Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
maatwerk voor de MSvereniging

*Hoe verzorg ik een voorlichtingsbijeenkomst of gastles?

Cursusdetails

Voor wie
ervaringsdeskundige vrijwilligers die voor de MSvereniging een voorlichtingsbijeenkomst of gastles (willen gaan) verzorgen.
Duur
5 dagdelen
Bekijk de cursusvoorwaarden icon.new_tab.title

In deze maatwerkcursus leer je hoe je de kwaliteit van een voorlichtingsbijeenkomst of gastles vergroot.

Als vrijwilliger van de MSvereniging verzorg je regelmatig een voorlichtingsbijeenkomst of gastles. Of je wilt dit gaan doen. Hoe hou je je toehoorders geboeid en zorg je dat ze je kernboodschap echt horen?

Inhoud

Doel van de cursus

  • Professionaliteit en kwaliteit van de voorlichtingsbijeenkomsten vergroten
  • Inzicht krijgen in hoe je in je rol als voorlichter de vereniging nog beter kunt profileren.

Aan de orde komen zaken als houding, presentatie, context, eigen stijl, interactie met deelnemers, hoe ervaringsdeskundigheid ontstaat en hoe je die kunt inzetten.

Het globale programma

  • Meerwaarde voor de doelgroep kunnen leveren
  • Basis-didactische vaardigheden: ontwerpen en structureren van voorlichting, gebruik van hulpmiddelen, (keuze maken in) werkvormen, zorgdragen voor setting, randvoorwaarden
  • Verdieping van presentatievaardigheden, non-verbaal/ verbaal, enthousiasme, present zijn
  • Basis groepsdynamica: gesprek begeleiden, omgaan met vragen, reacties, emoties, grenzen, onverwachte en/ of lastige situaties / lastig gedrag
  • Kennis van en ervaring met (bepalen van) doelgroep, leefwereld doelgroep, cultuur waarin gastles, workshop, voorlichting en/ of (deel van) een training plaatsvindt
  • Intervisie (delen, uitwisselen). Van en met elkaar leren van de praktijk.

5 dagdelen

De cursus bestaat uit 5 dagdelen. De eerste 2 dagdelen volg je samen met de hele groep, de laatste 3 dagdelen splitsen we de groep in tweeën en volg je de cursus met een deel van de oorspronkelijke groep.

NB: Je schrijft je nu in voor de eerste 2 dagdelen. Daarna verdelen we de deelnemers in groepen en volgt inschrijving voor de volgende 3 dagdelen. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat je alle 5 cursusdagdelen aanwezig bent.

Voorbereiden en oefenen

Voorafgaand aan de training ontvang je - ter voorbereiding - een korte opdracht en enkele vragen over jouw manier van leren.

Tussen dagdeel 2 en 3 ga je aan de slag met wat je tijdens de eerste 2 bijeenkomsten geleerd hebt: je maakt een lesopzet voor een deel van een voorlichtingsbijeenkomst of gastles. In de bijeenkomsten op dagdeel 3 en 4 laat je zien hoe je aan de slag bent gegaan en wat het resultaat is.

Na ongeveer 3 maanden is er een laatste bijeenkomst: de terugkommiddag waarin we je ervaring met een uitgevoerde gastles bespreken. Daardoor leren we weer van en met elkaar.

Er zijn helaas (nog) geen geplande cursusdagen.

Wij houden je graag op de hoogte per e-mail wanneer deze cursus (opnieuw) wordt ingepland.