Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Hoe houd je, juist nu, vrijwilligers verbonden? 8 tips

Vrijwilligers: jouw bergje met goud. Want dat zijn ze hè, goud waard. Wat soms al lastig is zonder coronacrisis, is nu misschien nog moeilijker geworden: hoe houd je vrijwilligers verbonden? Speciaal voor jou, maakten we 8 handige tips. Welke tip(s) ga jij opvolgen?

Tip 1: kom in contact

Plan bijvoorbeeld een belrondje onder je vrijwilligers. Vraag hoe het gaat, waar hij/ zij (nu) tegenaan loopt en wat je samen kunt doen om toch de activiteiten aan de gang te houden.

Tip 2: maak een WhatsAppgroep

Heb je al eens gedacht aan een WhatsAppgroep voor je vrijwilligers? Splits het per regio op als het een te grote groep wordt. Een eenvoudige en snelle manier om met elkaar in contact te komen.  

Tip 3: stuur een kaartje

Stuur je vrijwilligers een kaartje. Gewoon, via de post met een handgeschreven boodschap. Een kleine moeite, een groots gebaar. Een persoonlijke mail doet het natuurlijk ook heel goed.

Tip 4: verzamel verhalen

Verzamel de (levens)verhalen van je vrijwilligers. Wat is hun motivatie om zich in te zetten voor jouw organisatie? Vaak komen hier de mooiste, meest inspirerende, krachtigste en dapperste verhalen uit naar voren. Naast dat het geweldige informatie is voor jou, kun je deze verhalen uiteraard goed gebruiken voor de werving van nieuwe vrijwilligers. En misschien zijn er vrijwilligers die het leuk vinden om je hierbij te helpen?

Tip 5: bied online cursussen aan

Laat je vrijwilligers online cursussen volgen om hun kennis te vergroten. Bekijk eens ons gratis online aanbod.

Tip 6: organiseer een online bijeenkomst

Organiseer een online vrijwilligersbijeenkomst via bijvoorbeeld Microsoft Teams of Zoom. Dit kun je ook per regio doen. Bedenk goed wat je met de bijeenkomst wilt bereiken. Je kunt bijvoorbeeld met elkaar een lijst van activiteiten gaan opstellen die iedereen vanuit huis kan doen. Weet je (nog) niet hoe Teams of Zoom werkt en heb je hulp nodig? Neem contact op met Jolanda van Dijk, adviseur organisatieontwikkeling.

Tip 7: vraag ze om hulp

Pak juist nu door met ‘achterstallig onderhoud’ en laat dingen niet liggen. Kunnen vrijwilligers je helpen met bijvoorbeeld de administratie, het opstellen van functieprofielen of het maken van vrijwilligersbeleid? Plaats dan een oproepje.

Tip 8: neem contact met ons op

En de laatste: heb jij hulp nodig bij het werven, vasthouden en/ of loslaten van je vrijwilligers? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Want weet je, PGOsupport heeft meer dan 10 jaar ervaring in het adviseren van patiëntenorganisaties. Neem contact op met Jolanda van Dijk.

Hulp nodig bij het werven, behouden of loslaten van je vrijwilligers?

Jolanda van Dijk helpt je er graag bij

Neem contact op