Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening

Hoe houd je, juist nu, vrijwilligers verbonden? 7 tips

Vrijwilligers: van onschatbare waarde. Want voor, in of na de coronacrisis, zonder vrijwilligers ligt het werk stil. Hoe blijf je met elkaar in contact en blijf je de goede dingen doen? Speciaal voor jou, maakten we 7 handige tips.

Tip 1: plan een belrondje

We video-vergaderen er op los. Maar hoe fijn is het niet om een persoonlijk gesprek via de telefoon te hebben? Plan daarvoor een belrondje onder je vrijwilligers. Vraag hoe het gaat, waar hij / zij (nu) tegenaan loopt en wat je samen kunt doen om toch de activiteiten aan de gang te houden.

Tip 2: organiseer een vrijwilligersbijeenkomst

Gaat de landelijke vrijwilligersdag niet door? Doe het online met een kort programma, uitwisseling in kleine groepjes en ter afsluiting een borrel met dito pakket. Gezellig én nuttig. En zo leuk om elkaar allemaal weer eens te zien. Vind je dit een grote stap en wil je daar hulp bij? Neem contact op met Jolanda van Dijk, adviseur organisatieontwikkeling.

Tip 3: stuur een kaartje

Stuur je vrijwilligers een kaartje. Gewoon, via de post met een handgeschreven boodschap. Een kleine moeite, een groots gebaar. Een persoonlijke mail doet het natuurlijk ook heel goed. 

Tip 4: Inventariseer wat er wèl kan

Blijf actief richting je achterban. Vraag aan je vrijwilligers wat ze wèl kunnen en willen organiseren. Geen informatiebijeenkomst in het ziekenhuis mogelijk? Doe het online. Met een webinar, een interview, een gesprek aan tafel, een show. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Zie ook onze tips voor werken en leren in coronatijd

Tip 5: verzamel verhalen

Verzamel de (levens)verhalen van je vrijwilligers. Of vraag vrijwilligers dit onderling te doen. Wat is hun motivatie om zich in te zetten voor jouw organisatie? Vaak komen hier de mooiste, meest inspirerende, krachtigste en dapperste verhalen uit naar voren. Naast dat het geweldige informatie is voor jou, kun je deze verhalen uiteraard goed gebruiken voor de werving van nieuwe vrijwilligers. En misschien zijn er vrijwilligers die het leuk vinden om je hierbij te helpen? De NOV, Platform Vrijwillige Inzet, heeft rondom vrijwilligersverhalen de landelijke campagne Mensen maken Nederland gemaakt.

Tip 6: bied online cursussen aan

Laat je vrijwilligers online cursussen volgen om hun kennis te vergroten. Wijs ze bijvoorbeeld op ons online cursusaanbod. Dat is kosteloos te volgen voor vrijwilligers van een patiënten- of cliëntenorganisatie (we storten het statiegeld terug na deelname). Een mooi extraatje voor je vrijwilligers.

Tip 7: vraag ze om hulp

Pak juist nu door met ‘achterstallig onderhoud’ en laat dingen niet liggen. Kunnen vrijwilligers je helpen met bijvoorbeeld de administratie, het opstellen van functieprofielen of het maken van vrijwilligersbeleid? Plaats dan een oproepje.

Neem contact op

Heb jij hulp nodig bij het werven, vasthouden en/of loslaten van je vrijwilligers? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Want PGOsupport heeft meer dan 10 jaar ervaring in het adviseren van patiëntenorganisaties. En alweer ruim een jaar om dit online te doen. Neem contact op met Jolanda van Dijk.

Hulp nodig bij het werven, behouden of loslaten van je vrijwilligers?

Jolanda van Dijk helpt je er graag bij

Neem contact op