Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
Joos Vaessens

Joos Vaessens

voormalig directeur PGOsupport

Mag ik deze dans van u?

Tijd voor een gedachtenexperiment met Joos Vaessens, directeur van PGOsupport.

'Eigenlijk kiezen we niet onze leiders, maar onze volgers' stelde Claudia de Breij in haar conference op oudejaarsavond. Het is zo’n zinnetje dat blijft hangen. Wat zegt ze nou eigenlijk? En stel dat het klopt, wat betekent het dan?

Voor wie werken we?

Claudia bedoelt dat politici zijn verworden tot volgers van het onderbuikgevoel. Daar zitten de stemmen waar ze op azen. Tijd voor een gedachtenexperiment. Stel dat Claudia gelijk heeft. En dat dit niet alleen voor politici geldt, maar ook voor besturen van patiënten- en cliëntenorganisaties of hun koepels.

PGOsupport wil een bijdrage leveren aan de organisatieontwikkeling van patiëntenorganisaties. Zodat zij beter in staat zijn onder andere het cliëntperspectief voor het voetlicht te brengen. Bijvoorbeeld bij wetenschappelijk onderzoek of bij een gemeente die stoeit met participatievraagstukken, dat maakt niet uit.
Voor wie werkt PGOsupport dan?

Wie moeten onze gesprekspartners zijn?

Zijn dat alle mensen die de besturen volgen? Hoe denken die dan over hun organisatieontwikkelingsvraagstukken? Zien zij überhaupt nog het belang van een patiëntenorganisatie? Of moeten we de besturen helpen betere volgers te worden, beter te luisteren naar wat er bij hun achterban leeft? Of moeten we de leden of donateurs van de organisaties leren betere leiders te worden?
Of is het, net zoals bij het dansen van de Argentijnse tango, dat er zich voortdurend een spannend tafereel afspeelt waarin 'gestreden' wordt om het leider-/volgerschap? Dat levert de toeschouwer in elk geval een prachtig schouwspel op!

Dansschool PGOsupport: passen en passie

Wordt PGOsupport dan een soort dansschool? Waarin we leiders en volgers hun passen en passie leren kennen? Hen leren luisteren naar het steeds wisselende ritme in de muziek? Hen leren met steeds nieuwe partners in de drukte op de dansvloer vooruit te komen? Ik weet het, ik stel alleen maar vragen. Dat verrijkt het gedachtenexperiment. Ook ik ben een volger. Of was ik nou leider? Ik houd in ieder geval erg van de Argentijnse tango. Zullen we daarom leren tangodansen in 2017? Dan maakt het niet meer zoveel uit of je leider of volger bent. Samen zet je een resultaat neer waaraan je plezier beleeft en dat er goed uitziet. En daar gaat het toch om?