Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Jongeren binden met nieuwe community

Jongeren hebben weinig met patiëntenverenigingen. Behoefte aan informatie en ervaringen van andere jongeren hebben ze wel. De online zelfhulp 'ALL OF ME' voorziet daarin. Resultaat van een voucherproject.

Aansprekend aanbod

"Ook jongeren hebben behoefte aan informatie en ervaringen van andere jongeren. Maar daarvoor kloppen ze niet aan bij traditionele patiënten- en gehandicaptenorganisaties", vertelt Margriet Crezee, projectleider bij de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), penvoerder van dit project. Daarin werken 10 organisaties samen aan 'ALL OF ME', een online community die jongeren met een chronische aandoening wel aanspreekt.

Voor en door jongeren

Margriet Crezee coördineert het voucherproject 'Jong aan zet' dat jongeren met een chronische aandoening sterker maakt, ze meer regie geeft. En dat hen duidelijk wel moet aanspreken. Dat lukt alleen als je het aanbod met jongeren zelf maakt. En zo ontstond de online zelfhulp en community ALL OF ME.

Geloofwaardig, laagdrempelig, niet-medisch en veilig

Het idee bestond om iets met online zelfhulp en coaches te doen. "We hebben toen eerst gekeken naar de goede ideeën van andere community's en middelen voor zelfmanagement. Vervolgens hebben we jongeren gevraagd wat hun wensen en eisen zijn. Ze willen dat het niet-medisch, niet-gehandicapt, geloofwaardig, veilig maar ook laagdrempelig is."

Aansprekende thema's

In co-creatie met de bouwer van eHealth-systemen (zogenoemde HealthSpaces) en het Trimbos-instituut, dat momenteel erg actief is met eHealth, ging de projectgroep met de jongeren aan de slag. Waar lopen ze tegenaan? Wat kan hen daarbij helpen? Daaruit zijn thema's ontstaan. Niet alleen tijdens fysieke bijeenkomsten, maar ook via online sessies, zoals een Google Hangout. "Dat was een gezellige avond vol onhandigheden."

Alcohol, drugs, pesten, relaties, werk, studie...

Op die manier bepaalde de projectgroep de onderwerpen die jongeren naar eigen zeggen bezighouden. Alcohol en drugs staan hoog op de agenda. Jongeren met een chronische aandoening horen steevast dat ze ervan af moeten blijven. Maar lukt dat? En is verantwoord gebruik misschien mogelijk? Deze en talloze andere vragen komen aan de orde. Zoals over relaties, werk en studie.

Online cursus en coaches

Over al deze onderwerpen biedt ALL OF ME online cursusmateriaal, een bibliotheek en coaches- jonge ervaringsdeskundigen die getraind zijn om online te coachen. Spreekt dit meer aan dan het 'standaard' aanbod van patiënten- en gehandicaptenorganisaties? De eerste resultaten zijn positief.

Nog nooit zo genoten van een werkweekend

Op donderdag 27 november 2014 ging allofme.nl live voor de pilotdeelnemers. Wat een spanning. Omarmen jongeren de site of...?  In het weekend schoten de bezoekersaantallen omhoog.
"Nou, wat daar allemaal gebeurde die eerste zaterdag. Ik heb nog nooit met zoveel plezier gewerkt in het weekend. Al die positieve reacties. Jongeren die meldden dat ze baat hebben bij de oefeningen. En heel veel jongeren die in de besloten facebookgroep reageerden en deelden. Ik zat helemaal te genieten."

Geld op, community blijft

De jongerencommunity is ontwikkeld met vouchergeld. Wat nu als het geld op is? "Dan kan de community voortbestaan", meent Margriet. "Want we maken gebruik van een betaalbaar standaard eHealth-systeem in plaats van maatwerksoftware. Dus ook als het vouchergeld op is, kunnen de deelnemende organisaties de basiskosten dragen."

Uw informatie is welkom

ALL OF ME is bedoeld voor alle jongeren, ongeacht aandoening of lidmaatschap van een patiëntenvereniging. "Momenteel is het een project van 10 patiëntenorganisaties. Uiteraard kunnen andere organisaties aansluiten, maar we hebben nog niet bedacht op welke wijze. Maar als organisaties nu al specifieke informatie voor jongeren beschikbaar hebben, kunnen we die in de bibliotheek plaatsen."