Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Gun jezelf ‘dwarreltijd’!

Nee zeggen, grenzen aangeven, prioriteiten stellen… Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan om stress tegen te gaan. Belangenorganisatie KernKracht had baat bij een maatwerkcursus 'Regie over je werkdruk'.

Tijdens het gesprek checkt Petra van Buren directeur/bestuurder van KernKracht even hoeveel ongelezen mails ze nog heeft. ‘Valt mee hoor’, zegt ze lachend. ‘Meestal een stuk of 20.’ Het blijken er 65 te zijn…

Altijd veel te veel te doen

‘Ik kan dat best parkeren. Maar natuurlijk geeft dat werkdruk’, erkent ze. ‘Altijd hebben we veel te veel te doen. En altijd is er van alles gaande hier. Neem het contact met de gemeentes die ons subsidiëren. Voorheen richtten we ons vooral op Gouda. Maar nu doen 5 gemeentes een beroep op ons. En alle 5 doen ze iets aan armoede, aan mantelzorgers, aan vrijwilligers…
Als je niet uitkijkt, zit je als kleine organisatie dus zomaar aan 25 ‘werktafels’. En tegen welke gemeente zeg je dan ‘nee’?

Grote ambities

‘Als kleine stichting hebben we grote ambities’, zegt cliëntondersteuner Violette Kieft. ‘Opkomen voor kwetsbare burgers… ze de weg wijzen wanneer ze in pittige situaties van het kastje naar de muur worden gestuurd… Elke dag werken we daar keihard aan. Dat geeft mij energie. Maar tegelijkertijd is het soms ook moeilijk daarbij de juiste prioriteiten te stellen.’

Regie over je werkdruk

Om haar werk behapbaar te houden, volgde Violette de cursus regie over je werkdruk bij PGOsupport. ‘Ik begreep dat werkdruk kan doorwerken in je lichaam. Het was fijn om te bespreken wat je daar zoal tegen kunt doen. Bijvoorbeeld duidelijk aangeven wanneer je het te druk krijgt. Dat met collega’s bespreken, zodat zij wellicht iets van je kunnen overnemen. En vooral: kijken hoe je je anders kunt opstellen. Want wijzen naar de organisatie of omstandigheden heeft vaak geen enkele zin!’

Afbeelding met plastic opblaasbare roze bloem met geel hart die met kabels verbonden is aan 4 snelheidsmeters
Illustratie: Deborah van der Schaaf

Verbinding en begrip

Dat werkdruk voor veel meer KernKracht-collega’s een ‘dingetje’ is, bleek ook uit een intern medewerkerstevredenheidsonderzoek. Daar ontstond het idee om met het hele team de cursus te volgen. Bij voorkeur een maatwerkcursus, speciaal toegespitst op de eigen situatie? PGOsupport-trainer Sarah Schendeler deed het graag.

Bewustwording

‘Vooral de openheid trof me’, zegt Violette terugkijkend. ‘We werden uitgedaagd om ons kwetsbaar op te stellen – en eerlijk te benoemen hoe ieder van ons de werkdruk ervaart. Dat leverde veel herkenning op. Heel goed dus om daar ook als team eens expliciet bij stil te staan.’

Stress werkt bij iedereen anders

Sarah Schendeler, trainer 'Regie over je werkdruk'

Geen standaardrecept

Tijdens gesprekken met teams geeft Sarah ook altijd de nodige achtergrondinformatie. Maar standaardrecepten heeft ze niet. ‘Stress en werkdruk werken namelijk bij iedereen anders, dat verschilt per persoon’, benadrukt ze.

Dwarreltijd

‘Vergeet niet dat stress op zich helemaal niet verkeerd is. Maar chronische stress wèl, dat sloopt je! Door alle prikkels om ons heen, wordt het steeds moeilijker om ons echt te ontspannen. Lege momenten vullen we met ons mobieltje. Dat lijkt ontspannend, maar vraagt ondertussen wel gerichte aandacht.
Zo ontbreekt het ons steeds meer aan ‘staar-tijd’; momenten waarop we even kunnen dwarrelen met onze gedachten. En juist dat zijn de momenten waarop je je echt even ontspant.’

Gun jezelf 'dwarreltijd'

Sarah Schendeler, trainer 'Regie over je werkdruk'

3 tips van trainer Sarah Schendeler

Medewerkers van patiëntenorganisaties zijn vaak heel betrokken en gedreven. Dat kan een valkuil zijn. Want als je alles waardevol en belangrijk vindt, waar zeg je dan ‘nee’ tegen?!

  1. Het is vaak makkelijker om te kiezen voor de vragen die vanuit patiënten/cliënten komen, dan om voor jezelf te kiezen. Maar wil je gezond blijven, dan zal je toch jezelf voorop moeten stellen. Wees dus niet bang om een beetje egoïstisch te zijn. Want alleen dan kun je je werk goed (blijven) doen.
  2. Vaak is er te veel werk voor te weinig mensen. Maak daarom keuzes en focus. Let daarbij niet alleen op wat je belangrijk vindt of op wat er allemaal moet, maar denk daarbij vooral ook aan wat je energie geeft en bij je past. Zo blijft je (vrijwilligers)werk leuk.
  3. Laad op tijd je accu op en neem tijd om te reflecteren. Dat is moeilijk voor bevlogen mensen, want die gaan het liefst altijd door. Maar dan ligt een burn-out op de loer. Dus reserveer vooral tijd voor even helemaal niets: dwarreltijd!

 Cursus 'Regie over je werkdruk'

In de cursusagenda vind je meer informatie over en kun je je aanmelden voor de cursus 'Regie over je werkdruk'.

 

Magazine PGOsupport

Het volledige interview verscheen in ‘Supporter #3, 2018’, het magazine van PGOsupport met ditmaal als thema: leren en ontwikkelen. Wil je het magazine ontvangen? We sturen het je kosteloos toe, in print of als PDF. Mail voor een abonnement je gegevens naar facilitair@pgosupport.nl.

Ben je geïnteresseerd in een maatwerkcursus?

Heb je al een cursus op het oog? Of wil je meer informatie? Neem contact op met Karin Hoek, adviseur leren en ontwikkelen.

Bel of app mij op 06 4063 0976