Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
digitale toegankelijkheid

Maak je website écht bruikbaar voor iedereen

Cursusdetails

Voor wie
Mensen die de website van hun patiëntenorganisatie beheren
Duur
1 dag
Niveau
Basis
Leerpad
Web en social media
Kosten
€ 100,- statiegeld
Bekijk de cursusvoorwaarden icon.new_tab.title

Is de website van je organisatie bruikbaar voor mensen met een functiebeperking? In deze cursus leer je hoe je dat voor elkaar krijgt.

De website bruikbaar maken voor mensen met een beperking? Dat kan! Je leert het in deze cursus.

Aanpassen is niet moeilijk

Bij 19 patiëntenorganisaties bleek dit najaar de website niet goed bruikbaar voor mensen met een beperking. Eenvoudige aanpassingen geven vaak al een hele verbetering. Zoals ondertitels voor dove en slechthorende mensen. Je voegt ze makkelijk zelf toe aan een YouTube-video.

In deze eendaagse cursus krijg je praktische informatie over de toepassing van de internationale regels voor toegankelijke websites (WCAG). Deze richtlijnen sluiten bovendien aan bij het VN-verdrag handicap.

Inhoud

De cursus start met een uitleg van het VN-verdrag handicap en de gevolgen voor websites. 2 principes uit dat verdrag zijn:

  • het recht op autonomie en 
  • non-discriminatie (geen uitsluiting).

Daarom moet de inhoud van je website bruikbaar zijn voor onder meer blinde en slechtziende mensen en voor mensen die het toetsenbord niet kunnen gebruiken.

Vervolgens bekijken we websites van patiëntenorganisaties en ontdek je hoe je met enkele aanpassingen je website toegankelijker maakt. We oefenen hiermee.

Tot slot kijken we hoe je digitale toegankelijkheid toepast in je organisatie. Niet alles kan en hoeft 100% toegankelijk te zijn, maar er is wel beleid nodig om websites en apps toegankelijk te maken en te houden.

We wisselen beleidservaring uit, waarmee iedere deelnemer de basis legt voor het eigen beleid voor digitale toegankelijkheid. Dat beleid publiceer je op de website, zodat voor iedereen duidelijk is hoe je organisatie bijdraagt aan digitale toegankelijkheid.

Een leerzame dag, met duidelijke uitleg met veel geduld en passie gebracht. Ik heb ’s avonds al wat eerste wijzigingen doorgevoerd.

een enthousiaste cursist

Wat je leert

  • Deelnemers zijn bekend met het VN-verdrag en met de internationale richtlijnen voor digitale toegankelijkheid (WCAG).
  • Deelnemers kennen de belangrijkste aandachtspunten van een toegankelijke website.
  • Deelnemers kunnen de website van hun organisatie aanpassen.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor websitebeheerders die de inhoud samenstellen en onderhouden voor de website van hun patiënten- of cliëntenorganisatie. Specifieke voorkennis is niet nodig, wel ervaring met het gebruik van het contentmanagementsysteem (CMS) voor het beheer van de website.

Er zijn helaas (nog) geen geplande cursusdagen.

Wij houden je graag op de hoogte per e-mail wanneer deze cursus (opnieuw) wordt ingepland.