Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Hoe stoot je vrijwilligers af? 6 gouden tips

Vrijwilligers zijn een eerste levensbehoefte, de zuurstof van patiëntenorganisaties. Helaas verkeren veel organisaties in ademnood. Ze lijden aan een chronisch tekort aan vrijwilligers en zoeken wanhopig naar aanvulling.

Leren van fouten

In de praktijk van patiënten- en cliëntenorganisaties zien we een bonte verscheidenheid aan manieren om vrijwilligers te werven. Meer en minder wanhopige. Meer en minder succesvolle. De overeenkomst: voor vrijwel alle organisaties is het werven van vrijwilligers een continu punt van aandacht. En omdat je juist van fouten kunt leren, verzamelden we 6 tips waarmee je potentiële vrijwilligers geheid afstoot.

#tip 1 Maak gebruik van alle mogelijkheden

Maak gebruik van het handjevol vrijwilligers dat er wel is. De vrijwilliger die de social media verzorgt, kan ook wel schrijven voor de website. En kan de penningmeester niet helpen bij het werven van nieuwe leden en donateurs? Overvraag je vrijwilligers. Die ene taak worden er 2 en het groeit al snel uit tot een dagtaak.

#tip 2 Zet je achterban onder druk

Zoek het niet te ver van huis, begin bij de leden of donateurs van je organisatie. En zet ze flink onder druk: “Het is vijf voor twaalf. Als we niet op korte termijn 3 nieuwe bestuursleden en 5 vrijwilligers hebben, moeten we de stekker uit de vereniging trekken.” Een koude douche voor je betrokken achterban. Wiens probleem is het eigenlijk?

#tip 3 Alle hulp is welkom

Toont iemand interesse? Aarzel niet en sla meteen toe – iets is beter dan niets. Ongeacht wat iemand wil of kan. Je hebt een gat te vullen en hij of zij leert in de praktijk wel hoe het moet.

#tip 4 Hou het leuk

Bij het eerste kennismakingsgesprek laat je de organisatie natuurlijk van zijn mooiste en zonnigste kant zien. Geen vuiltje aan de lucht, je doet alles om te voorkomen dat iemand afhaakt.

#tip 5 Verantwoordelijkheid geven

Besluit iemand om het te doen? Geweldig, dan kun je eindelijk alle verantwoordelijkheid overdragen. Een hele opluchting voor jou en de nieuwe kan meteen vol aan de bak.

#tip 6 Gedegen inwerken

Werk nieuwe mensen goed in. Zorg dat ze weten wat er van ze verwacht wordt en hoe de taken moeten worden uitgevoerd. Druk eigen initiatief de kop in, dat houdt alleen maar op. Al die ideeën zijn al eens geprobeerd. Je weet uit jarenlange ervaring precies hoe de organisatie gesmeerd blijft lopen volgens de beproefde werkwijze.

Hoe dan wel? Hoe werf en behoud je vrijwilligers?

Voor vrijwilligerswerving die je wèl lucht geeft, publiceerden we het artikel ‘10 tips om vrijwilligers aan te trekken’:

  1. Maak de visie en missie duidelijk
  2. Bouw een relatie op met de achterban
  3. Wees concreet in wat je vraagt
  4. Laat zien dat je zorgvuldig met vrijwilligers omgaat
  5. Bied trainingen aan
  6. Weiger geen hulp
  7. Herken en erken je vrijwilliger
  8. Blijf werven
  9. Heb geduld
  10. Deel je tips en adviezen, discussieer mee in de LinkedIngroep van PGOsupport.

Doe jezelf een cursus cadeau

In ons aanbod vind je de cursus Effectief coördineren van vrijwilligers. In 2 dagen leer je hoe je als vrijwilligerscoördinator mensen vindt en ze goed inzet binnen de organisatie.

Advies over vrijwilligers werven?

Zoek je de gouden tip, iemand die meedenkt over kansrijke mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact op met Jolanda van Dijk, adviseur organisatieontwikkeling