresultaten.

Preventie is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij patiëntenorganisaties. Toch is een groot aantal patiëntenorganisaties al betrokken bij of heeft activiteiten ontwikkeld op dit gebied. Vaak om complicaties of verergering te helpen voorkomen. Longfonds en Diabetesvereniging Nederland ondertekenden het Nationaal Preventieakkoord. En er zijn meer organisaties die kunnen en willen bijdragen aan preventie.

Belangrijk thema

We hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden. Organisaties kunnen veel gezamenlijk doen, zoals Joos Vaessens schreef in zijn blog Preventie. Uit de reacties op zijn blog blijkt dat het thema leeft.
De koepels Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en Mind en PGOsupport vinden preventie een belangrijk thema voor patiëntenorganisaties.

Daarom organiseren we samen een nextpracticebijeenkomst over preventie.

Next practice: gezamenlijke bijeenkomsten

De koepels en PGOsupport organiseren samen nextpracticebijeenkomsten. In een next practice gaan we met patiëntenorganisaties in gesprek over nieuwe ontwikkelingen en wat die betekenen voor de organisaties.

3 vormen van preventie

Patiënten- en cliëntenorganisaties kunnen bijdragen aan 3 vormen van preventie. In vaktaal: primaire, secundaire en tertiaire preventie. Niet al deze vormen van preventie zijn voor alle aandoeningen van toepassing.

Primaire preventie gaat over het voorkomen van aandoeningen. Bij secundaire preventie gaat het over het voorspellen of in een zo vroeg mogelijk stadium vaststellen van een aandoening. Is de aandoening al aanwezig dan zijn er preventiemaatregelen die verslechtering van de situatie beperken, dat is tertiaire preventie. 

Enquête: wat kunnen en willen organisaties met preventie?

Wat is er mogelijk? Wat willen organisaties met preventie? Welke ervaringen zijn er, wat werkt en wat niet? PGOsupport maakt met een enquête onder patiëntenorganisaties huidige activiteiten en ambities op het gebied van preventie inzichtelijk. Denis Janssen en Johan Huizing, actief bij respectievelijk Harteraad en Diabetesvereniging Nederland, helpen ons bij de voorbereidingen op en organisatie van de nextpracticebijeenkomst.

Programma

Aan het programma van de avond wordt nog gewerkt. We presenteren in ieder geval de resultaten van de enquête over preventie die we in november 2019 onder patiëntenorganisaties houden. En we bespreken of de activiteiten van patiëntenorganisaties aansluiten bij de ambities.

Kies data en locaties voor:

Preventie en de rol van patiëntenorganisaties

Zit de juiste datum of locatie er niet bij?

Dan houden we je graag op de hoogte per e-mail wanneer deze cursus opnieuw wordt ingepland.