Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
advies

Lokale participatie

Met lokale en regionale participatie kun je belangrijke veranderingen teweegbrengen voor je achterban.

Het gemeentelijke, lokale niveau is voor de achterban van veel patiënten- en cliëntenorganisaties essentieel geworden. Daar worden belangrijke beslissingen genomen over voorzieningen voor mensen met een chronische aandoening of beperking.

Vraag je eens af: als een gemeente zaken in dat sociale domein niet goed geregeld heeft, wat voor negatief effect heeft dat dan op mensen in jouw achterban?

Veranderingen in de zorg

Ondertussen staat de wereld niet stil. Mensen worden kritischer op de zorg en ondersteuning die ze krijgen. Het houdt voor hen niet op bij alleen goede medische zorg door het ziekenhuis; ze willen ook een goede kwaliteit van leven en zo veel mogelijk door kunnen gaan met activiteiten waar ze aan hechten. Er moet het nodige gaan veranderen aan de manier waarop ‘de zorg’ werkt en georganiseerd is. Opvallend: bij de overleggen over deze nieuwe structuren en werkwijzen in de zorg zijn patiënten- en gehandicaptenorganisaties nauwelijks betrokken.

5 argumenten voor lokale en regionale participatie

Er zijn goede redenen om je als patienten- of gehandicaptenorganisatie bezig te houden met lokale en regionale belangenbehartiging. Want:

  1. Je achterban zit erom te springen.
  2. Het gaat om de essentie: veerkracht, zelfregie, kwaliteit van leven.
  3. Je wilt deze boot niet missen.
  4. Lokaal is dichterbij dan landelijk.
  5. Het is te doen!

Lees de blog 5 argumenten om lokaal of regionaal actief te worden (31 mei 2021) van Joop Beelen.

Wat is jouw vraag, heb je een tip? Laat het weten!

Of je er midden in zit, of je er grote afstand van houdt of dat je het nog niet weet: je hebt vast al nagedacht over wat je patiëntenorganisatie moet met lokale en regionale ontwikkelingen in zorg, welzijn of toegankelijkheid.

Wat zijn je conclusies? Wat zijn de beweegredenen voor de keuzes die jullie maken, welke afwegingen maak je om lokaal of regionaal je invloed te laten gelden?

Nog geen antwoord op die vragen? Neem contact op met Joop Beelen, adviseur regionale participatie of Marieke van Noort, adviseur lokale participatie. 

Aan de slag met lokale participatie? PGOsupport denkt met je mee!

Voor patiëntenorganisaties is lokale en regionale participatie belangrijk. Heb je vragen over de aanpak? Joop Beelen beantwoordt ze graag.

Neem contact op met Joop