Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
introductiecursus

Inbreng cliënten­perspectief bij kwaliteit van zorg

Cursusdetails

Voor wie
Medewerkers en vrijwilligers van patiëntenorganisaties die (willen) starten als vertegenwoordiger van het patiëntenperspectief.
Duur
1 cursusdag op locatie met 1 uur voorbereiding
Niveau
Basis
Leerpad
Patiëntenparticipatie
Kosten
€ 100,- statiegeld
Bekijk de cursusvoorwaarden icon.new_tab.title

Een introductie in cliëntenparticipatie en inbreng cliëntenperspectief bij kwaliteitsverbetering van zorg, onderzoek en zorginkoop.

Inhoud

Als startende vrijwilliger of professional bij een patiëntenorganisatie hoor je veel nieuwe termen. In deze cursus raak je bekend met:

  • de basisbegrippen cliëntenperspectief, ervaringsdeskundigheid, participatie
  • het werkveld van een patiëntenorganisatie waarin het patiëntenperspectief gevraagd wordt voor verbetering van de zorgkwaliteit

Opzet 

De cursus bestaat uit een mix van online zelfstudie (voorafgaand aan de bijeenkomst), 1 bijeenkomst op locatie en een individueel eindgesprek. 

  • Zelfstudie: je bereidt je voor op de bijeenkomst. Je krijgt hiervoor toegang tot ons online leerplatform, waar je de materialen en opdrachten vindt, zoals de kennismodule over ervaringsdeskundigheid, een korte video en enkele verwerkingsvragen. Benodigde tijd: 1 uur.
  • Sessie op locatie: deze cursusdag bij PGOsupport gaan we dieper op in op de theorie en de gemaakte verwerkingsvragen. Duur: 1 dag.
  • Individueel gesprek: na de cursus neemt een van onze adviseurs contact met je op om vervolgvragen te bespreken en samen te bekijken welke ondersteuning daarbij mogelijk is

Je leert

  • de basisbegrippen bij inbreng cliëntenperspectief (zoals patiëntenparticipatie, ervaringsdeskundigheid, patiëntenperspectief en collectieve ervaringen) inhouden
  • het belang van patiëntenparticipatie bij kwaliteitsverbetering in de zorg
  • de verschillende participatierollen en de kennis, vaardigheden en houding die daarbij horen
  • het veld op hoofdlijnen waarin patiëntenorganisaties het patiëntenperspectief vertegenwoordigen

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers en vrijwilligers van patiëntenorganisaties die zich als patiëntenvertegenwoordiger willen inzetten voor betere kwaliteit van zorg of kwaliteit van leven voor hun achterban.

De cursisten zijn beginners die een introductie willen van begrippen uit patiëntenparticipatie. En die willen weten waar en hoe zij zich als patiëntenvertegenwoordiger kunnen inzetten voor betere kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de patiënt.

Er zijn helaas (nog) geen geplande cursusdagen.

Wij houden je graag op de hoogte per e-mail wanneer deze cursus (opnieuw) wordt ingepland.